През тайни тунели от времето на Саддам джихадисти проникват до Багдад

Ахмед Рашид
Ройтерс

След поредния атентат в Багдад. Снимка: ромфакс

Използвайки тайни тунели от времето на Саддам Хюсеин и труднодостъпни местности, за да надхитрят иракските военни, бунтовници от „Ислямска държава“ стигат опасно близо до Багдад с подкрепата на тежковъоръжени сунитски племена, твърдят представители на иракските сили за сигурност и разузнаване.

Отцепилата се от Ал Каида групировка, която представлява най-сериозната заплаха за Ирак от свалянето на Саддам през 2003 г., предприе дръзки нови настъпления на север, като достигна голям язовир, завзе пето петролно находище и още три града, след като прогони силите за сигурност от кюрдския автономен район.

Някои представители на иракското разузнаване и на силите за сигурност обаче са много по-обезпокоени от по-малко известната кампания на „Ислямска държава“ в селските райони, непосредствено на юг от столицата. Това е скалиста област в долината на река Ефрат, позната на американските сили някога като „триъгълника на смъртта“.

Макар настъплението на „Ислямска държава“ към Багдад от север да беше спряно близо до град Самара, на 100 км от града, екстремистите без много шум трупат сили в южните покрайнини на столицата.

„Уведомихме правителството, че са абсолютно необходими спешни военни операции, за да се попречи на „Ислямска държава“ да превземе нови градове южно от Багдад, в противен случай те ще се окажат много близо до столицата“, казва Фалах ал Рузи, ръководител на експертна група по сигурността в регионалния съвет на провинция Вавилон, южно от Багдад.

От няколко седмици сунитските бунтовници придвижват бойци, оръжие и запаси от укрепленията си в Западен Ирак през тайни тунели в пустинята до град Джурф ал Сахар, на 60-ина километра южно от Багдад.

Прокопани от Саддам през 90-те години на миналия век за укриване на оръжие от оръжейните инспектори на ООН, тунелите са идеални укрития, даващи възможност на бойците да избегнат военните хеликоптери.

Бойците от „Ислямска държава“, завзели град Фалуджа и части от Рамади, където американските войски преди време срещнаха упоритата съпротива на екстремистите от Ал Каида, стигат до тунелите от район близо до военни обекти, използвани някога от войските на Саддам.

„За нас става невъзможно да контролираме тази територия“, казва висш представител на разузнаването, имайки предвид Джурф ал Сахар и близките градове южно от столицата.

Градовете южно от Багдад и околните тучни, изкуствено напоявани поля (в тази област населението е предимно сунитско по горното течение на Ефрат и преобладаващо шиитско в долното течение на реката) образуваха един от най-размирните райони в Ирак по време на американската окупация.

Тази област с канали, ровове и гъста растителност предоставя идеално прикритие за бунтовниците. Според американските военни и иракските служби за сигурност „Ислямска държава“ има най-малко 3000 бойци в Ирак; те достигат докъм 20 000, ако се добавят новите попълнения от настъплението от юни насам.

На север иракската армия на практика рухна, когато „Ислямска държава“ предприе мълниеносна офанзива през юни и превзе градовете Мосул и Тикрит, както и множество други селища. Групировката контролира и значителна територия в западната част на страната. Тя обяви халифат в контролирани от нея райони в Ирак и Сирия, и се закани да влезе в Багдад.

Завземането на Багдад ще бъде трудно: в столицата има хиляди елитни сили, както и многочислени шиитски милиции. Но завладяването на градове по южния периметър на Багдад ще позволи на „Ислямска държава“ да увеличи атентатите на камикадзета и с коли бомби в столицата и вероятно да възобнови градската война от 2006-2007 г., когато сунитски и шиитски милиции водеха боеве за всяка улица.

В края на юли 400 бойци от „Ислямска държава“ пристигнаха в Джурф ал Сахар за щурм на града край р. Ефрат, както разказа висш представител в провинциалната столица Хила. Градът беше атакуван с двеста минометни снаряда, самовзривиха се атентатори самоубийци в пленени американски военни автомобили „Хъмви“, завзети бяха няколко полицейски участъка и кметството.

