Боричкания по върховете в Китай

Бен Бланчард
Ройтерс

Китайският президент се споразумял с бивши влиятелни лидери, за да започне разследване срещу бивш шеф на сигурността, твърдят източници

Двама влиятелни някогашни китайски лидери дадоха съгласието си на президента Си Цзинпин да започне разследване срещу бившия шеф на сигурността Чжоу Юнкан, казаха цитирани от Ройтерс източници. Това е знак, че разследването за корупция няма да предизвика разрив в управляващата комунистическа партия.

Си не би могъл да разследва толкова могъща фигура като Чжоу без съгласието на висши партийни членове и други пенсионирани високопоставени служители, смятат политически анализатори.

Но не е толкова ясно дали елитът не започва да се плаши от разрастващите се строги мерки на Си срещу корупцията, които всяват страх в партията и правителството.

Предшествениците на Си – Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин – одобриха официалното разследване срещу Чжоу, който е най-висшият китайски служител, замесен в корупционен скандал, откакто партията завзе властта през 1949 г., казаха двама източника с връзки с ръководството.

В кратко изявление вчера партията съобщи, че Чжоу е разследван от партийния орган за борба с корупцията по подозрение в „сериозни дисциплинарни нарушения“ – обичайния евфемизъм за корупция, макар че той може да включва и други провинения. Не бяха уточнени каквито и да е закононарушения.

71-годишният Чжоу беше шеф на сигурността в Постоянния комитет на Политбюро – най-висшата властова инстанция в Китай – в продължение на пет години, до пенсионирането си през 2012 г.

„Цзян Цзъмин, Ху Цзинтао и Си Цзинпин постигнаха съгласие да се разправят с Чжоу Йонкан за нарушаване на партийната дисциплина“, каза един от източниците.

Бившите високопоставени ръководители в Китай обикновено упражняват значително влияние зад кулисите в политическа система, която високо цени вземането на решения с единодушие. Както Цзян, така и Ху като бивши президенти и лидери на партията също все още имат съюзници на държавни постове.

В изявлението на партията не бяха дадени подробности за провинението на Чжоу, но според източниците той е обвинен в корупция, засягаща членове на семейството и политически съюзници, както и във вземане на подкупи за повишаване на служители.

„Не всички обвинения срещу Чжоу ще бъдат оповестени публично“, добави източникът, който пожела да остане анонимен, за да избегне евентуални последици от това, че е говорил с чуждестранен репортер, без да бъде упълномощен.

Чжоу, който за последно се появи на церемония по дипломиране в Китайския университет по петрола на 1 октомври, не можа да бъде намерен за коментар. Не е ясно дали той има адвокат.

Кой е следващият?

Изявлението на партията за Чжоу съвпадна с новината, че нейният 205-членен Централен комитет ще се събере през октомври, за да „направи обстоен анализ на напредъка в прилагането на законите“.

Според друг източник, близък до ръководството, Си обмисля предложение да се позволи на Централния комитет да реши дали да повдигне наказателни обвинения срещу Чжоу, след като следователите за борба с корупцията си свършат работата, вместо партията да решава въпроса вътрешно.

„Ако Си реши да позволи на Централния комитет да гласува дали да даде Чжоу на съд, то това би било прецедент“, каза източникът.

Нарушавайки неписаното правило да не се предприемат разследвания срещу бивши членове на Постоянния комитет, Си може би рискува да настрои срещу себе си други стари партийци, които се страхуват, че те и семействата им може да са следващите, ако наказателните мерки продължат и след разследването срещу Чжоу, казаха политически анализатори.

Подетата от Си кампания вече всява такъв голям страх, че много служители се чудят как да не си навлекат неприятности – колебаят се дали да одобряват големи проекти или пък изразяват желание за ранно пенсиониране. Някои разследвани ръководни фигури от държавни предприятия се самоубиха.

От декември 2012 г. се започнали разследвания срещу трийсетина висши служители на провинциално и министерско ниво или по-нагоре, къобщават държавни медии.

Печатният орган на партията вестник „Женмин жибао“ писа, че няма изгледи строгите мерки да приключат. „Няма да има спиране. Отстраняването на Чжоу Юнкан съвсем не слага край на (усилията за) борбата с корупцията. Това е само една стъпка от процес. Действията продължават и който е корумпиран ще бъде наказан“, заяви вестникът в коментарна статия.

Ройтерс съобщи в началото на декември, че Чжоу на практика е бил поставен под домашен арест, след като Си е наредил специална работна група да проучи обвиненията в корупция срещу него.

Ройтерс също така съобщи през март, че китайските власти са иззели активи на стойност поне 90 милиарда юана (14,56 милиарда долара) от членове на семейството и сътрудници на Чжоу. Повече от 300 роднини, политически съюзници и сътрудници на Чжоу са били арестувани или разпитани, казаха източници, запознати с разследването.

Синът на Чжоу – Чжоу Бин – също е бил арестуван, съобщи на своя уебсайт влиятелното китайско списание „Цайсин“, след като бяха оповестени новини за разследването срещу баща му.

Борба за власт

Но в случая с Чжоу Юнкан става въпрос и за власт. Източници, близки до китайското ръководство казват, че Си иска да отстрани Чжоу за това, че, както се твърди, той заговорничел за назначения с цел да запази влиянието си преди 18-ия партиен конгрес през ноември 2012 г., когато Си оглави партията.

Чжоу предложи харизматичния политик с лидерски амбиции Бо Силай да го наследи като шеф на вътрешната сигурност и се опита да уреди повишението на по-младия мъж в Постоянния комитет, казват източниците.

По-късно Бо беше отстранен в резултат на предизвикал разделение скандал, след като съпругата му беше обвинена за предумишлено убийство на британски бизнесмен през 2011 г. Съпругата на Бо беше призната за виновна за убийството, а самият Бо беше пратен в затвора за корупция и злоупотреба с власт миналата година.

Си превръща борбата с ширещата се корупция в главен приоритет на своето управление и обещава, че ще преследва „тигрите“, или висшите служители, както и „мухите“, или по-низшестоящите, като част от усилията си да се опита да възстанови накърнения образ на партията.

Не е ясно дали срещу Чжоу в крайна сметка ще бъдат повдигнати обвинения. Ако Чжоу бъде изправен пред съда, има опасност това да извади наяве смущаващи разкрития за вътрешните дейности на партията, каза друг източник. „Това вероятно е твърде опасно за партията“, каза източникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.