Тактиката на Хамас причинява тежки загуби на Израел

Ройтерс

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Използвайки тунели, мини, взривни устройства капани и снайпери, бойците на Хамас причиняват рекордни жертви на израелските сили, които водят офанзива в ивицата Газа; Хамас прилага на практика дългогодишния си опит във водене на война в градски условия, в съчетание с нови тактически умения и самоубийствена решителност.

Израелците казват, че оръжия и ноу-хау, доставени от Иран и ливанския му съюзник Хизбула, превръщат Хамас в труден враг. Четири дни след като Израел започна унищожителна сухопътна атака срещу палестинските ислямистки въоръжени бойци в техния бастион Шеджая, и след интензивни въздушни удари, армията все още няма пълен контрол над района.

Пушек от обстрелваните къщи и бръмчене от израелските безпилотни самолети изпълват небето над опустошения район на източната граница на Газа. Приглушеното избухване на заровени в земята експлозиви, чиято цел е бронетранспортьор, получава в отговор едночасов артилерийски огън от израелска страна, който разтърсва цялата крайбрежна ивица, а оглушителният звук отеква чак в сградите до брега.

Използвайки огромна мрежа от тайни тунели, от които стреля по вражеските сили и взривява автомобилите им на израелска територия, Хамас уби 32 израелски войници – почти тройно повече, отколкото при последните сухопътни боеве в конфликта от 2008-2009 г.

„Бригадите „Касам“ непрекъснато продължават да поднасят изненади и всеки ден нашите святи бойци се появяват от там, от където (израелските) окупатори не ги очакват“, заяви миналата седмица групировката. „Те се бият… лице в лице с врага, за да отмъстят за кръвта на мъчениците, която окупаторът пролива ежедневно.“

Действията определено отговарят на яростната реторика. Хамас далеч надмина другите въоръжени бойци от „Ислямски джихад“ и други групировки като изпраща безпилотни самолети, командоси водолази и бойци, атакуващи от тунелите, които пренасят боевете в Израел.

При едно такова проникване бойци на Хамас се появиха облечени в израелски униформи, но ги провали един ключов детайл – те носеха автомати „Калашников“, а не стандартните М-16 или автомати „Тавор“.

При най-кървавия инцидент за Израел досега – през първия ден от неговото нахлуване, целящо разрушаване на тунелите в неделя, Хамас заяви, че негови бойци наблюдавали как вражески бронетранспортьор влиза в мрежа от капани, заложени от тях. „Нашите святи бойци взривиха минното поле с такава сила, че (бронетранспортьорът) бе унищожен. Те тръгнаха срещу него, отвориха вратите му и довършиха всичко останало вътре“, посочи групировката.

Израел предложи друга версия – превозното средство е било част от конвой и е било поразено от многобройни противотанкови ракети. Според Израел загинали са шест войници, а друг, за когото се смята, че е бил в бронетранспортьора, се води за изчезнал, но може да е мъртъв. Хамас заяви, че той е пленен.

Израелската армия признава увеличените способности на Хамас. „Преминали са обширно обучение, добре снабдени са, добре мотивирани и дисциплинирани. Срещнахме по-труден враг на бойното поле“, каза говорителят на израелската армия подполковник Петер Лернер. Израел заявява, че досега е убил над 200 палестински бойци. „Не сме изненадани от това, защото знаехме, че те се готвят за тази битка. Те не просто инвестираха в тунелите през последните две-три години“, добави той.

В неофициален разговор друг военен посочи: „Те хвърлиха всичко срещу нас. Ракети, засади, дори (минирани) магарета и кучета. Това се оказва истинско предизвикателство. Трябва да сломим мотивацията им, да им покажем, че не си заслужава.

„Надяваме се, че ако сломим Шеджая, това ще им покаже нашата решителност. Това е истинският им команден център. Удивителното е, че през последните осем години те по същество построиха една подземна Газа. Изумително е“, каза той.

В пренаселения се пясъчен крайбрежен анклав с население от 1,8 милиона души, където бедността и безработицата се движат около 40 процента, изтощени жители на Газа казват, че се надяват битката да сложи край на блокадата, която Израел и Египет им налагат. Те нямат много за губене. Водачите на Хамас се надяват да постигнат тази цел чрез храбростта на хората си на фронта, обучени да причиняват жертви и да пленяват войници, за да осигурят средства за политическо влияние.

Духът бе висок и бойци на Хамас се готвеха за бой, когато Ройтерс посети през април техен тренировъчен лагер в обширния пясъчен район в Северна Газа. В пълно израелско бойно снаряжение млади кадети седяха в класни стаи, водейки си записки за уроци по бойна тактика.

