Ген. Тончо Михайлов и доц. Николай Радулов: Документът на Бареков за Борисов е автентичен

Червеният печат доказва, че Борисов е бил в активна разработка, казват бивши шефове от МВР

Ген. Тончо Михайлов. Снимка: БТА

Ген. Тончо Михайлов, бивш директор на МВР-Стара Загора и член на ръководството на „Движение за справедливост – РПГ“ коментира рапорт „Пламен“ – документите, които Николай Бареков изнесе миналата седмица в публичното пространство. (Бел. ред. – в документите се съдържат сведения, че Бойко Борисов е наркобос, част от средите на организираната престъпност – виж тук). Вътрешният министър Йовчев и главният секретар на МВР съобщиха, че в архива има такъв документ, с такъв номер, но показаният от Бареков е различен и е фалшив. Въпреки това обещаха да направят експертиза).
Според мен, документът, изнесен от Николай Бареков, е автентичен. Не мога да приема прибързаните коментари на Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров, защото какво означава той да е фалшив? Фалшив би бил, ако някой нарочно го е създал и няма нищо автентично в него. Но този документ разполага с всички необходими реквизити – входящи номера, начин на изписване, пишеща машина, на която тогава са писали. Недопустимо е да се каже, че този документ е фалшив, особено след като няма изготвена експертиза, заявява ген. Михайлов.

Ще ви посоча няколко причини защо този документ не може да бъде фалшифициран. Първо, освен че притежава реквизитите на оригинален документ и е написан по примитивен начин на стара пишеща машина,  лентата притежава определена степен на износеност, която експертите по категоричен начин могат да идентифицират. Дори да притежавате същата пишеща машина и се опитате да създадете същия документ, няма да се получи. Защото няма да можете да износите лентата в същата степен, както е била.  Второ, начинът, по който удрят буквите, също подлежи на експертиза, коментира ген. Михайлов.

Не може без да има становище на експерт, министърът на вътрешните работи и главният секретар да излезнат и да коментират, че този документ е фалшив. Именно това говори, че този документ може би не е фалшив, смята ген. Михайлов.

Червеният печат върху рапорта се полага тогава, когато документът е вече активиран, т.е. той е влезнал в активна разработка. Червеният печат е свидетелство, че лицето Бойко Борисов наистина е бил под контрол и наблюдение и, също така, доказва, че изложената вътре информация е била проверена и, най-важното – потвърдена.

Ако оперативният работник е получил информацията от някого случаен, при проверка на тази информация е нямало да се потвърдят данните и е нямало да се сложат другите печати – по-простичко, този документ нямаше да пътува нататък. Фактът, че изнесеният от Бареков документ е пътувал по-нататък, говори, че информацията в него е потвърдена, аргументира се още ген. Михайлов.

Тези обстоятелства ме карат да приема този документ за автентичен, каза Михайлов.
Правилната реакция на Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров трябваше да бъде, те да потърсят и останалите документи, тъй като е ясно, че този рапорт е част от цялостна разработка. Само така може да се докаже дали информацията в цялостната разработка е „опоскана“,  т.е. има извадени документи от нея, тя е „прочистена“.
Кога и как, това могат да кажат само хората, в чиито ръце е било това дело, заяви ген. Михайлов.

Подобен е примерът с предложението за агент „Буда“.

Ако си спомняте, то беше представено в мека папка от два листа – абсолютно недопустимо. Всички такива дела, освен че имат предложения, имат още една папка, в която е работното дело. Там трябва да е описано каква е била ползата от агент „Буда“, какво той е съобщавал, персоните, за които е давал информация и друга важна информация, коментира Михайлов.

Какво се случи – издърпаха от папката едно предложение и край! А този филм има сериозно продължение.
А дали има воля това да се случи е отделен въпрос, пита ген. Михайлов.

От fakti.bg


Доц. д-р Николай Радулов: Документът на Бареков е истински

Той е бил заменен от оперативния работник, като е заличено името, смята експертът

Доц. д-р Николай Радулов. Снимка: Bpost

Доц. д-р Николай Радулов е роден на 13 януари 1956 г. Той е експерт по национална сигурност, преподавател в Нов български университет и дългогодишен служител в МВР. Бил е главен секретар на МВР в правителството на Иван Костов.

– Г-н Радулов, вчера в телевизионно интервю казахте, че документът, който представи Николай Бареков, за миналото на Бойко Борисов, е бил манипулиран в МВР. Защо мислите така?

