Кънев намали шансовете на Реформаторския блок, дори той да не се разпадне

Той протестира срещу Борисов, а на практика му помогна

Радан Кънев. Снимка: от екрана на бТВ

Изненадващата оставка на Радан Кънев като говорител на Реформаторския блок (РБ), както и да я оценяват – положително или отрицателно – на практика намалява шансовете на тази политическа формация на изборите. Въпросът е вече дали РБ въобще ще премине изборната бариера.
Анализатори като Огнян Минчев заговориха за разпадане на РБ. Това не е добре, защото гласове от РБ ще се прелеят към ГЕРБ. Отново ще спечели Борисов. Получава се така, че Радан Кънев изразява своеобразен протест срещу Борисов и подчинението на РБ пред него, а на практика прави услуга на същия този Борисов. Едва ли това е съзнателно замислено така. Но непоследователната позиция на Радан Кънев към ГЕРБ и Борисов, и на други лидери в блока през последната година, доведоха до този печален резултат.

Самото създаване на блока предизвика противоречиви чувства. От една страна то отговаря на желанието да се обединят десните сили.
От друга страна, още от самото начало РБ си спечели

прозвището Реаниматорски блок,

защото се опитва да обедини изпаднали от парламента остатъци от някогашното СДС (довчера враждуващи помежду си) с движението на Меглена Кунева (остро отричана от тях), за да минат заедно изборната бариера. Това обединение беше и силен мотив за софийските градски протести да искат нови избори, веднага след провеждането парламентарните избори през май миналата година.

От цялото съществуване на РБ досега спечели повече ГЕРБ. Защото показа непроменена и последователна позиция към блока. Борисов има нужда от него, като своя патерица, защото няма да може самостоятелно да постигне мнозинство в парламента.
От самото начало РБ се сблъска с проблема Борисов. Не знаеше как хем да се обяви против него, хем да не го напада, защото той е признатият и от Европа десен политик в България. Колкото и да е псевдодесен и с тъмно минало, компрометиран и като премиер.
РБ хем отначало показа, че не одобрява Борисов, хем започна да обяснява, че в бъдещ парламент може да сътрудничи с него при определени условия. Радан Кънев и Москов, които говореха непрекъснато от името на блока, обясняваха, че те си взаимодействат с ГЕРБ, за да свалят правителството на Орешарски и т. н. Накрая, в последните седмици, вече имаше отчетливи изказвания от политици от РБ, че са готови на коалиция с Борисов. Колебливата позиция не им донесе успех.
И в този момент Радан Кънев изненадващо подаде оставка и заяви, че не иска да бъде говорител на Борисов, с което даде ясно да се разбере, че

РБ е подчинен на Борисов

под една или друга форма. „Борим се за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт. Като ловни кучета около трапезата на господаря”, каза Радан Кънев.
Неговото изявление обаче се прие противоречива. Някои се радваха по форумите – „Браво Радане!”, други задаваха неудобни въпроси и коментираха, че действието на Кънев е лицемерно.
Малко преди това десните си създадоха Институт за дясна политика, който си постави за цел да сближи хората от РБ с ГЕРБ.
Гуруто от ДСБ Калин Янакиев призова за обединение с ГЕРБ вдясно, да не се нападат, да не се карат.
Преди това ген. Атанасов, зам.-шеф на ДСБ обяви по Нова тв, че „Следващото управление трябва да бъде реформаторско. Ние можем да управляваме с ГЕРБ и това е полезно за държавата.”
По същото време и Петър Москов от ДСБ обяви, че „В следващия парламент възможност за взаимодействие има само с ГЕРБ.”
Логичният въпрос е – срещу кого протестира Радан Кънев?
Самият той веднага след европейските избори направи изказване, в което се извини на Борисов, отново от екрана на Нова тв, че го е наричал с груби изрази в миналото и даде знак за сближение.
Сега някои представиха оставката на Радан Кънев като несъгласие с движението на Меглена Кунева. Но тя, за разлика от лидерите на ДСБ, не е изразявала отношение за сътрудничеството с ГЕРБ.

На 1 август тази година Радан Кънев каза: „Ние променихме позицията по отношение на актуализацията на бюджета, защото числата ни убедиха. Бяхме категорично против досега, заради аргументите, с които тя беше внесена в парламента – заради желанието на някой политически лидер” (в предаването „Още от деня” на БНТ).
На 4 август Кънев, като подава оставката, казва осъдително, че хора от РБ поемат самостоятелно ангажименти към ГЕРБ и др., и отношението към актуализацията на бюджета показва това. „Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт.”

Противоречивата позиция на Кънев досега, дори в последните дни, беше една от слабостите на РБ. Оставката му, ако не означава разпад и край на блока, наистина го поставя във възможно

най-трудното положение точно преди избори

И предизвиква въпроси защо толкова късно се е сетил Радан Кънев да „заема героични пози”, както се изразяват някои.
Хората от РБ, чийто симпатизанти бяха основната част от протестиращите, показаха досега, че са готови да свалят правителството на Орешарски чрез взаимодействие с Борисов и след това да управляват с него. Това беше наречено от мнозина „да бориш олигархията с помощта на мафията”. Всички, които мислят така, бяха наричани от привържениците и лидерите на РБ слуги и поддръжници на олигархията, на Пеевски, Моника и др. митологични същества.
Дори РБ да не се разпадне, случващото се сега води до логичния й край тази дълбоко погрешна политика.
Необходимостта от ново дясно изниква отново с още по-голяма сила. РБ дава признаци, че е увреден и води към изолация и изпадане, подобно на ДСБ. Лъжедясната ГЕРБ ще обере гласовете на РБ.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.