Шестима пленени нападатели от „Ислямска държава“ разкриха при разпитите, че джихадистите планирали да отворят нови фронтове в близките градове Мусаяб, Юсуфия и Джбала, каза източникът.

Бойците в района успяват да се укриват и да не бъдат убити, възползвайки се от насечената местност – блата, високи тръстики, храсти и иригационни канали, през които военните автомобили не могат да минат.

В отчаяния си стремеж към надмощие, армията започна да бомбардира района с т.нар. „бомби варели“ – бидони, пълни с експлозиви или гориво, хвърляни от въздуха.

„Бойците от „Ислямска държава“ завзеха града и прогониха силите за сигурност. За да си върнем контрола, трябва прочистим около 10 000 акра земеделска земя“, обясни полковник от армията. „Следваме политиката на „изгорената земя“. Трудно е, знаем, но на военните хеликоптери им трябва разчистен терен, за да преследваме и унищожим противника“, добави той.

Правителствени представители се опасяват, че при още завоевания „Ислямска държава“ ще си осигури контрол върху ключови пътища, свързващи Багдад с градове на юг, в центъра на шиитските райони, включително свещени градове като Кербала и Наджаф, които екстремистите заявиха, че са набелязали. Шиитите в градовете южно от Багдад не искат да рискуват. Стотици вече напуснаха. Джихадистите от „Ислямска държава“, които смятат всички шиити за неверници, заслужаващи смърт, дадоха ясно да се разберат намеренията им.

„Беше ужасно когато видях листовката със заплахите със знака на „Ислямска държава“. Напуснете дома си или ще избием всеки, когото хванем“, казва Казум ал Ясири, шиит, напуснал рибното си стопанство от страх, че семейството му ще бъде избито. „За не повече от час избягах от Джурф ал Сахар с жена си и четиримата ни синове. Ужасът, че ще бъда обезглавен изчезна чак когато стигнах до сигурно убежище“, разказва той.

Докато шиите живеят в страх от „Ислямска държава“, сунитите в градовете близо до Багдад са все по-недоволни от правителствените сили, подкрепяни от шиитските милиции, които обвиняват в отвличания и убийства.

В град Юсуфия, само на 20 км южно от Багдад, правителствените сили се борят със „спящи клетки“, по думите им, на „Ислямска държава“.

Жители сунити разказват, че войниците, издигнали контролни пунктове и наблюдателни кули, съвсем са отчуждили населението, включително група от 50 племенни представители, въоръжени с ръчни противотанкови гранатомети, крайпътни бомби и дори зенитни картечници.

Местният племенен водач Абу Шакир обясни, че сунитите са се опитали да подобрят отношенията с армията, изпращайки малка делегация да каже на офицерите, че населението на града няма проблеми с военните, а само с политиката на междурелигиозно напрежение на шиитското правителство на премиера Нури ал Малики. Отношенията обаче се влошили още повече.

„Племената започнаха да сформират въоръжени групи, които да се бият с правителствените сили и всички те имаха една цел: да стигнат до Багдад, за да свалят правителството на Малики“, казва Шакир.

Абу Табарак от близкото градче Ал Рашид казва, че би бил щастлив да работи за „Ислямска държава“. „Съдейки по фактите, сме сигурни, че силите на Малики няма да са в състояние да продължат да се бият на повече от един фронт и точно това се случва сега“, казва той.

„В определен момент ще настъпи внезапен срив на един от фронтовете и това ще е шанс за бойците от племената да приближат Багдад, който те няма да пропуснат“, допълва Табарак.

Още по темата: Изненадващ съюз между кюрдите и Багдад пред лицето на джихадистката заплаха

Амар Карим
Франс прес 

Багдад реши в понеделник да подпомогне милициите „пешмерга“ в контратаката им срещу джихадистите – рядък пример за сътрудничество между правителството и кюрдските сили и признак за изостряне на положението в Северен Ирак, където хиляди мирни жители са прогонени от домовете си.

