Джими Картър призовава САЩ да признаят Хамас, за да има напредък към мир

Джими Картър и съпругата му Розалин при Барак Обама. Снимка: Белия дом

Двама ветерани на световната политика – бившия президент на САЩ и нобелов лауреат за мир Джими Картър и бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън публикуват в „Гардиън” обща позиция за израелско-палестинския конфликт в светлината на поредната война в Газа.

Според тях ключът към прекратяване на перманентната война в Газа е „признаването на Хамас за легитимен политически играч“. Двамата бивши президенти обвиняват за новото избухване на стария конфликт Израел, който отказа да оцени по достойнство помирителното споразумение между палестинските фракции през април.

Според Картър и Робинсън това е било голяма отстъпка на Хамас, който се е съгласил да отвори Газа за общ контрол, извършван от технократско палестинско правителство, което не включва негови представители.

Израел обаче отказа да признае новото палестинско правителство, формирано на базата на помирението между фракциите на Фатах и Хамас, а вместо това е взел курс на „преднамерени обструкции“ срещу тази обещаваща стъпка към мир в региона, подчертават авторите.

Това правителство, отбелязват те, възнамеряваше да се ръководи от трите основни принципа, за които настоява т.нар. Близкоизточна четворка – ООН, САЩ, ЕС и Русия, а именно: ненасилие, признаване на Израел и спазване на предишните споразумения. Израел обаче отхвърли тази възможност за мир и успя да предотврати установяването на властта на новото правителство в Газа, което доведе до сегашната трагедия, твърдят авторите.

„Няма човешко или юридическо оправдание за начина, по който Израел води тази война. Израелски бомби, ракети и артилерия се сипят над обширни райони от Газа, разрушавайки хиляди домове, училища и болници. … Стотици палестински цивилни бяха убити. Голяма част от Газа остана напълно без вода и ток. Това е хуманитарна катастрофа“, пишат Картър и Робинсън.

Не може да има извинение за предумишлени нападения срещу цивилни при конфликт. Това са военни престъпления. И това е вярно и за двете страни. Безразборната стрелба на Хамас по израелски цивилни е също толкова неприемлива. Само трима израелски цивилни обаче загинаха от палестинските ракети, докато огромното мнозинство от 1600-те палестински жертви са цивилни, включително 330 деца.

Необходимостта за международна съдебна процедура, която да разследва и да сложи край на тези нарушения на международното право трябва да бъде разгледана много сериозно, констатират двамата влиятелни автори.

В заключение те препоръчват САЩ и ЕС да признаят Хамас не само като военна, но и като политическа сила. „Само чрез признаване на легитимността му като политически играч, който представлява значителна част от палестинския народ, Западът може да започне да поощрява Хамас да се откаже от оръжията. А в крайна сметка, трайният мир зависи от създаването на палестинска държава редом с Израел“, смятат Джими Картър и Мери Робинсън.

Още по темата: Победителите в последната мини война в Газа са Нетаняху и Хамас

За необходимостта от цялостен нов подход към израелско палестинския конфликт пише и коментаторът Роджър Коен в „Ню Йорк таймс“. Според него този конфликт се е превърнал в „ритуална циничност“, което е предизвикателство към „съвестта на човечеството“. „Споразуменията от Осло са мъртви. Мирният процес, започнат от тях, е фарс. Затова всичко трябва да бъде преосмислено“, подчертава вестникът.

Големият брой цивилни жертви в Газа не може да бъде извинен с израелското оправдание , че те са били „човешки щит“ на Хамас. Те не бяха „човешки щит“, те бяха човешки същества. Когато оръдията замлъкнат, Израел ще започне трудно броене, пише авторът. С близо 2000 убити, включително 64 израелски войници, победителите в последната мини война в Газа очевидно са израелският премиер Бенямин Нетаняху и Хамас.

Вътрешната подкрепя за Нетаняху е неимоверна. Огромно мнозинство от израелците одобряват неговите действия, мнозина даже смятат, че той е трябвало да действа още по-твърдо.

Хамас пък уязви Израел, издържа на натиска и показа, че може да владее положението в условия на продължителна вражеска атака. Така Хамас стана въплъщение на палестинската съпротива,

Това обаче са пирови победи, подчертават вестникът. Налице са по-дълбоки процеси и този ужасен епизод трябва да накара Нетаняху да ги забележи, да разбере, че нещо трябва да се промени. Той стигна много късно и много неохотно до идеята за две държави за два народа и постави невъзможни условия за тази цел. Той подкопа влиянието на умерените палестинци и загуби времето на американските посредници, обвинява го авторът.

Практическият отказ на Израел за създаване на палестинска държава, 47-годишната окупация на Западния бряг с нейния безкомпромисен контрол над палестинците, разширяването на еврейските селища – всичко това създава неприемливо статукво, при което дори всяко затишие крие опасност от взрив на насилие.

Окупацията един ден трябва да приключи. Без две държави (израелска и палестинска) Израел само ще се мята от една самонанесена рана към друга, ще чувства все по-голяма враждебност към своите съседи и към един опак и отчужден от него свят, заключава Роджър Коен във „Ню Йорк таймс“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.