Те демонстрираха маневри, в които симулираха обстрелване с миномети на бутафорни танкове, които след това бяха атакувани от две групи бойци от близки тунели – един от бойците носеше на рамото си доброволец, който играеше ролята на израелски войник.

Освен че увеличи обхвата и заряда на над 1000 предимно самоделни ракети, които изстреля срещу Израел в последните две седмици, Хамас засили снабдяването си с оръжия. „Лидерите на Хамас се опитват да кажат чрез своите изявления, че Израел е бил ударен само и единствено с произведени в Газа средства. (Но) Хамас не отрече да се е възползвало от внос от чужбина“, каза анализаторът от Газа Аднан Абу Амер.

Загубите, нанесени от по-силен враг, едва ли ще спрат ислямисткото движение. „Има противоречиви съобщения за загубите на Хамас в бойци. Тъй като Израел заяви, че въоръженото крило на Хамас наброява 20 000 души, мъченичеството на 60 или 70 не може да се нарече голяма загуба“, заяви Абу Амер.

Видеозаписи, разпространени от медийното крило на „Касам“, изглежда показват силата на арсенала на групировката. „Демонстрираното използване на управляеми противотанкови ракети срещу малки сухопътни подразделения на израелските сили за отбрана, а не срещу бронетранспортьори, показва ясно намерение просто да се причиняват жертви, както и признание за по-добрата защита на бронираната техника на (израелската армия)“, каза пред Ройтерс Чарлз Листър, гост-анализатор в Института „Брукингс“ в Доха.

Високопоставен служител от израелското разузнаване заяви на пресконференция, че страните от „радикалната ос“ – Иран, Сирия и паравоенните сили на Хизбула в Ливан – са осигурили на Хамас ново поколение оръжия за сухопътен бой.

Той цитира противотанковия ракетен комплекс руско производство „Корнет“ и преносимия РПГ-29, който „е повече ракета, отколкото реактивен снаряд. Може да се използва в градски район, когато трябва да се води бой срещу сили на много близко разстояние. Това е нещо, което не можеш да си произвеждаш сам“.

За 22 дни боеве по време на конфликта от 2008-2009 г. Хамас и други въоръжени групировки до голяма степен се разпръснаха, позволявайки на израелските танкове да приближат покрайнините на Газа. Въоръжените бойци убиха само шест войници тогава и двама по време на осемдневната битка през 2012 г., която не прерасна в израелско сухопътно нахлуване.

Лернер приведе като обяснение за новата им сила помощ отвън. „(Били са обучени) от Иран. Най-вече от Иран. Това е школата на Иран. Това е процесът на мислене на Иран. Това е Иран с Хизбула. Точно на такава тактика сме свидетели.“

Загубата на 12 израелски войници в неделя е най-голямата в рамките на един ден, откакто през 2006 г. израелски сили навлязоха в Южен Ливан в опит да прогонят въоръжените бойци от Хизбула. Служителят на израелското разузнаване каза, че Сирия, Иран и Хизбула може да са преподавали нова тактика на Хамас в интернет.

Никой от израелска страна не е очаквал лесно настъпление в Газа, каза пред Ройтерс израелският анализатор по военни въпроси Ехуд Яари, но заявената от Израел цел да се разрушат тунелите изглежда трудна. „Много е мъчително, но едва ли някой е допускал, че това ще бъде операция без никакви жертви. Изглежда те са в състояние постепенно да разкриват все повече и повече тунели като обаче аз не съм сигурен дали те са готови да понесат щетите, само и само да разкрият още“, каза той.

Подземната война може би е най-силната иновация на Хамас. След като прекара години и може би изхарчи стотици милиони долари за изграждане на тази мрежа, Хамас може би ще иска да запази някои от тунелите и може скоро да спре боевете. „Те прибягват все по-често към тази тактика, за да опитат да поразят нещо с надеждата, че ще се установи примирие възможно най-скоро“, заяви Яари.

Анализаторът от Газа Абу Амер смята, че и двете страни страдат и военните успехи може да насърчат Хамас за примирие. „Хамас осъзнава, че факторът време е болезнен и за двете страни. Хамас има успехи и моето предположение е, че нито Хамас, нито Израел сега са склонни да проточват конфронтацията“, заяви той. БТА

Още по темата: Действащи лица в кризата в Газа

ДПА

Много актьори участват в неуспешните засега усилия да се договори примирие между Израел и палестинските фракции в ивицата Газа. Кои са основните играчи и какви са техните позиции?

