Испанският премиер и каталонският президент ще обсъдят референдума за отделяне на Каталония

Асошиейтед прес

Испанският премиер Мариано Рахой и лидерът на силно развитата в икономически план област Каталония днес имат ключова среща, която може да се окаже последен шанс за решаване на острия спор около плановете на областта да организира през ноември референдум за отцепване.

Кампанията за независимост на каталонците ще има сериозни последици за Испания в момент, когато тя се съвзема от най-тежката си икономическа криза от десетилетия, предвид факта, че Каталония е основен генератор на растежа. Освен това и Европа ще следи внимателно развоя на събитията, тъй като Шотландия също се готви за референдум за излизане от Обединеното кралство.

Рахой се среща с президента на Каталония Артур Мас при закрити врати след месеци на настойчиви призиви от политически партии и от деловите среди двамата да седнат и да се опитат да договорят план, който да предотврати опасността спорът да излезе извън контрол. Очакванията за успех обаче не са големи.

Какъв е основният им проблем: Рахой заяви, че изобщо няма да обсъжда референдум, който според него би нарушил испанската конституция, докато Мас твърди, че не може да преговаря, докато Испания отчуждава каталонците, пречейки им да осъществят правото си на самоопределение.

„Срещата просто ще потвърди конфронтацията между Мадрид и каталонското регионално правителство“, смята Антонио Барозо, лондонски анализатор към консултантската фирма за оценка на политическия риск и бизнес риска „Тенео интелиджънс“. „Макар Рахой да е склонен на известни отстъпки пред Каталония на данъчния фронт, твърде слабо вероятно е той да се съгласи на сделка, ако Мас преди това не оттегли предложението си за референдум“, отбелязва Барозо.

Настроенията в полза на независимостта в Каталония се засилиха значително в последните години, подхранвани от усещането, че областта заслужава по-добро икономическо и политическо отношение от страна на Мадрид.

На предложения за 9 ноември референдум регионалното правителство смята да попита избирателите дали искат Каталония да бъде държава и ако е така, дали тя трябва да бъде независима.

Допитванията показват, че докато преобладаващата част от каталонските 7,5 милиона жители искат референдум, само около половината одобряват скъсването на връзките с централната власт.

Испанските законодатели, които в широкото си мнозинство отхвърлят референдума, твърдят, че каталонците сами не могат да решават нещо, което засяга цяла Испания.

Референдумът породи дебати дали испанската конституция от 1978 г. трябва да бъде реформирана, така че да делегира по-големи правомощия на 17-те области в страната и да успокои териториалните трусове.

Мас започна открито да настоява за референдум за независимост, след като не успя да издейства по-добро финансово споразумение за Каталония през 2012 г. Сепаратистките настроения обаче се засилиха от юни 2010 г., когато Конституционният съд анулира ключови части от постановление, които щяха да предоставят на Каталония по-голяма автономия и да я признаят за нация в рамките на Испания.

Областта със столица Барселона се гордее изключително много с езика и отличаващите я културни традиции. Много от каталонците са убедени, че независимостта ще им донесе икономически ползи. Както Европейският съюз, така и НАТО обаче предупредиха, че като нова държава тя ще трябва да кандидатства отново за членство – непривлекателен сценарий за хора, които се гордеят със здравия си разум и вещината си в бизнеса.

Преговорите са последен шанс за постигане на споразумение преди лятната ваканция на правителство и началото на една, твърде вероятно, бурна есен.

И двамата политици ще очакват напрегнато националния празник на Каталония 11 септември, когато се очаква близо 1 милион души за пореден път да излязат по улиците, демонстрирайки силната подкрепа за независимостта. По-важен обаче може би ще е вотът на 18 септември – за независимостта на Шотландия.

Мас смята, че ако привържениците на отделянето спечелят в Шотландия, това ще е силен стимул за каталонското начинание, но пък евентуална несполука би поляла със студена вода лагера на застъпниците на независимостта. Също през септември се очаква Каталония да одобри закон, разрешаващ референдума, но всяка подобна стъпка почти сигурно ще бъде оспорвана от Рахой пред Конституционния съд. Ако референдумът се отложи, това може да накара Мас да свика предсрочни регионални избори, но той съзнава, че неговата консервативна партия „Конвергенция и съюз на Каталония“ вече загуби доста поддръжници за сметка на партията „Републиканска левица на Каталония“, настояваща за независимост.

Рахой, от своя страна, го чакат общи избори догодина и неговата партия (подкрепата за която се срина в резултат на корупционни скандали, икономическата криза и космическите 25 процента безработица) може да бъде сурово наказана, ако той отстъпи по въпроса за референдума или започне да се отнася с Каталония привилегировано.

„И в двата случая няма много възможности за маневриране. Ние сме в предизборен период и това ограничава и двете страни“, казва Карлос Барера, преподавател по медии и политика в университета в Навара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.