Гърция в челюстите на тройката

Всички рекорди в Гърция счупиха просрочените дългове на домакинства и фирми към държавата, които вече надхвърлят 67 млрд. евро и растат с близо по един милиард всеки месец, тъй като по данни на финансовото министерство през юни са се натрупали нови просрочени задължения в размер на 880 млн. евро.

Значителна част от тях са задължения от глоби и „налози“, останали неплатени от данъкоплатци, които се намират в безпомощност и не са в състояние да ги обслужват.

В челюстите на тройката са не само данъкоплатците, но и всички осигурявани, които са изложени на риск да загубят дори правото си на пенсия, А то се обезсмисля от идеята за създаване на една „спестовна касичка“ в държавата, в която да се събират вноските и от която да се плащат всички пенсии.

На този фон опозицията съзира предсрочни избори. Главната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА дори говори за самостоятелен кабинет и полага всички усилия, за да мобилизира необходимите сили и да сформира „правителство на левицата“.

Данните на финансовото министерство показват две неща – първото, че регулациите, които правителството постанови за улесняване на длъжниците, не дадоха и най-малкия ефект, тъй като не само не бе спрян процесът на разрастване на просрочените дългове, но напротив, той се ускори, и второто, и най-съществено е, че те отразяват драматичната ситуация, в която се оказаха гръцките граждани след четири години на международен надзор и кървави мерки.

Гърците повече не издържат. Те не могат вече да откликнат на изискванията на кредиторите към тях. Финансово те са изстискани като лимони.

Нека най-сетне да се разбере от правителството и от новото ръководство на финансовото министерство, че гражданите не искат да плащат и се стремят със сетни сили да задоволяват основните си нужди.

А това става в момент, когато безработицата галопира и 1,5 милиона работещи в частния сектор получават „подстригани“ заплати със закъснение. Понякога изплащането им се бави до девет месеца.

Правителството трябва да разбере, че положението с просрочените дългове към данъчните и осигурителни фондове и каси не може да бъде преодоляно по друг начин, освен чрез отписване на дългове на социално слаби безработни, болни, възрастни и други и на граждани с доходи под минималния праг на оцеляване.

Сегашният кабинет в Атина не притежава необходимите социални рефлекси и чувствителност, защото ако имаше такива, те щяха да намерят изражение в конкретни мерки с цел да бъдат защитени социално слабите и наред с това да се спре обедняването на обществото и да се постигне растеж на икономиката и ръст на заетостта, които са фундаментални предпоставки за една страна.

Сигурно е обаче, че докато правителството натиска дребните и средни слоеве от населението, водейки жестока, антинародна политика при събирането на приходите в хазната, а развитието и растежът на икономиката все още си остават един мега въпрос, толкова повече дълговете на гражданите към държавата ще растат и ще се превръщат в бомба със закъснител в сърцето на политическата система на Гърция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.