Турция: на другия ден след избора на Ердоган

Снимка: Юръп юнайтед

Интересът към предстоящите президентски избори в Турция не е насочен толкова към почти сигурния избор на Реджеп Тайип Ердоган на върховния пост в страната, а е адресиран по-скоро към името на неговия приемник в ръководството на Партията на справедливостта и развитието. Въпросът стои на преден план на задкулисните дискусии вътре в партията и повечето виждания съвпадат и са в подкрепа на завръщането на сегашния президент Абдуллах Гюл.

Самият Ердоган все още не е разкрил картите си, но се смята за сигурно, че той вече е взел решенията си за следващия ден след изборите на 10 август. Доминира сценарият, че Ердоган и Гюл ще се срещнат след изборите, за да оповестят и официално решението си, за да може въпросът да бъде поставен пред органите на партията, които се очаква да поканят Абдуллах Гюл да поеме лидерския пост в нея.

Функционери от Партията на справедливостта и развитието, цитирани от проправителствения в. „Тюркие“, потвърдили, че самият партиен апарат, открил пътя на Ердоган да се кандидатира за президентския пост в държавата, ще бъде задействан и сега в подкрепа на Гюл.

Същите функционери предпочитат модела за смяна на ролите между двамата политици, въпреки че на масата стоят и други имена. Но те смятат, че политическият реализъм и общият разум налагат двамата силни политици да бъдат на двата полюса.

Може би не става въпрос за два полюса, тъй като никой не може да изключи вероятността Ердоган да запази господството си върху политическата система чрез подсилване на президентските пълномощия с помощта на една нова ревизия на конституцията.

При това не за първи път Гюл ще действа като заместник на Ердоган. Още повече, че когато Ердоган бе лишен от политически права заради присъда, Абдуллах Гюл го заместваше достойно на премиерския пост до промяната на закона, а Ердоган в крайна сметка пое тази функция. Мнозина оприличават връзката на двамата с тази на Путин и Медведев в Русия. В известна степен Гюл се смята за „Медведев“ на Ердоган.

Този сценарий обаче има и една слаба страна. И тя е, че понеже Абдуллах Гюл не е депутат, съгласно закона в Турция, той не може да поеме премиерски функции.

Това засилва вероятността да има предсрочни парламентарни избори, каквито се предполага, че може да се състоят към ноември. Ако това не се случи, алтернативният план предвижда временно премиерският пост да бъде поет от някой стар доверен кадър на Ердоган, като Али Бабаджан или Бинали Йълдъръм, а Гюл, който вече ще бъде избран за лидер на партията, да стане премиер след редовните избори през 2015 г.

Още по темата: Регионалните заплахи за Гърция

А. Папахелас
в. Катимерини

Случващото се в по-широкия регион около Гърция създава нови реалности, но и нови заплахи за интересите на страната. Близкият изток се превръща в огромна черна дупка и никой не може да предвиди със сигурност докъде ще доведат бурните процеси в Ирак, разпадането на страни като Сирия и Либия и напрежението в Палестинската автономна територия.

На пръв поглед, геополитически Гърция засилва позициите си, защото продължава да е сигурен пристан в един толкова нестабилен район. Все пак обаче съществуват изключително сериозни рискове и опасности, които не могат да бъдат пренебрегвани. Проблемът с нелегалната имиграция вече придобива гигантски мащаби, но нищо не показва, че това явление е на път да бъде ограничено.

Отчаянието на хората от съседните на Гърция страни на фона на демографската реалност нагнети взривоопасна обстановка. Всички усещат болката на хората, които натъпкани заедно с децата си в прогнили плавателни съдове, търсят химерата за по-добър живот.

Нито Гърция, нито Европа обаче издържат на този наплив на нелегални имигранти и рано или късно Европейският съюз ще трябва да подходи най-сериозно към този въпрос. Друга заплаха за Гърция се явява износът на ислямски тероризъм в страните от Южна Европа.

Хиляди хора вече са обучени да водят най-жестока партизанска война, като в същото време се пренебрегва съдбата на огромните количества оръжия и експлозиви. Експертите по сигурността често сънуват кошмари, базиращи се на сценарии за нападения срещу западни обекти и даже круизни кораби или хотели в държави като Гърция и Италия.

Новите технологии вече дават невероятни възможности за такива операции, стига човек да поиска. Освен всичко това, през последните години Гърция предприе значителни стъпки. Страната стана много по-близка с Израел, с който изгради тесни отношения на сътрудничество в сектори…които са невидими на пръв поглед.

Ще се запазят ли тези отношения и доколко Гърция може да игрнорира самоунищожителната политика на Израел спрямо палестинците, разгневила даже и най-горещите съюзници на Тел Авив?

Във външната политика, разбира се, няма място за сантименталности и Гърция трябва да се погрижи най-вече за интересите си. Във всеки случай страната представлява преден фронт в настоящия момент за онези, които разбират какво се случва в региона.

Характерен в това отношение е отговорът на дипломат от западна страна, съдействащ за борбата с нелегалната имиграция и за предотвратяване на проникването на международни териростични групировки в Гърция, когато бе запитан „но защо помагате толкова много?“ „По-евтино и ефикасно е да парираме тези заплахи тук и сега, отколкото, когато те стигнат до нашата територия“, отговори той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.