От началото на офанзивата на 9 юни на бунтовниците сунити начело с джихадистите от Ислямската държава (ИД), исторически трудните отношения между централната власт и автономен иракски Кюрдистан се обтегнаха още повече – кюрдите се възползваха от объркването на армията, за да сложат ръка на отдавна оспорвани земи.

С оглед джихадисткото настъпление обаче премиерът на Ирак Нури ал Малики заповяда в понеделник на военната авиация да подкрепи кюрдските пешмерги, съобщи армейският говорител Касем Ата.

Освен на ударите, обещани от Багдад, те ще разчитат и на помощ от бойците на сирийската кюрдска Партия „Демократичен съюз“ (ПДС), притекли се в Ирак на помощ на пешмергите. Отношенията между ПДС и кюрдските сили също бяха някога твърде напрегнати, но „ПДС пристигна в Синджар (град в Северозападен Ирак, б. р.), защото така пожела народът“, обяви групировката, воюваща срещу ИД в Сирия.

За две денонощия Ислямската държава превзе редица контролирани от кюрдите градове в близост до сирийската граница, нанасяйки сериозно поражение на пешмергите, макар известни като умели и организирани бойци.

Кюрдските сили бяха изградили здрава преграда на пътя на ИД, но джихадистката офанзива внесе смут в редиците на иракската армия – и в част от земите на Ирак и на Сирия бе провъзгласен халифат.

Пешмергите обаче са подложени на натиск – изпитват финансови трудности, а им е трудно и да поддържат реда на територия, увеличена с 40 на сто.

Отслабени са дотам, че в неделя изгубиха три града, сред които Синджар, на 50 км от сирийската граница. Градът с население от 310 000 души е приютил и десетки хиляди бежанци, потърсили през последните седмици спасение от настъплението на бунтовните сунити в региона.

Предния ден джихадистите поеха контрола над Зумар, а вече заплашват и най-голямото водохранилище в Ирак, язовира Мосул. Самият град Мосул, втори по големина в страната, е в ръцете на бунтовниците от два месеца насам.

„Етнически чистки“

Сраженията са прокудили от родните им места близо 200 000 души, би тревога в неделя ООН и нарече събитията „хуманитарна трагедия“ за принудените да бягат семейства.

Джихадистите са известни с жестокостта си, те бесят и убиват всички, които според тях са „неверници“ и местните хора се разбягват за броени часове.

„Те нямат много оръжия, но пропагандата им е твърде ефикасна. В Синджар те изпратиха послания, че до един час ще превземат града, и всички избягаха“, разказва Абу Асад, 50-годишен шиит от тюркски произход, поел на път за Дохук в автономен иракски Кюрдистан с жена си и седемте им деца.

Стотици семейства на тюрки шиити бяха намерили подслон в Синджар, след като избягаха от разположения на петдесетина километра Тал Афар, паднал в ръцете на бунтовниците на 23 юни.

Има и многобройни бежанци от кюрдската общност на язидите, смятани за поклонници на сатаната – малцинство, изложено сега на голяма опасност според активисти.

„Действията на ИД срещу язидите в Синджар наподобяват етническо прочистване“, заяви Ходр Домли, язидски правозащитник от Дохук.

„Към Дохук пътуват в момента хиляди, но още хиляди хора са блокирани в планините край Синджар. Сред тях има възрастни, има деца. Останали са без вода и без храна. Някои вече не са между живите“, каза той пред АФП. „За последен път успяхме да се свържем с тях миналата нощ, но днес не можахме да разговаряме“, добави Домли.

Джихадистите са решени да разширят владенията си в земите на кюрдите от Северен Ирак. „Отрядите на Ислямската държава стигнаха вече триъгълника между Турция, Сирия и Ирак. Дано с помощта на бога неговите муджахидини освободят целия регион“, заяви групировката в комюнике.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.