Петро Порошенко: Свалянето на малайзийския Боинг е терористичен акт

Украинският президент Петро Порошенко смята, че терористичен акт е причината за инцидента с малайзийския самолет в Украйна, който се разби с 295 души на борда в източната част на страната. Говорител на Порошенко добави, че „президентът мисли, че самолетът е свален – това не е инцидент, не е катастрофа, а терористичен акт.

По-рано от прессслужбата на държавния глава заявиха, че „не изключват“ възможността самолетът на малайзийските авиолинии да е бил свален. Те са категорични, че украинските въоръжени сили не са извършвали изстрели, които са можели да достигнат мишени във въздуха.

„Това е третият трагичен случай в последните дни след самолетите АН-26 и СУ-25 на украинските въоръжени сили, свалени от територията на Русия“, заяви Порошенко, цитиран в комюнике на президентството. Държавният глава изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Той настоя за създаването на комисия с участието на специалисти от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и на представители на Холандия и Малайзия, която да разследва трагедията със самолета.

Сред загиналите има и 23 граждани на САЩ, твърди Зоран Шкиряк, съветник на украинския вътрешен министър. Френското външно министерство съобщи за „поне четирима френски граждани“ в разбилия се самолет.

Боинг-777 на „Малейжа еърлейнс“ изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур. Малко преди контролът над него да бъде предаден от украинските на руските авиодиспечери, той изчезна от радарите на над 10 км височина.

Отломките от машината, заедно с телата на десетки загинали, бяха открити в Източна Украйна в район, където през последните дни се водят сражения между украинската армия и проруски сепаратисти. Междувременно стана ясно, че сепаратистите в Източна Украйна твърдят, че са намерили черната кутия на разбилия се малайзийски самолет, предаде Ройтерс. Сепаратиският лидер Александър Бородай обвини в сваляне на самолета правителствените сили на страната.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко пък съобщи на страницата си във „Фейсбук“, че самолетът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс „Бук“. Герашченко е цитиран да казва: „Пътнически самолет, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, току-що е бил свален от система за противовъздушна отбрана „Бук“. Загинали са 280 пътници и 15 души екипаж“.

Опълчението на самопровъзглеасилите се републики в Източна Украйна няма на въоръжение зенитни комплекси „Бук“, заявиха в пресслужбата на Луганската народна република, коментирайки съобщенията на украинските власти, че те може би са замесени в падането на малайзийския самолет. Източник от руското министерство на отбраната заяви пред журналисти, че днес не е имало излитания на руски бойни самолети в областите, граничещи с Донецка област.

Във въздушното пространство на Донецка и Луганска област не могат да се извършват полети на гражданската авиация, „защото там е разрушена съответната комуникационна инфраструктура“, заяви представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Секретариатът на ООН нарече трагедия свалянето на самолета на „Малейжа еърлайнс“. Говорителят на световната организация Фархан Хак заяви в отговор на журналистически въпрос, че ООН не разполага с подробна информация за случилото се.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече катастрофата с малайзийския самолет „ужасна трагедия“ и каза, че страната му ще предложи всякаква помощ за установяване причините за случилото се, предаде Асошиейтед прес.

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки коментира, че засега е твърде рано да се сочат виновни за катастрофата и причините за нея.
„Не искам да спекулирам на тази тема по съвсем очевидни приини“, каза тя.

Запитана дали Вашингтон допуска, че са използвани ракети, които сепаратистите би могло да са получили от Русия, тя отвърна, че „няма никакво потвърждение, че това е причината за падането на самолета“.

Шокирани сме от вестите за обстоятелствата около трагедията с полета на Малайзийските авиолинии над Украйна и от загубата на толкова хора. Това се посочва в изявление на Европейската служба за външна дейност по повод съдбата на полет МН17 и неговите пътници. Обстоятелствата трябва да бъдат установени без отлагане, необходимо е международно разследване, което да изясни изцяло трагедията, се посочва в текста.

ЕС призовава всички сили в района на катастрофата да осигурят пълен достъп до останките от машината, за да може те да бъдат изолирани незабавно, както и за пълно сътрудничество и споделяне на всяка информация.

Това е поредното ярко доказателство за нуждата от неотложното прекратяване на този конфликт. Без да предрешаваме фактите около катастрофата, призоваваме всички страни да прекратят безсмисленото унищожение на живот в Източна Украйна, да се въздържат от предизвикателни действия и да преустановят незабавно огъня, заявява дипломатическата служба на ЕС.

В съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу се добавя, че сред загиналите има граждани на ЕС. Двамата поднасят съболезнования на правителствата на Холандия и на Малайзия, както и на правителствата на всички засегнати народи и на семействата на жертвите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.