Атлантик сити губи надпреварата в хазарта

ДПА

Тръмп плаза. Снимка: фирмен сайт

От десетилетия американският Атлантик сити бе изпреварван по разкош и блясък само от великия Лас Вегас. Сега обаче хазартната индустрия, в този някога пълен с енергия град, е на ръба на оцеляването.

Прочутият Trump Plaza обяви, че очаква да бъде затворен в средата на септември, като без работа ще останат над 1000 служители.

Trump Plaza е третият хотел в Атлантик сити, наред с Showboat и чисто новия луксозен Revel, който търси нов собственик. Atlantic Club вече обяви фалит и затвори, защото никой не пожела да го купи.

Рухването на казино индустрията, най-големия работодател в Атлантик Сити, е унищожителен удар за града, известен с някога процъфтяващите си дървена, крайбрежна алея и с конкурса за красота Мис Америка.

Макар казината да не понесоха огромни щети от урагана Санди през октомври 2012 година, те са изложени на по-големи рискове от непостоянните любители на хазарта, които търсят нови хоризонти през последните 10 години.

Центърът за изследване на игралния бизнес към университета в Невада посочва в доклад, че приходите на казината в Атлантик сити са спаднали с над 45 % от 2006 година.

„За разлика от Невада, която успя да преодолее спада при рецесията, Атлантик сити като че ли не може да обърне низходящата тенденция,“ посочват експертите на центъра.

Казината на Атлантик сити изпитват сериозна конкуренция от зараждащия се хазартен бизнес в съседните на Ню Джърси щати, които неотдавна легализираха хазарта. Мериленд, Пенсилвания и Ню Йорк озакониха казината, привличайки много любители на хазарта, които иначе можеха да отидат в Атлантик сити. Индианските племена откриха казина в Нова Англия, предлагайки още изкушения на комарджиите.

Пенсилвания спечели над 8 милиарда долара приходи от хазарт сред откриването на първите казина в щата през 2006 година, измествайки Ню Джърси от второто място след Невада в класацията на щатите, развиващи хазарта.

В отчаян опит да спаси хазартния бизнес на Ню Джърси, губернаторът Крис Кристи одобри миналата година закон, узаконяващ интернет хазарта с надеждата, че това ще повиши приходите на затруднените казина на Атлантик сити.

Кристи обаче доста надцени потенциала за онлайн хазарт, който донесе под 10 милиона долара приходи, според данни от юли на правната служба на Ню Джърси.

Това е доста под 160-те милиона долара, очаквани от администрацията на Кристи за една година.

Бъдещето на Атлантик сити е мрачно, градът ще трябва да разчита на спорта, забавленията и други туристически атракции, за да оцелее, посочи кметът Дон Гардиън през юни. „Това, което се случва с игралния бизнес тук, не важи само за Атлантик сити, то се случва в цялата страна, отбеляза Гардиън.

„Необходими са ни атракции, различни от казината, за да може Атлантик сити да продължи напред,“ допълни той.

Лас Вегас, който е пример за възстановяване в сектора, успя да се справи с икономическия спад, като се превърна в по-разнообразна, ориентирана към семейството туристическа атракция, а не толкова в дестинация, предназначена изключително за любителите на хазарта.

Гардиън е на мнение, че Атлантик сити трябва да направи същото. Всъщност крайбрежният град отчете скромно повишение на приходите от дейности извън хазарта, а заетостта на хотелите остава голяма.

Зрелищните спортове, като смесените бойни изкуства ММА, също остават популярни сред туристите.

Организацията за смесени бойни изкуства Ultimate Fighting Championship ще има постоянно присъствие в града, посочи говорителят на градската управа Джеф Гуарасино пред местен вестник. „Атлантик сити отдавна провежда спортни състезания,“ допълни той.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.