Съпрузи, огледайте си парите и имотите, идат промени в Семейния кодекс

Брачни договори и неприкосновеност на спестяванията заменят общата семейна собственост

Снимка: Уебшотс

При развод съпрузите няма да делят имуществото както досега, предвижда проектът за нов Семеен кодекс (СК), който се очаква да влезе в Министерския съвет през септември.

За разлика от сегашния СК, новият проект предвижда паричните влогове напълно да се изключат от общата семейна собственост. Спестяванията ще се водят лично имущество на титуляра на влога, дори и да са придобити по време на брака чрез общ принос.

Според чл. 19 от сегашния СК вещите и парите, придобити от съпрузите по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това, на чие име са придобити. Съвместният принос може да се изразява във влагане на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.

Адвокати по семейно право съветват съпружеските двойки в България да преосмислят финансовите си взаимоотношения и, ако трябва, да подпишат договор, за да гарантират интересите си, ако отпадането на паричните влогове от семейната собственост бъде прието в крайния вариант на закона. Това се отнася особено за случаите, в които двамата съпрузи поотделно имат високи доходи и са решили например, със заплатата на единия да покриват текущите разходи, а парите на другия да спестяват. Според проекта за нов СК, тези спестявания ще останат лично притежание на титуляра на влога при развод, а ощетеният партньор няма да има правно основание да оспори този факт.

Съжителството се приема за нова форма на семейна организация

Съжителството на семейни начала без брак ще бъде официално признато за нова, алтернативна организация на семейния живот, предвижда още проектът.
Двойките, които живеят заедно без подпис, ще имат същите права като семейните, но и ще търпят същите имуществени последици при раздяла. Придобитите с общ принос по време на съжителството вещи и имоти ще се поделят между партньорите като при развод, освен ако имуществените отношения не са регламентирани по друг начин.

За популярните в днешно време съвместни съжителства, в проекта за нов СК има няколко нови разпоредби. Разглеждат се 2 вида съжителство – регистрирано и нерегистрирано. Когато партньорите се регистрират като несемейна двойка (в ЕСГРАОН), мъжът автоматично ще се признава за баща на децата, родени по време на съжителството. Така ще отпадне задължителното според сегашния закон припознаване.

През последните 3 години 50 на сто от децата в България се раждат без родителите им да имат брак. Само 23 процента от тези деца са признати от бащите си. Вносителите на проекта за нов СК се надяват промените в закона да задължат повече бащи да поемат отговорност за децата си, да им плащат издръжка и др.

Брачни договори, разделност на имуществото, неприкосновени спестявания

Снимка: Уебшотс

На партньорите, които живеят на семейни начала, както и на брачните двойки, се дава право по желание да сключват предбрачни и брачни договори, с които да уреждат финансовите си взаимоотношения при развод. В момента тези договори са невалидни, а важат само разпоредбите на Семейния кодекс.

В договорите ще се описват предимно имуществените отношения между партньорите, но може да се включат и други клаузи – например какви ангажименти поема единият участник във връзката към другия, особено ако имат и съвместен бизнес. С тези договори по-лесно ще се уреждат и сложните имуществени отношения с деца и съпрузи от предишни бракове.

Допуска се договори да се сключват и в заварено положение, например на петата година от брака или съжителството, както и да се променят по всяко време от съвместния живот на партньорите.

За аспектите от брака, за които е подписан договор, общите разпоредби от Семейния кодекс няма да важат. Ако го пише в договора например, къщата ще остане за съпругата при развод, дори и да е била закупена със собствени средства на съпруга преди или по време на брака.

Вносителите на проекта за нов СК са помислили и за още един вариант, който да облекчи сегашната тежка съдебна практика на безкрайни спорове за имущество между бивши съпрузи. Двамата партньори може да изберат да сключат брак при режим на разделност на имуществото. В този случай всичко, което някой от двамата е имал преди брака или е придобил впоследствие, си остава негово и при развод.

Тоест, общата семейна собственост занапред ще съществува (но без паричните влогове), само ако съпрузите не изберат брачния договор или режима на разделност на имуществото.

Разводи без взаимни обвинения

Ако проектът за нов СК бъде одобрен от Народното събрание, разводите също ще се случват по много по-модерен и цивилизован начин.
Въпреки че се запазват двата основни вида развод – по взаимно съгласие и по исков ред, ще отпадне задължителното в момента служебно произнасяне по вината от страна на съда при исковия развод. Търсене на вина ще има, само ако един от партньорите изрично настоява за това. Това ще спомогне да се ограничи практиката брачните партньори да се обвиняват взаимно пред съда и да доказват правотата си чрез свидетели.

Според сегашния Семеен кодекс искане за развод по взаимно съгласие не може да се предяви, преди да са изтекли три години от сключването на брака. Това условие отпада от проекта за нов СК и вече всички двойки ще имат право на развод по взаимно съгласие.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.