Фотогалерия – Бой с домати в Испания

Само за един час на традиционния бой с домати „Томатина“ в средиземноморския испански град Буньол бяха унищожени 110 тона домати, докарани на улиците от пет камиона.

Участници в "Томатина" махат натъркаляни в доматено пюре след дългия традиционен бой с домати в испанския град Буньол. Снимка: Ройтерс

Участници в "Томатина" махат натъркаляни в доматено пюре след дългия традиционен бой с домати в испанския град Буньол. Снимка: РойтерсБоят в Буньол започва точно в 11 часа след специално подаден ракетен сигнал. Снимка: Ройтерс"Доматен войн" плува в доматена каша. Снимка: РойтерсУморен участник в "Томатина" опитва "оръжието" на войната, която се води по улиците на Буньол. Снимка: РойтерсУчастници в боя с домати разпускат в охлаждащото доматено пюре след разгорещените битки. Снимка: РойтерсЖители и гости на Буньол почиват в доматената каша на улицата. Снимка: РойтерсУчастник се е разгорещил и хвърля ожесточено. Снимка: РойтерсСлед боя излежаването в доматената каша е нещо като особен вид спа-терапия. За щастие, организаторите на "Томатина" са осигурили достатъчно душове и вода, с които да бъде отмито доматеното пюре. Снимка: РойтерсИзморени от уличните битки, феновете на боя с домати си почиват в доматената каша по улиците на Буньол. Снимка: РойтерсСамо за един час на "Томатина" бяха унищожени 110 тона домати, докарани на улиците в Буньол от пет камиона. Снимка: РойтерсУчастник в "Томатина" ликува след точно попадение.
Снимка: РойтерсБлизо 40 000 души се събраха пред кметството в Буньол, за да участват в "Томатина". Снимка: РойтерсУчастници в боя с домати се забавляват по улиците на средиземноморския град. Снимка: Ройтерс

Корените на тази традиция не са точно установени, а почти всеки жител на Буньол има своя версия за нетрадиционната забава. Всички обаче са съгласни, че традицията е положена през 1940 година, в първите години от управлението на диктатора генерал Франсиско Франко.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.