Как действа мрежата от тунели на Хамас в Газа

Тунел на Хамас. Снимка: от тв екрана

Прокопаването на тунели в Газа започна преди близо 15 години по границата с Египет с цел тайно да се пренасят през тях оръжия под носа на граничарите от Армията за отбрана на Израел.

Собствениците на тунели схванаха много скоро, че могат да ги използват и за контрабанда на най-различни стоки.

Щом израелските войски се изтеглиха от Газа, тунелите от няколко десетки станаха няколкостотин; все повече местни жители се захващаха с доходния контрабанден бизнес.

Данъците върху вноса, събирани от правителството на Хамас, бяха за него важен източник на доходи. Но след като военните в Египет свалиха кабинета на „Мюсюлманските братя“, новият режим сложи край на тунелната търговия, което допринесе много за днешната икономическа криза в Газа.

През 2001 г. палестинските бойци започнаха да подкопават и да взривяват израелски гранични пунктове. Тези опити обаче не бяха чести, защото резултатът не си струваше усилията: жертвите бяха малко, а поставяните задачи – далеч по-лесни за изпълнение с други средства.

През 2006 г. бе изпробвана нова тактика. Прокопан беше тунел под границата между Газа и Израел; група бойци се промъкна оттам в тила на израелските войници. Нападнати изневиделица, двама граничари бяха убити, един – ранен и още един, Гилад Шалит – пленен.

Внимание – мини!

След като превзе властта в Газа, Хамас започна да строи цяла мрежа от подземни бетонирани бункери, свързани с тунели; осигурени бяха множество изходи в жилищните квартали на Газа.

Тези подземни комплекси твърде напомнят скривалищата, строени в джунглата от виетнамската народна армия – с тази разлика, че укрепленията в Газа са правени по-качествено, укрепени с железобетонни конструкции; освен това са електрифицирани с оглед да се използват дълго време.

Така изградени, тунелите на практика нямат нужда от поддръжка; понякога само се налага изпомпване на почвените води.

Тунелите за контрабанда на стоки под границата с Египет са общо взето по-широки и по-добре оборудвани за прекарване на габаритни товари. Тунелите за диверсии пък се използват по принцип само веднъж, най-много два пъти – там има място, колкото да мине един въоръжен боец.

Освен това тунелите служат за връзка между командните пунктове на Хамас – така ръководството може да стои на сигурно под земята, докато бойците нападат тук-там израелски войски.

Редица тунели са свързани помежду си, имат и много маскирани изходи, тъй че бойците изненадващо да изскачат на различни места.

Атакували от различни посоки израелски войници, хамасовците бързо се скриват под земята; после излизат вече другаде.

Точният брой на тези съоръжения не се знае, но израелската армия предполага, че има десетки тунели.Често пъти по входовете към подземните системи, а и в самите тунели се поставят мини.

Тунелната система бе изпробвана успешно за пръв път по време на израелската операция в Газа през 2008-2009 г. След това дейността по създаването й бе разширена и работите – ускорени.

След като Хамас не успя да причини на Израел осезаеми щети чрез ракетни обстрели през ноемврийската кампания от 2012 г., бойците решиха да формират мрежа от тунели за ударни действия, през които специални отряди да проникват в израелски колонии на километри от границата или да поставят мощни адски машини под израелски селища.

Армията за отбрана на Израел е в течение на тези планове, но успя да открие и унищожи само няколко тунела.

Добре маскирана мрежа

За да откриеш един тунел, трябва да засечеш къде излиза на повърхността, а може да си послужиш с акустични, сеизмични или радарни устройства. Дори обаче да намериш входа, няма как да отгатнеш къде минава самият тунел.

Изходи от тунелите се правят най-често в мазетата на жилищни сгради, джамии, училища и други обществени сгради – за заблуда на разузнаването.

Пробиването на тунел за контрабанда или с военни цели е сложен процес, който изисква ръчен труд и трае с месеци, защото багерите са шумни и може да бъдат чути от израелски наблюдатели.Изкопаната почва също се отстранява тайно и това също иска време.

До ден-днешен обаче няма сигурна технология, чрез която на разстояние да се засичат тесни тунели на голяма дълбочина.

А тунелите на Хамас се случва да минават и на 20 метра под земята – дори да се досети някой, че там има подземен ход, на практика няма начин да го открие.

Прочее, за да намерят тунела, израелците трябва или да разполагат с точни разузнавателни данни от Газа, или да обискират наред къщите в района.

Не е никак лесно впрочем и да унищожиш вече открития тунел. Ако бъде взривен входът или вентилационната шахта, експлозията няма да срути основния проход и сапьорите на Хамас ще могат бързо да прокопаят заобиколна галерия, така че пак да използват съоръжението.

И задачата ще се брои за изпълнена, чак когато целият тунел и всичките му разклонения бъдат открити, нанесени на картата и взривени.

БТА

* Д-р Идо Хект е независим военен аналитик; чете лекции по военна доктрина в Центъра за стратегически изследвания „Бегин-Садат“ към университета „Бар-Илан“, Израел

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.