За закривени цеви на оръжията и допълнителен сън

Избирането на една партия пародия в Европейския парламент говори само по себе си

Плакат на „Партията“ с младежка снимка на Ангела Меркел като нудистка в ГДР. Текстът гласи: „Да сложим край на сексизма. Циците вън!“

„Сатирата не може да има никакви последствия“, твърди Мартин Зонеборн в дипломната си работа за получаване на магистърска степен през 1994 г. Почти случайно той опроверга сам себе си. Die PARTEI („Партията“), префърцунената пародия на партия, която той оглавява, спечели 0,62 процента от гласовете на германците на изборите за Европейски парламент през май. Това се оказа достатъчно за Зонеборн да спечели евродепутатско място (всъщност, две места, тъй като законодателният орган заседава в Брюксел и в Страсбург).

„Партията“ имитира помпозността на нацистката и на източногерманската комунистическа партия. Много по-дългото й официално име визира също правата на животните и „насърчаването на елитите“. Зонеборн е неин „най-велик председател за всички времена“. Партията, заявява той, е „винаги права“.

Платформата й се разви след основаването на „Партията“ през 2004 г. В началото „Партията“ призоваваше за военно нападение срещу Лихтенщайн и за възстановяване на Берлинската стена. Впоследствие тя стана по-малко войнствена. Сега „Партията“ иска да се премахне лятното часово време и всяка есен часовниците да се превъртат назад, така че германците да разполагат с един час повече сън.

Като член на Европейския парламент Зонеборн планира да вдъхне нов живот на печално известното законодателство на ЕС за кривината на краставиците (отменено след множество подигравки през 2009 г.). Той обаче иска да го приложи в износа на оръжия и ще се застъпва за закривяване, вместо за обратното: на всеки 10 см цев на танк или пушка трябва да има извивка с 2 см.

Голямата тема на „Партията“ обаче е „трансцендентността на съдържанието“. В претъпкани с правостоящи хора зали по време на представяния на книги в кабаретен стил или на митинги с изкуствено фанатизирани привърженици Зонеборн се обявява за безсъдържателност.

Това послание е особено актуално в настоящия момент, когато двете най-големи партии на Германия – Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия – управляват заедно в „голяма коалиция“. Едната партия се определя като десноцентристка, а другата – като левоценстристка. Обикновено те са ожесточени съперници. Но в моменти на откровеност и опиянение дори техни членове признават, че вече не могат да ги различат. Зонеборн приветства тази идеологическа и стилистична еднаквост. „Ние правим съвременна турбо политика като много по-бързо от традиционните партии не се придвижваме в никаква посока“, казва той.

Американският еквивалент на Зонеборн е Стивън Колбърт от „Колбърт рипорт“ – пародийно шоу по един от комедийните телевизионни канали. И двамата се преструват на политици и рядко излизат от образ. За разлика от турбоцентристкия образ на Зонеборн екранният герой на Колбърт е симпатично побъркан консерватор, който би се справил добре с истинска публика по „Фокс нюз“, ако замени иронията със сериозност. „Сатирата не е комедия“, твърди Зонеборн. „В нея има елемент на агресия.“ В Америка това означава да се осмиват партийните пристрастия. В Германия, мишената е безличният балон, който минава за партийна политика.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.