Нимиц в Скопие – рутинно посещение в неблагоприятна атмосфера

Радио Свободна Европа

Повечето експерти са единодушни, че посещението на посредника Матю Нимиц в Скопие, насрочено за 28 и 29 юли, няма да доведе до някакъв напредък в преговорния процес. Те не оценяват атмосферата, в която идва, като благоприятна и казват, че посещението му в района е резултат от увеличения интерес на Германия проблемът да бъде решен.

„Посещението му в Берлин преди това бе неочаквано и не се вписва в досегашната мозайка на неговия ангажимент. Последните изявления на Ангела Меркел ясно показват, че тя поема играта и сегашното посещение на Нимиц е във функция на нейния интерес към случая“, казва бившият дипломат Ристо Никовски.

Той припомня неотдавнашното изявление на германския канцлер, че обмисляла всички възможни комбинации за името и че няма нищо повече, което може да измисли. Според Никовски най-вероятно Нимиц отново ще постави на масата същите, вече предлагани решения.

„Всичко се върти около това, което досега беше на масата, следователно не трябва да се очаква някаква изненада, нещо ново. Напротив, това, което досега изговаряше Нимиц, трябва да отиде на следващ етап“, казва Никовски.

Напомняйки неотдавнашното изявление на премиера Никола Груевски, в което той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ няма да влезе в каквито и да са инициативи и идеи, които да оспорят или да поставят под въпрос македонската идентичност, език или нация, експертите заключават, че пространство за евентуален компромис в момента не съществува.

Политическият анализатор Насер Забери посочва, че страната има големи вътрешни проблеми и спорът за името не е единственият нерешен въпрос.

Тъкмо затова той смята, че моментът, в който идва Нимиц, не дава повод за оптимизъм, че преговорите може да се ускорят или че посещението му ще доведе до някакъв напредък в преговорния процес.

„Не очаквам посещенията на Нимиц да могат да влеят някаква надежда, че най-сетне може да започне някаква положителна тенденция в Република Македония. Посещенията му са рутина, която той трябва да следва“, казва Зибери.

В съобщението от ООН се казва, че Нимиц идва в района с цел да се ускорят разговорите под егидата на ООН, насочени към намирането на взаимно приемливо решение на спора за името.

Междувременно медиите предават изявлението на Нимиц, че „очаква голям напредък на срещите с държавните ръководства в Скопие и Атина следващата седмица“.

Посещението на посредника съвпада с назначаването на новия македонски преговарящ Васко Наумовски, за когото това ще бъде първа среща с посредника.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.