Камерън обещава по-строги мерки срещу емиграцията

Британският министър-председател Дейвид Камерън обяви, че правителството му ще наложи още по-строги мерки в опит да се справи с имиграцията. В своя статия във вестник „Дейли телеграф“ той се заканва, че „ще закрием мнимите „колежи“, ще намалим социалните помощи за пристигащи хора без работа и ще спрем да рекламираме работни места в чужбина“.

В текста Камерън посочва, че британското правителство има дългосрочен икономически план, за да осигури по-добро бъдеще за Великобритания, като поставянето на имиграцията под контрол е жизненоважна част от него.

Премиерът отбелязва, че Великобритания е преживяла най-големите темпове на миграция в съвременната си история, като се е стигнало до там да има 5 млн. души без работа, получаващи социални помощи за безработица. По думите му през последните четири години е направен опит да се промени това, като целта е да се изгради система за имиграция, която поставя интересите на Великобритания на първо място.

Новите мерки, които ще бъдат предприети

На първо място е борбата с измамите. Като най-фрапантен пример премиерът посочва новопристигащи, които се представят за студенти в мними колежи. В един от тези колежи инспектори установили, че няма нито един студент. Предприехме драстични стъпки и закрихме 750 такива учебни заведения, пише Камерън. Новата мярка в това отношение е, че ако на 10% от набраните от даден колеж студенти бъде отказана виза, съответното учебно заведение ще губи лиценза си.

Следват мерки срещу нелегалната имиграция. От ноември хазяите ще имат законово задължение да проверяват имиграционния статут на наемателите си, а от декември ще се въведат правила, които да не допускат нелегални имигранти да си откриват банкови сметки.

Британският премиер се спира и на случаите, в които лица, извършили криминални деяния в страната и които властите искат да депортират, обжалват многократно наложената им мярка, за да останат, позовавайки се на „правото на семеен живот“. От тази седмица ще влезе в сила мярка, според която първо лицата ще се депортират и после ще се разглеждат процедурите по обжалване. Ще има и действия срещу злоупотребите с Европейската конвенция за човешките права във връзка със злоупотребите с „правото на семеен живот“.

Премиерът напомня, че вече бе взето решение да се намали срокът на плащанията при безработица. Същото се отнася и за европейците, които имат право да кандидатстват за помощи при безработица и за отглеждане на деца, като за тях срокът се намалява двойно. „Не можете да очаквате да дойдете във Великобритания и да получавате нещо срещу нищо“, посочва Камерън.

По отношение на пазара на труда ще се забрани набирането на служители само зад граница, като за агенциите за набиране на персонал ще има законово изискване да рекламират на английски във Великобритания. Ще се намали с над 500 хил. броят на свободните работни места, които се рекламират в целия ЕС чрез интернет портал, като целта е британските поданици да имат предимство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.