Америка пред бедствие заради затлъстяването

Две трети от всички жители на САЩ са дебели

Най-много дебели американци има в щата Мисисипи, следвани от Западна Вирджиния и Алабама. Проблемът с наднорменото тегло в САЩ добива размерите на епидемия, алармират експерти. Снимка: greenspun

Две трети от жителите на САЩ са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, а през последните 25 години броят на американците с тези заболявания се е удвоил. Това показва сравнително изследване, проведено от американската организация Trust for America’s Health, което съпоставя проблема със затлъстяването в отделните щати на САЩ.

Според данните „най-дебелият” щат е намиращият се на юг Мисисипи. Той е и първият в историята на САЩ, в който жителите със затлъстяване прехвърлят 30 процента от населението. „Предстои ни дълъг път,” заяви по този повод сенаторът-демократ Стив Холанд. „Тук обожаваме пържени пилета и всякакви други пържени неща – всичко мазно и тлъсто, което може да бъде изядено.”

Според учените човек страда от затлъстяване, когато неговият т.нар. индекс телесна маса е над 30. Т.е. за да отговаря на този критерий човек с височина от 180 см трябва да тежи повече от 100 кг. Прието е, че когато индексът телесна маса е над 25, човек е с наднормено тегло.

В Мисисипи 30,6 процента от населението попада в групата на затлъстелите. На второ място в класацията по затлъстяване е Западна Вирджиния с 29,8 процента, а на трето място е Алабама с 29,4 процента. Над една четвърт от населението на 19 щати е затлъстяло, което е увеличение с пет нови щата в сравнение с миналата година. Растежът по отношение на затлъстяването е голям. Ако се сравнят картите от 1991 и 2004/2006 година, се вижда високата скорост, с която жителите на САЩ трупат килограми.

През 1991 година по-голямата част от картата на САЩ е маркирана в синьо, което означава, че има по-малко от 15 процента затлъстели. Картата с данни от 2004 до 2006 година е предимно светлочервена (повече от 20 процента затлъстели) и тъмночервена (над 25 процента). Равносметката е особено смущаваща на юг и в Средния запад.

Затова здравните власти в САЩ са решени до 2010 година да намалят средния процент във всички щати до 15. Според доклада най-слабите американци живеят в Колорадо, но и там процентът затлъстели е висок – около 17,6.

Според специалистите данните от доклада на Trust for America’s Health по-скоро подценяват, отколкото преувеличават действителните мащаби на кризата със затлъстяването в САЩ. Причината е, че информацията е събирана по телефона и е твърде вероятно много от интервюираните да са съобщили по-ниско тегло. Подобно изследване, проведено от държавния Center for Disease Control and Prevention през миналата година показа, че процентът на затлъстели американци е 32. Всеки от обхванатите в това изследване обаче е бил претеглян.

85 процента от американците приемат трагичните данни за епидемия. „Обичайните заподозрени” за наднорменото тегло са известни: едноообразно хранене с прекалено мазни храни, както и обездвижването. На второ място като причина за затлъстяването обаче специалистите нареждат проблема с бедността. Семействата, които имат по-малко пари, по-често ядат пържено, защото това е най-лесният начин да се увеличи калоричността на храната. Освен това в по-бедните райони децата играят по-рядко на открито, а магазините за пресни плодове и зеленчуци са по-отдалечени.

Джеймс Маркс от фондация Робърт Ууд Джонсън, финансирала изследването, оценява резултатите като „унищожителна равносметка”. Според него САЩ се намират в „криза на общественото здраве, която се влошава с бесни темпове”: „Въпреки това се отнасяме към ситуацията като към неприятност, а не като към бедствено положение. През миналата година процентът на затлъстелите американци се е увеличил в 22 щата, а не се е понижил в нито един. Това в никакъв случай не е напредък.”

В Мисисипи вече започнаха да гледат на проблема сериозно. Новоприет закон задължава училищата да въведат най-малко 150 минути физическа активност и 45 минути здравно образование на седмица за всички ученици до осми клас. Досега часовете по физическо бяха свободно избираеми.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.