– Ако сте слушали внимателно, аз казах, че този документ, който е представен в пресата, има всичките аксесоари на действителен документ, такъв, какъвто се прави. Моето предположение – но само предположение, не съм сигурен! – е, че оперативният работник, когато го е писал, го е написал в такъв вид, в какъвто е представен в пресата от Бареков. След това, през 2001 г., като е станал Борисов главен секретар на МВР, се е изплашил. И просто е написал нов документ, на който е сложил същите регалии, същите номера както е заведен и т. н. , но без името на Борисов вътре, от страх да не би да има някаква разправа. Така че документът на мен ми изглежда действителен. И това е първият написан документ. Аз не съм разисквал дали това, което е написано в него, е вярно или не. Аз коментирах истинността на документа, защото бях поканен като експерт. Според мен това е истински документ, който е заменен от написания от същия оперативен работник, на същата пишеща машина втори документ. Някои медии като че ли не разбраха за какво става дума. Тук не става дума за вадене на документ от архиви. Това е бил документ от действаща разработка, която е при оперативния работник. Тя се прошнурова, след като бъде свалена в архив. Но очевидно, че това е станало по друго време, когато е била активна. Така че това, за което говоря, е, че документът ми изглежда истински.

– Вие, когато бяхте секретар на МВР, спомняте ли си дали е имало разработки срещу Бойко Борисов?

– Аз работих по информационните системи, което касае съвсем други неща, не съм имал отношение към ГДБОП, РЗБОП и т. н., което да ми даде възможност да поискам или да се интересувам. Единственото, което знам, свързано с някакви конфликти с Борисов, е един скандал за опит за побой над Антоан Николов, по това време председател на Столичния общински съвет, от гардове на „Ипон”. Заради това на „Ипон” му беше отнет лицензът. Тогава не съм проверявал, не съм се интересувал, имал съм други ангажименти, а и Бойко Борисов не беше познат на обществеността. Той си беше просто ръководител на една охранителна структура.

– Да, но както знаете, в публичното пространство битуват слухове за неговото не дотам чисто минало. И прави впечатление, че той самият не говори с какво се е занимавал през 90-те години на миналия век, пък и никой него пита.

– Е, този въпрос трябва да се зададе на журналистите защо не го питат. И аз съм се питал много пъти. Но и си го обяснявам. Ако си спомняте в годините, когато Борисов стана главен секретар на МВР, той се ползваше с изключителна популярност и не вярвам някой от журналистите да се е опитал да зададе неудобен въпрос. Просто въпросите бяха удобни, всичко беше слънчево, репортерите непрекъснато му опипваха мускула да видят какъв е голям, т.е. нищо отрицателно не беше възможно да се напише или да се зададе някакъв сериозен въпрос. Въпреки че многократно са правени проверки по държавните бази данни, свързани с регистрации на фирми и т. н. Той несъмнено е бил съдружник с Алексей Петров, с Пашата и пр. Тоест, доказано е, че е бил съдружник с цялата ръководна върхушка на СИК. А какви са им били отношенията….може би е бил сред тях, за да се бори за правда, може би не. Не знаем това нещо. Но знаем какво твърдят американците – че той е бил ръководна фигура в тези организации.

– А как е възможно все пак някакъв оперативен работник де факто да подмени документ?

– Разбира се, че е възможно. Оперативният работник ги пише тези документи. Делото е негова отговорност. Той си го държи в касата. Документите се оформят не винаги в момента на получаване понеже оперативният работник има много задължения. Той не води една разработка, а 15, 8 сигнала, 10 дела за оперативно наблюдение и т. н. Така че е възможно да вземе един документ да го оформи след половин-един месец, макар че по този документ и по неговата проверка е работено. Това е технология на оперативната дейност.

– Но той не носи ли отговорност за това, че всъщност документът е манипулиран като е заличено едно име?

– Разбира се, че носи. Или като напише името отново, носи отговорност.

– Смятате ли, че може да са унищожени документи и от тях да няма и следа, докато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР?

– Този въпрос трябва да го задавате на всички, които по някакъв начин са имали връзка с прехода. Аз съм писал няколко статии по този повод. Значи, от всичките около 100 000 дела на секретни сътрудници в МВР, бяха изчистени абсолютно безследно около 2000, няма никаква следа от тях. Моето предположение е – понеже тогава бях в учебния отдел на министерството – че това са били най-ценни секретни сътрудници, които са били в някакви планове по участие в прехода и то на ръководни места, но не е останал нито един документ за тях. Повтарям – това е само мое предположение. Освен това много други документи бяха унищожени, но останаха следи. Знаете, че министърът на вътрешните работи в началото на прехода Семерджиев и шефката на архива Нанка Серкеджиева получиха присъди за унищожаване на материали. Унищожавани са страшно много материали.

– Искате да кажете, че някои имена няма да ги научим никога?

– Да. Това е моето твърдо мнение. И когато се гласува този закон (за отваряне на досиетата – б. р.) по инициатива на БСП, аз казах, че щом е взето такова решение от парламента, значи такава е волята на народа, и е най-разумно да се направи една организация от технически сътрудници, която в рамките на една година да вкара абсолютно всичко, което е налично, в интернет и да се остави свободен достъп на всеки, който се интересува. Защото подаването на порции, подреждането на имена, вадене преди някакви значителни събития, ни кара да се съмняваме в манипулация. Може и да не е така, но ни кара да се съмняваме.

От bpost.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.