МТел разиграва не само потребителите, а и ЕС

МТел е обжалвал в съда решението на Комисията за регулиране на съобщенията, което задължава мобилните оператори да подпишат до 22 септември процедурата за преносимост на номерата. Тоест – всеки потребител да може да се прехвърля към който си иска мобилен оператор, като си запазва същия номер. Ако имаш 0888 12 34 56, да можеш да се прехвърлиш към Вивател или Глобул, като си запазиш същия номер.

Така е в цяла Европа. Така трябваше да стане и в България още от януари т. г., след поправките в закона, които приравниха България с ЕС. Но у нас не стана. Защото МТел не иска. Било сложно технически, трябвало време. На компанията МТел и е сложно нещо, което в цяла Европа не е сложно. На другите два оператора Глобул и Вивател не им беше сложно и те обявиха, че са готови за преносимостта на номерата.

Заради МТел държавата е изправена пред санкции от ЕС – трябва да плаща глоби по 36 000 евро на ден, за всеки ден закъснение за въвеждането на преносимостта на номерата. Заради МТел беше дадена 9-месечна отсрочка. Но сега МТел пак разиграва потребителя, държавата и ЕС дори.

Причините са прости – най-много клиенти, които ще искат да се прехвърлят към друг оператор, ще са именно от МТел. Защото там цените са по-високи, доверието на много потребители е нарушено, съмняват се в сметките и т. н. И за да не загуби клиенти, МТел се подиграва с Комисията за регулиране на съобщенията, с държавата и ЕС.

Много пари могат да купят много хора. Могат да спечелят съдебни дела, могат да си уредят отсрочка за едно или друго. Но няма как да обърнат течението на реката наобратно. Рано или късно преносимостта на номерата ще стане.
Защо обаче в медиите това не се коментира? Много е просто – МТел е от най-големите рекламодатели (и на вестници като цяло, и на отделни техни шефове и журналисти), и те не дават косъм да падне от главата му.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.