„Телеграф“: Антисемитски настроена ли е левицата?

Омразата към Израел, изразявана по повод атаката в Газа, е различна от неодобрението, изразявано към всички останали актове на милитаризъм в последно време, се казва в коментар, публикуван в британския вестник „Телеграф“.

Под заглавие „Антисемитски настроена ли е левицата?“ авторът Брендън О’Нийл отбелязва, че последните демонстрации в подкрепа на Газа във Великобритания са ожесточени и гневни, с викове за убийство и безредици и с искане израелският посланик в Лондон да бъде „изритан“.

Някои участници издигнаха плакати с твърдение, че ционисти контролират британските медии, а други обвиняваха Лондон и Вашингтон в „угодничество“ пред едно, както изглежда, извънредно могъщо израелско лоби, посочва коментарът.

„Голяма част от левицата в Европа и Америка става все по-антисемитеска или най-малкото рискува да падне в капана на антисемитизма“, смята коментаторът на „Телеграф“. „В езика, който тя използва, в идеите, които пропагандира, в начина, по който говори за съвременния свят, включително за Израел, голяма част от левицата е възприела политически стил с антисемитски обертонове….

Ключовият проблем е възприемането от левицата на конспиративно мислене, нарастващото й убеждение, че светът се управлява от нещо, което според нея са „кабалисти“, „мрежи“, самообслужващи се лобисти и шайки от банкери, поради което тя понякога се изкушава да се настрои срещу онези, които толкова често в историята са били обект и цел на конспиративното мислене – евреите“, пише Брендън О’Нийл.

Преди няколко години допитване до европейци установи, че мнозинството от тях смятат Израел за „най-голямата заплаха за световния мир“, посочва се в коментара.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.