ЕГИПЕТ: Главният посредник е на мнение, че и двете страни трябва да прекратят огъня незабавно. След това трябва да бъде облекчена блокадата на ивицата Газа, „щом се стабилизира ситуацията със сигурността на място“. В последствие страните ще обсъдят други проблеми, включително сигурността, гласи египетското предложение.

„Граничните пунктове трябва да бъдат отворени и преминаването на лица и стоки през граничните пунктове да бъде улеснено, щом се стабилизира ситуацията със сигурността на място“, се казва във формулираното от Египет предложение за примирие, което беше прието от Израел, но отхвърлено от Хамас на 15 юли.

ХАМАС: Ислямисткото движение, което контролира ивицата Газа, превърна блокадата на Газа в ключов въпрос, но освен това иска да бъдат освободени затворници, както и да се изплатят заплати на полицаите и длъжностните лица.

Хамас настоява за освобождаването на неговите депутати и на около 60 екстремисти, които бяха освободени от Израел през 2012 г. в замяна на израелски войник, задържан в плен над 5 години. През юни те бяха арестувани отново.

Израел и Западът оказаха натиск над Палестинската автономия да не превежда пари на Газа за неплатените заплати на чиновниците на Хамас, обвинявайки я, че това би се равнявало на международно дарение за „финансиране на тероризма“, защото Хамас използва парите за купуване и построяване на ракети.

Хамас не иска просто нормално примирие, обещавайки „спокойствие срещу спокойствие“: Израел няма да напада ивицата Газа, ако палестинците не изстрелват ракети. Това би означавало завръщане към статуквото преди сегашната криза. Хамас иска да излезе от сегашните боеве с политически дивиденти.

ИЗРАЕЛ: След като Хамас отхвърли предложението за примирие миналата седмица, Израел разшири въздушната си офанзива срещу Газа, като изпрати сухопътни сили. Тези сили твърдят, че са открили мрежа от тунели за нападения, значително по-голяма отколкото са мислели в Израел. Сега Израел казва, че иска първо да унищожи повечето от тези тунели, които определя като сериозна заплаха, позволяваща на тежко въоръжени екстремисти да проникват в израелски селища по границата с Газа.

Главният преговарящ Ципи Ливни заяви, че Израел „не възразява да облекчи положението“ на мирното население, визирайки блокадата, но добави, че Хамас ще трябва да забрави за извличането на големи политически печалби.

„Няма да наградим Хамас за това, че ни обстрелва с ракети“, заяви тя.

ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ: Абас подкрепи египетското предложение за примирие. Някои в Газа се разгневиха и го нарекоха „колаборационист“ на Израел, но Абас казва, че иска преди всичко да се спре насилието. Той категорично осъди големия брой жертви сред мирните граждани вследствие на израелските бомбардировки.

Азам ал Ахмад от Фатах и началникът на разузнаването на автономията, Маджид Фарадж, които бяха в Кайро от името на Абас, предложиха незабавно прекратяване на огъня, последвано от петдневни преговори за прекратяване на блокадата на Газа и отваряне на границите й.

КАТАР: Малкото, но влиятелно емирство се смята за свързващо звено между Хамас и международната общност. Лидерът на Хамас в изгнание Халед Мешаал се намира там.

Катар и неговият шейх Тамим бин Хамад Ал Тани са в момента най-големите донори на Хамас. Емирството заяви, че няма да окаже натиск над палестинското ислямистко движение да приеме египетското предложение за примирие, което отразява напрегнатите отношения между Доха и Кайро. Катар подкрепя „Мюсюлманските братя“, свалени от власт от египетската армия преди година.

Ливни обвини Катар, че е повдигнал искания в полза на Хамас, които биха се равнявали на важна политическа победа за ислямистите и са изключени за Израел, включително отварянето на летище и пристанище в Газа.

ТУРЦИЯ: Тя също подкрепя Хамас. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган критикува израелските действия в ивицата Газа и заради новите боеве в ивицата Газа замрази обещаното възстановяване на дипломатическите връзки с Израел, прекъснати след като през 2010 г. Израел използва смъртоносна сила за превземането на турски кораб с пропалестински активисти на борда. Ердоган стигна дотам да заяви, че Израел „е надминал Хитлер със зверствата си в Газа“, предизвиквайки яростта на премиера Бенямин Нетаняху.

САЩ: Вашингтон подкрепя израелското „право да се защитава срещу ракети“, но президентът Барак Обама изразява „сериозна загриженост“ от бързо нарастващия брой на жертвите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.