Лов на вещици в Гърция заради пожарите

Снимка : Ройтерс

През последните дни антитерористите, разузнавателната служба ЕИП и други ведомства по сигурността в Гърция започнаха лов на вещици. Целта е да докажат, че е вярно твърдението на министъра на обществения ред Вирон Полидарос и на други членове на кабинета, че страната гори от единия до другия край, защото е подложена на „асиметрична заплаха“. Едновременно с това представители на службите пускат различни сведения в медиите и се опитват да насаждат впечатлението, че по всяка вероятност зад палежите стои определена политическа структура. Повод за тази активност е един от многото арести през последните дни. Същите представители се стремят да представят подпалвачите като модерно оборудвани, които с едно натискане на мобилния телефон могат да активират устройства, по аналогия на Ал Кайда с експлозиите в Испания.

Повод за появата на версиите за заговор станаха един изгорял мобилен телефон и парче плат, напоено с бензин, открити в района на планината Химет – там, където миналата събота избухна пожар. Компетентните полицейски власти обаче не излязоха със заключение и официално не беше съобщено нищо. Зад сценариите за заговор застанаха и някои „сини“ кметове, чиито декларации за наличието на взривни устройства бяха опровергани от очевидци.

Версията за „асиметрична заплаха“ беше подкрепена и при появата на министър-председателя Костас Караманлис в министерството на обществения ред, където беше информиран за ситуацията в страната от шефовете на разузнаването Янис Корандис и на антитерористичната служба Григорис Балакос. Караманлис поискал разследванията да бъдат ускорени и да бъдат събрани доказателства за палежите. Последваха арести и бяха задържани десетки съмнителни лица. Наред с това прокурорът Димитрис Папангелопулос разпореди да се проучи дали действията на подпалвачите могат да бъдат сметнати за терористичен акт, и те да бъдат подведени под отговорност по антитерористичния закон.

Гърция преживя най-тежките пожари през последните няколко десетилетия, при които загинаха повече от 60 души. Снимка: Ройтерс

Представители на противопожарната служба твърдят, че палежите са организирани по план и че няма нищо случайно. Техните аргументи са, че много от пожарите са избухнали през нощта. Те казват, че разполагат със сведения за действията на подпалвачите и че досега са открити доста взривни устройства. Противопожарните власти съобщиха, че взривно устройство е било намерено в района на Лакония, но поясниха, че то не дава основание да се говори за „асиметрична заплаха“. Устройството представлява кълбо от плат, напоено със запалителна течност.

Междувременно граждани заловиха „подпалвач“ в района на Крестена, област Илия, на полуостров Пелопонес, но задържането му не потвърди версията за терористичен акт. Задържаният просто палел изгорелите стърнища. Казусът с подпалвачите, прераснал в лов на вещици, беше опроверган и от разразилия се пожар в гробището Папагос, който беше своевременно потушен.

И докато в публичното пространство витаят версии за измислени врагове, задържаните са: една 73-годишна жена от Палеохори Захаро, като мотивите за ареста са, че е предизвикала пожар, докато варяла жито за помен в собствения си двор. В Месохори на о-в Евбея бяха арестувани четирима души за това, че са причинили пожар по време на строителни работи. В атинския квартал Глифада беше задържан електротехник за пожар, предизвикан при заваряване. На къмпинг в Левкада бяха задържани мъж и жена от Чехия, причинили пожар извън палатката им. В Кавала бяха арестувани двама малолетни за умишлен палеж. В Ареуполи, област Лактония, беше задържан 65-годишен, също за умишлен палеж, в резултат на който загинаха шест души. В Саламина беше арестувано лице, предизвикало пожар по време на панаир. За пожара в Парнон на полуостров Пелопонес беше заподозряна възрастна жена. В град Ксанти бяха повдигнати обвинения срещу 30-годишен за умишлен палеж. Във Флорина беше арестувано лице за умишлен палеж, тъй като подпалило нива, а в Инофито, област Беотия, Централна Гърция, бяха арестувани други трима за палеж по небрежност.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.