Ще поднесе ли Миков БСП на Борисов?

Във Фейсбук валят подигравки, че конгресът на БСП избрал Миков за председател на партията. Повечето идват от хора, които скачат по площадите с възгласа „червени боклуци”. Когото и да избере БСП те няма да са доволни, защото просто искат тази партия да бъде закрита и ако може някак гласоподавателите да избират само т. нар. десни партии.

Но и някакви уж сериозни анализатори се изказаха, че изборът на Миков не променял нищо в БСП (виж тук).
Че какъв избор трябваше да направят социалистите, за да променят нещо? Да изберат Иван Костов за председател?

Мнозина у нас мятат, че левите партии са комунистически, вредни, които трябва да се забранят или да не се допускат до властта. Това е антидемократично – няма как да претендираш за демокрация и да заклеймяваш част от политическия спектър.

Но не това е най-важното в случая с избора на Миков и реакциите около него.

Промяна в БСП все пак има и тя май не е много на добре.
Миков е посткомунистически апаратчик, провинциалист и конюнктурен политик. Независимо от безспорната си квалификацият на юрист, със специализации и по чужбина, манталитетът му като нищо може да доведе до сътрудничество с Борисов и ГЕРБ. Така последната партия, която е против ГЕРБ, ще се предаде. Уви, освен нея остават Волен Сидеров и палачинката Бареков, за когото има риск, след всичките му атаки срещу Борисов, да го прегърне отново.

Защо сътрудничеството с ГЕРБ е осъдително? Тук не става дума за демократична част от политическия спектър, за дясно или псевдодясно, а за квазипартия, организирана като банда около един Бойко Борисов. Около човек с минало от престъпния свят, който като премиер показа, че действа престъпно, мафиотски, гази закона, мачка институциите, съдебната власт, медиите и се опитва в демократични условия да управлява еднолично. За компетентността на неговото управление е съвсем отделен въпрос.

Затова отношението към Борисов е като лакмус за всяка партия, която ще се яви сега на избори. Лидерите на Реформаторския блок открито говорят за коалиция с ГЕРБ, тоест потвърдиха подозренията от самото начало, че ще бъдат патерица на Борисов. Коалицията на ДПС с ГЕРБ вече е налице.
От Миков зависи дали и БСП ще обслужи партията на Борисов.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.