Безразличието към трагедията на Украйна е най-голямата слабост на Румъния

Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол отбеляза с трезвата преценка на познавач на съветското пространство, че „вместо да използва претекста на сваления малайзийски самолет, за да спре войната, Владимир Путин действа точно обратното, като засилва конфликта“.

Миналата седмица Европейският съюз добави 33 лица и фирми в списъка на международните санкции. Списъкът включва официални представители от висок ранг от разузнавателните служби, както и олигарси, компании от сферата на енергетиката, банки и финансови дружества. От друга страна, икономическите интереси са силни, устойчиви дори пред лицето на трагедиите, жертви на които стават невинни хора.

Макар че чрез новите санкции САЩ блокираха договарянето на нови заеми и издаването на облигации за значителен брой руски компании в областта на енергетиката, финансите и военното оборудване, банка Сбербанк, която притежава мнозинството от депозитите в Русия, не е засегната от този режим на санкции.

Нещо повече, Франция не може да бъде убедена да се откаже от проекта за доставка на военни кораби от системата Мистрал на Русия, при условие че зоната на Черно море в съседство с Румъния се превърна в една от най-несигурните в света.

Би било минимална проява на разум Франция да оцени тази търговска сделка и от перспективата на стратегическото партньорство, което има с Румъния. Очевидно е, че интересите от гледна точка на сигурността на Румъния, партньор в НАТО и ЕС, са сериозно застрашени в този момент.

Дори ако с огромно усилие бих могъл да разбера „дестабилизиращия ефект за френската държава, предизвикан от онези няколко граждани, които просеха в Париж“, не бих могъл да избегна, колкото и да ми се иска, чувството на горчивина и загриженост, констатирайки, че стратегическото равновесие в Черно море в условията на открит конфликт е засегнато, включително чрез подкрепата на един стратегически партньор на Румъния.

Дори ако цялата международна общност смята, че би било мъдро от страна на Путин да не засилва конфликта в Украйна, това не означава, че лидерът от Москва ще действа по този начин.

Логичните оценки, според които ескалирането на кризата и дори нахлуването в Украйна биха представлявали решения, противоречащи на дългосрочните интереси на Русия, пропускат руския контекст. Окуражен от вътрешното обществено мнение, руският президент показа забележителна устойчивост на натиска на все по-суровите санкции и на чувството на изолация, предизвикани от международната общност.

Ако продължим да прогнозираме ходовете на Москва на базата на това, което смятаме ние, че „би било мъдро“, в контраст с това, което правят в действителност руските военни, ще продължим да бъдем изненадвани на терена, така, както обясни загрижено генерал Филип Брийдлав, върховния командващ на силите на НАТО в Европа. Русия продължава да мобилизира сили на руско-украинската граница. В момента са разположени 12 000 военни, организирани в седем батальона и части за специални операции, подготвени за широкомащабна инвазия, ако и когато дойде моментът.

В същото време бунтовниците в източната част на Украйна продължават да притесняват следователите, които се опитват да изяснят обстоятелствата около свалянето на малайзийския самолет. Австралия, Холандия, Малайзия, Великобритания и Германия оценяват различни варианти за защита на разследващите екипи чрез комбинирани военни и полицейски сили.

Вариантът за чуждо военно присъствие на територията на Украйна става все по-реалистичен. Москва обяви намерението си да защити интересите на говорещите руски език в Източна Украйна, което включва военно присъствие под претекста на „мироопазващи или военни мисии“.

Агресията през 21 век ще придобива само по изключение открити форми, какъвто беше случаят с Крим. Ще се използват изцяло инструментите на „стратегическото обезкуражаване“ и „пресметнатите двусмислия“ в уязвимите страни, включително в ЕС и НАТО.

В този контекст, ще продължа да искам от парламента на Румъния да приеме общо решение относно позицията на тази институция във връзка с украинската криза. Предадох писма на (председателя на Камарата на депутатите-бел.ред.) Валериу Згоня и на (председателя на Сената-бел.ред.) Калин Попеску Таричану. За съжаление, все по-вероятно е да се използва претекстът на парламентарната ваканция, така че румънските политици, било заради страхливост, било заради неадекватност спрямо ситуацията, да се скрият от едно решение, което би показало не само еднаквостта на оценките със западния свят, но и това, че ориентацията на Румъния остава западна.

Възможно е обаче да греша и не това да е причината, поради която не получих никакъв отговор. Остава обаче валиден вариантът, че Згоня или Таричану не са получили разрешение да вземат отношение по подобна тема, че трябва да стоят послушно, да не усложняват сценария на тези, които решават друга съдба за Румъния.

За засилването на уязвимостта на Румъния се работи с пълна сила, с включени на максимум двигатели, а политическите решения могат да се появят по-късно като обикновени упражнения по комуникация.

Ще настоявам всекидневно, за да разбера дали за един румънски депутат е по-важно да стои на плажа, отколкото да вземе отношение спрямо трагедията в съседната държава, която заплашва и Румъния.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.