Къща с духове в с. Мусачево се продава за 1 лв., няма купувачи

Прокълната постройка изгонила хората и от съседните къщи

Прокълнатата къща в с. Мусачево. Снимка: Йоана Малинова

В края на елинпелинското село Мусачево, на около 50 метра от местните гробища, се издига порутена постройка, обитавана от зли духове и демони. Легенда или не, местните се кълнат, че наистина е така и никой от тях не смее да влезе в къщата.
„Там са виждали призраци, силуети, чували са гласове – казва Николай С., 45-годишен жител на Мусачево – Къщата се продава отдавна, но никой не иска да я купи. Цената й вече паднала на 1 лв., но пак няма желаещи.”
Построена преди около 40 години, тя така и не се превръща в постоянен дом. Всичките ѝ досегашни обитатели били застигани от мистериозна смърт скоро след заселването си в нея. „В село няма и един човек, който да е съгласен да преспи в нея дори само за една нощ”, обяснява Николай.
Лошата слава на къщата стига до там, че хората я заобикалят отдалеч.
Николай и 26-годишният Георги, който е от Мусачево, но е студент в София, се съгласяват да ме доведат до къщата.
На пръв поглед тя по никакъв начин не е по-страшна от която и да е друга изоставена сграда. Дворът е обрасъл с буйна растителност, всички прозорци и врати са изпочупени, мазилката е изпопадала, а балконът е полуразрушен и висящ на арматурата си. Някои от външните стени са издраскани с графити. Местните обаче смятат, че къщата се разрушава отвътре – от върлуващите в нея демони.

Откъм пътя прокълнатата къща в с. Мусачево изглежда просто като изоставена къща. Снимка: Йоана Малинова

Разказват, че преди години двама майстори били наети да я ремонтират и да я направят отново годна за живеене. Останали да нощуват в нея и на двамата им се присънили едни и същи кошмари. Първоначално не споделили един с друг, но на следващата нощ кошмарите се повторили. Този път те ги споделили помежду си и когато разбрали, че и двамата са ги сънували, се уплашили и изоставили работата. От тогава нови ремонти не са подемани.
„В Мусачево разказват, че преди години на един от селските събори пристигнал като гост някакъв германец. Той бил авантюрист и веднага щом разбрал, че в Мусачево има къща, за която се говори, че е прокълната, решил  да влезе в нея и да пренощува вътре. На сутринта бил излязъл блед и треперещ, бил в шок. За една нощ косата му побеляла. Когато го попитали защо не е излязъл по-рано, отговорил, че не е могъл. Без да дава повече обяснения си тръгнал”, разказва Георги.

Къщата с демоните в с. Мусачево се руши, никой не иска да я купи. Снимка: Йоана Малинова

60-годишната Мария, която живее няколко улици по-нататък в селото казва, че не просто постройката, а самото място е прокълнато, защото под него се намират стари турски гробища. Всички, живеещи на него, неизменно биват застигнати от страшни болести, лудост и почти винаги – смърт. Преди няколко години мъж от съседна къща решава да отиде на риболов в нощта срещу Никулден и се удавя. Никой не знае защо е решил да прави подобно нещо през нощта. Хората си обясняват странната му смърт с влиянието на къщата.

Въпреки желанието ми, двамата ми придружители не ме допуснаха да вляза в къщата. Не е трудно да се влезе, тя е открита отвсякъде, но те изрично ме предупреждават да не влизам дори само за снимка, защото и най-краткият престой в нея бил изключително вреден и дори опасен.
В Мусачево живеят около 1000 души, но целият район около мистериозната къща е безлюден. Стопаните на съседните домове или са се изнесли от селото без намерение да се връщат, или използват къщите си само като вили и ги посещават рядко. Някои от местните още си спомнят човек с прякор Гяволето, който преди години полудява, живеейки в къща в съседство с призрачната. Мъжът излизал нощем, наметнат в чаршаф. Бил се вживял като вампир и плашел кравите и говедарите, които вечер се връщали от паша. Казвал, че е същият като демоните в къщата.
В друга съседна на прокълнатата къща пък живеела жена, която от 10 години се опитвала да забременее. Само няколко месеца след като напуснала селото, разбрала, че ще става майка. Вече имала три деца.

Снимка: Йоана Малинова

Някои гледат с насмешка на историите за духове и демони в къщата, но хора от всички възрасти, включително такива, които открито казват, че не вярват в паранормалното, гледат към къщата с подозрение.
„В тая къща има нещо. Не знам какво, не искам и да знам. Ако има едно място, на което историите за призраци не са просто празни приказки за привличане на туристи, то това е тази къща в Мусачево.“, казва Георги. По думите му ентусиасти да преспят вътре има от години, но тези, които го правят, излизат в шок и не искат да си спомнят за нощта.

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.