Санкции: Европейският съюз ускорява темпото срещу Русия

Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да наложат значими санкции на Русия, насочени срещу държавни банки, оръжейно ембарго и ограничаване на продажбите на оборудване за руската петролна индустрия в отговор на продължаващата подкрепа на Москва за сепаратистите в Източна Украйна, пише британският в. „Гардиън“.

ЕС атакува руската икономика: за пръв път от началото на украинската криза, 28-те съгласуват икономически санкции, пише френският в. „Фигаро“. След месеци колебания, Европейският съюз ускорява темпото срещу Русия. Сега европейските столици трябва писмено да потвърдят това политическо споразумение, сключено след четиридневни дискусии, което изисква единодушие. Обект на санкции стават четирима души, близки до правителството на Владимир Путин, на които се замразяват авоарите и се забранява издаването на визи, и три компании, допълва „Фигаро“.

Американският президент Барак Обама се присъедини към ЕС в изострянето на икономическия натиск върху Москва, отбелязва „Гардиън“. Той обяви нови мерки срещу големи сектори на руската икономика, включително оръжейната промишленост, енергетиката и в областта на финансите, където три големи руски банки бяха отрязани от американската икономика.

Западът показва зъби, пише испанският в. „Паис“. ЕС налага тези санкции за срок от една година, но с известни уговорки, целящи да смекчат отговора на Кремъл. Двайсет и осемте ще преразгледат целия пакет след три месеца, след като бъде оценено реалното му въздействие, за да бъде даден шанс на преговорите, които са в задънена улица от известно време. Големият страх е, че Путин може да врътне кранчето на газа, от който зависят на 100 процента някои страни от Източна Европа и задоволява на 30 процента нуждите на Германия, допълва „Паис“.

Цялата трудност на преговорите в рамките на Съвета на ЕС бе да се състави балансиран пакет от санкции, като се има предвид, че всяка от държавите има свои интереси, пише „Фигаро“. Така договорите за продажбата на корабите „Мистрал“, които редизвикаха оживена полемика, няма да бъдат засегнати – оръжейното ембарго се отнася само до бъдещи договори, посочват източници. Друга ключова мярка: забраната за износ в Русия на технологии в сферата на петрола, няма да засегне газа – сфера, в която Берлин, както и други държави, имат значителни интереси.

Санкциите са предупреждение и сигнал, за да стане ясно на Путин, че „дестабилизирането на Украйна или която и да било страна в Източна Европа, ще струва скъпо на неговата икономика“, предупредиха председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитирани от „Паис“.

Още по темата: Руските власти реагират „хаотично“ на западните санкции и те вече носят загуби

Европейските правителства решиха да наложат на Русия реални санкции. Те ще ударят цели сектори от руската икономика – финансовия, отбранителния и петролния, пише „РБК дейли“. Това е най-сериозната досега стъпка на ЕС за санкциониране на Русия, изтъква „Комерсант“.

Посланиците на страните в общността приеха вчера пакет от твърди мерки, включващ нови черни списъци и ограничения с цел да бъде изолиран Крим. Най-важни са обаче секторните санкции спрямо руската банкова сфера, отбранителната промишленост и енергетиката, посочва вестникът.

Очаква се в близките два дни икономическите санкции да бъдат одобрени от външните министри или от държавните лидери на страните в ЕС. Според руски дипломатически източници на изданието Москва се надява ЕС да не постигне консенсус за най-радикалните мерки и това да смекчи негативния ефект за Русия.

Еврокомисията изчисли, че за две години Русия може да загуби почти 100 милиарда евро. Федерацията обаче се надява да я подкрепят страните от ЕС, които също може да претърпят съществени загуби, щом ограничат сътрудничеството с Москва, забелязва събеседник на всекидневника.

„Тези сметки не са безоснователни – припредварителното обсъждане секторните санкции вече бяха смекчени поне на три пъти“, напомня „Комерсант“, цитиран от Би Би Си. Но източник, близък до Държавния департамент на САЩ, изразил убеденост, че ЕС няма да приеме нови облекчения.

Според Москва новата западна вълна от антируски санкции е „контрапродуктивна“ и с „циничен характер“, заявил зам.-външният министър на Русия Григорий Карасин.

„Безсмислено е да се разговаря с Русия на езика на санкциите. Санкциите ще ни помогнат да се стегнем и в крайна сметка Русия ще получи по-ефективна икономика и по-здраво, лишено от илюзии общество“, уверил дипломатът.

„Независимая газета“ обобщава данни от европейски медии и други източници, сочещи колко ще изгуби Европа от собствените си санкции. „Германците се страхуват, че ще пострада техният износ на машини в Русия, французите – заради доставката на военни кораби, а италианците – заради енергийните си интереси. Общият износ на страните от ЕС за Русия според оценки е към 120 милиарда евро. Четвърт от тази сума – 36 милиарда евро, печели от него Германия, над 11 милиарда – Италия. Щети обаче са неизбежни дори за страни като Великобритания, Полша, Швеция и балтийските държави, особено усърдно искащи санкции“, предупреждават експерти.

„Независимая газета“ прогнозира спад в руската икономика, но твърди, че той няма да се дължи на санкциите, а на „хаоса в министерските глави“. Вестникът цитира служители от руския държавен апарат, заявявали, че отрицателният ефект от санкциите на Запада ще е минимален. „Президентът и правителството стигнаха до общо мнение, че трябва да отвърнем на санкциите главно с подобрени условия за бизнеса в страната, тъй че ползите от сътрудничеството с Русия да натежат за инвеститорите повече от всякакви санкции“, пише той. На практика обаче властите започнаха да правят обратното, констатира изданието.

Финансовото министерство планира от догодина допълнителен, регионален данък върху продажбите, а междувременно смята да вдигне и други данъци. А президентът е обявил курс към почти тотално заместване на вноса с родно производство. „Щом кредитите поскъпват, а данъчното бреме расте, странно е да очакваш разширяване на производството – напротив, предприятията далеч по-вероятно ще почнат да се затварят или ще минат в сянката“, прогнозира всекидневникът.

Изненадващо за ред играчи на пазара руската централна банка заяви, че заради промените в данъчно-тарифната политика и геополитическото напрежение вдига ключовата лихва от 7,5 на 8 процента. Заемите ще поскъпнат, производители и предприемачи ще включат новите разноски в цените и това пак ще вдигне инфлацията, добавя „Независимая газета“.

Негативният ефект за руската икономика най-вероятно ще е доста осезаем. Но не заради санкциите, а защото руските власти започнаха „да реагират хаотично на новите заплахи“, пише вестникът.

„Колкото и да заместваме вноса, колкото и да сътрудничим с Индия и Китай, челните технологии са на Запад или в страни под силно западно влияние като Израел или Сингапур“, заключава руският аналитик Руслан Пухов, цитиран в „РБК дейли“.

Руската икономика вече усеща загуби – тези дни Европейската банка за възстановяване и развитие отказа да финансира руски проекти, съответно федерацията ще губи инвестиции за около 23 милиарда евро годишно, пише „Новие известия“.

Това отблъсква частните инвеститори и те не идват на пазара. Финанси може да се намерят и на вътрешния пазар, но там се плаща доста по-скъпо. Казва си думата и оттокът на капитали от Русия, стигнал през първото полугодие 74,6 милиарда долара.

Руските власти явно са сметнали – погрешно – че европейците няма да рискуват със секторни санкции от страх да нямат ефекта на бумеранг. Но става ясно, че Брюксел си е поставил задача с по-голям приоритет – натиск върху Русия, за да бъде склонена към необходимото на Запада поведение, допълва „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.