Ердоган – големият фаворит

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е уверен, че ще спечели първите президентски избори с пряко гласуване в Турция, което би трябвало да му позволи да продължи да доминира в политическия живот на страната и да продължи нейната промяна.

Ердоган и Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, която е с ислямистки корени, ръководят страната със 76-милионно население вече над десет години. Получавайки президентския пост, бившият премиер би могъл да продължи да държи юздите на властта в продължение на още два петгодишни мандата.

Социологическите проучвания дават победа на силния човек на страната с подкрепа между 51 и 55 процента от гласовете на изборите на 10 и 24 август.

В края на кампанията единственото неизвестно е това дали ислямо-консервативният 60-годишен премиер ще бъде победител още от първия тур или ще бъде необходим втори тур.

Ако спечели изборите, той ще спечели рекорда по политическо дълголетие след Мустафа Кемал Ататюрк – основателя на модерна и светска Турция, съдадена върху руините на Османската империя.

Реджеп Тайип Ердоган, бивш кмет на Истанбул, желае да види своята легитимност подсилена от народния вот. Въпреки трудния период през последните дванадесет месеца, започнал с безпрецедентни протести срещу авторитарния му уклон през лятото на 2013 г., след които тази зима последва голям скандал за корупция, който го засегна лично.

Неговите съперници – Екмеледин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/, и прокюрдският депутат Селяхаттин Демирташ, не изглеждат в състояние да възпрепятстват неговите амбиции в една Турция, разделена все повече и повече, откакто той дойде на власт през 2003 г.

В предизборните си речи Ердоган заяви намерението си да създаде „нова Турция, в която само народът ще решава“. Турският премиер никога не е крил, че иска да замени съществуващата парламентарна система с полупрезидентска система, за да запази контрола върху изпълнителната власт.

Ислямо-консервативният Реджеп Тайип Ердоган, харизматична личност със скромен произход, продължава да олицетворява надеждите на един дълбоко религиозен електорат, който според мнението на наблюдателите се интересува повече от мюсюлманските правила, отколкото от демокрацията – синоним на безредие.

„Ердоган остана глух за исканията за повече свободи от страна на една част от населението; изглежда, че той ще остане такъв и след избирането си на президентския пост и това може да задълбочи разцепленията в обществото“, коментира Дениз Зейрек, ръководител на бюрото на в.“Хюриет“.

Кандидатът, който е спечелил всички избори в Турция от 2002 г. насам, умее да играе с религиозните чувства.

Офанзивата, предприета от Израел на 8 юли срещу ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, бе удобен случай за ревностния защитник на палестинската кауза по време на предизборната кампания.

„Израел извършва геноцид срещу невинни граждани“, заяви с възмущение Ердоган, сравнявайки методите на тази страна с тези на Хитлер и задълбочавайки разрива в израело-турските отношения, които са силно влошени през последните години.

Равносметката от външната политика на ПСР, която той ръководи, е смесена, при положение че съседни на Турция страни са обхванати от конфликти.

По време на цялото си управление неговата партия чрез серия реформи върна в казармите светската рамия, която някога имаше влияние в политически план, и даде възможност на страната да се върне към икономически растеж за голямо щастие на обикновените хора.

Но отмъстителният характер на премиера изостри социалните и културни разделения между консервативните традиционалисти и прозападно ориентираните светски среди.

„Сблъсъкът между привърженици и противници на Ердоган е по-малко сблъсък между религиозни и светски ориентирани, отколкото сблъсък между старата и новата буржоазия, които си оспорват властта, и между едно европеизирано население и население, привързано към традициите“, коментира наскоро френската писателка Кенизе Мурад.

Бъдещето на сегашния президент Абдуллах Гюл, умерена фигура, е несигурно. Много хора в средите на Партията на справедливостта и развитието, на която той е един от учредителите, го виждат начело на правителството.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.