Е, сега видяхте ли мафия в действие? Как замитат далаверите в КТБ с държавни пари (обновена)

ГЕРБ, ДПС и президент обслужват сенчести частни интереси, предизвикали изкуствено банкова криза

 

Снимки: Булфото, от екрана на БНТ, бТВ

(Б.р. – Статията е писана преди поредното отмятане на Бойко Борисов в рамките на 24 часа и отказа му ГЕРБ да подкрепи на второ четене актуализацията на бюджета. Извъртането на Борисов не може да заличи задействания досега план на „коалицията Пеевски“, включваща президента Плевнелиев, главния прокурор Цацаров и парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС. Отказът на Борисов е единствено заради страха му да не получи по-нисък резултат на изборите, които са по-важни за него към настоящия момент. Ще продължим да наблюдаваме обратите и дали коалицията ГЕРБ-ДПС няма да продължи съществуването си в по-прикрит вид).


Къде сте протестиращи против нови външни заеми и по-висок дефицит? Къде останаха крокодилските сълзи, че правителството на Орешарски иска да зароби следващите поколения да връщат дългове?

Защо ГЕРБ и ДПС вдигнаха бюджетния дефицит и подготвят безпрецедентни правомощия на служебен кабинет да тегли външни заеми (нещо, с което ще се занимава Конституционният съд)? Това става по предложение на същото това правителство, за чийто по-малък външен заем миналата година се търкаляха по жълтите павета. Сега заемът се оказва нещо добро…
Ако някой още не е разбрал – невинно обявеното като актуализация на бюджета, гласувано от ДПС и ГЕРБ, имаше за цел да осигури близо 3 млрд. лева на служебното правителство, за да може то да замаже далаверите в Корпоративна търговска банка още преди изборите.

Къде отиде президентът Плевнелиев, който наложи вето за актуализацията на бюджета миналата година? Актуализация, която беше много по-ясно мотивирана от сегашната. Сега Плевнелиев като пионка изпълнява исканията на новата коалиция и нарече актуализацията загърбване на партийните интереси пред националните приоритети. Неговият служебен кабинет ще реши въпроса с КТБ.

Това е коалицията „Пеевски” в действие

Ето накратко как се стигна до този хепиенд за сценаристите на изкуствено предизвиканата банкова криза.
Първо въпросният Пеевски, машата на Доган, чрез медиите си започва атаки срещу КТБ, наричана „банката на Доган“ и „банката на властта“. Защото по някакви причини машата Пеевски е решил да я постави на колене и да изгони мажоритарния й собственик Цветан Василев. Който пък до момента е играл ролята на „конселиере“ или счетоводител на това кълбо от бизнес и политика, в което са се оплели Доган и Борисов (виж тук). Да, властта на Борисов тъпчеше в банката държавни пари, не от добро сърце.

Фирми, косвено свързани с Пеевски, спират да си плащат кредитите на КТБ, други си изтеглят депозитите. Помага главният прокурор Цацаров, който се включва с шумно огласени арести на някакви приятели на Цветан Василев, които щели да убиват Пеевски. Съдът ги освобождава. Но вече се създава се паника, вложители започват усилено да си теглят парите. Прокурори канят всички медии на обиск в сграда на КТБ. Включена е още една медийно-прокурорска атака – пусната е новината, че подуправител на БНБ е обвинен, че не е упражнил контрол върху КТБ. От банката започват да теглят по 300 млн. на ден. БНБ не се намесва да предотврати паниката и не оказва помощ за ликвидност на КТБ (малко по-късно БНБ действа енергично в подкрепа на друга банка, около която се създава паника – ПИБ). Така КТБ рухва.

БНБ след две седмици, без сериозен одит, обявява фантастични твърдения за изнесени милиони в чували и липсващи досиета за кредити за 3,5 мрд. лева. Твърденията се оказват кьорфишек.
БНБ предлага удобен план за коалицията „Пеевски” – да одържави здравата малка банка, собственост на КТБ, а голямата банка да обяви във фалит. „Добрите” сметки на клиенти ще идат в национализираната банка, „лошите” ще останат в тази с отнетия лиценз. „Добрите” и „лошите” ще ги определят избрани квестори от коалицията „Пеевски”.

И тъй като за този план трябва да се гласува специален закон, който ще мине бавно и ще създаде трудности, коалицията „Пеевски” измисли нещо по-хитро – вдигна бюджетния дефицит и се готви да осигури правомощия на служебния кабинет да осигури нов външен заем, за да реши въпроса с КТБ в угода на онези, които искаха със сила да съборят банката. Така едно

назначено правителство ще пръсне 3 млрд. от парите на данъкоплатеца

за изтърбушената банка. Ако тя беше оставена на акционерите й, а те решат да обявят фалит, вместо да  я спасяват, държавата щеше да обезпечи с фонда за гарантиране на влоговете само онези, които са без преференциална лихва и до 100 хил. евро. А повечето от депозитите в тази банка са с преференциална лихва. Сега държавата ще спасява милионите на вежди рашидовци, на разни неизвестни ВИП персони. И ще обслужи фирми, които са участвали в операцията по изтърбушването.

Миналото лято назначението на Пеевски за шеф на ДАНС спонтанно изкара няколко хиляди протестиращи на улицата. След два дни на протест Пеевски се отказа от назначението.
След това месеци наред хиляди протестираха и окупираха, вдигаха шум за всяко действие на правителството и му искаха оставката.

Е, сега, когато нагледно се финализира много по-страшно мафиотско действие с участието на същия този Пеевски и бандата на Борисов, наречена партия,

пред парламента нямаше протестиращи

Само 100 души се бяха събрали да протестират срещу актуализацията в бюджета и медиите не сметнаха за нужно дори да ги покажат.

Сега ще се види как телевизии и вестници бързо ще си възвърнат слугинската роля, както по време на борисовото управление.
Ще премълчават, както преди, важни новини, например изпразването на Здравната каса, гласуване на скандални поправки в закони, ще замитат под килима новини, компрометиращи Борисов и т. н.

Ето, сега открито се вижда как по мафиотски прокуратурата, БНБ и нейният управител Искров, и цели парламентарни групи действат организирано в интерес на някакви неясни бизнес кръгове. Мафия, проникнала навсякъде в основни институции на държавата. И президентът, когото протестиращите цяла година развяваха като свое знаме срещу „мафията“, сега изпълнява исканията й.
Онези, които цяла година говореха за мафия, сега мълчат. Тя не се оказа точно там, където им се харесва на тях.
Мълчи и иначе приказливият Реформаторски блок, разни НФСБ-та, АБВ-та.
Кого обслужваха тогава, кого обслужват сега?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.