В обсадения Донецк магазините са барикадирани, улиците – пусти, а жителите бягат

Франс прес

Разграбеният магазин на Метро в Донецк. Снимка: УРА-информ

Витрините на повечето магазини са с подсилени стъкла, улиците са странно пусти, а в града редовно отекват експлозии: Донецк, бастион на сепаратисткия бунт в Източна Украйна, е под обсада.

„Положението се влошава с всеки изминал ден“, въздъхва Олга, 32-годишна служителка в туристическа агенция.

Младата жена се разхожда с двегодишния си син по обградения с дървета булевард „Пушкин“, любимо място за разходки преди бойните действия, което в тази слънчева утрин е почти безлюдно.

Останала без работа, след като работодателят й затворил агенцията, от три седмици Олга живее у приятели в центъра на града, след като напуснала къщата си близо до летището на Донецк – мишена на ожесточени бомбардировки.

„Избягах под куршумите с децата си“, разказва Олга. „Беше като на кино“. Тук синът й се намесва, за да каже колко го е страх от „бум, бум“ на войната.

След няколкоседмично настъпление към сепаратистите, украинските сили затягат примката около главните им укрепления и на първо място – Донецк. Целта им е да пресекат възможностите за доставки за града от контролираната от бунтовници територия, но също и от Русия.

Вторият по ранг в самопровъзгласилата се Донецка народна република Владимир Антюфеев призна в неделя: „Градът е под обсада“.

„Пълен батак“, обобщава Олег, безработен, който кара колело със сина си Иван. Заводът, в който работел, е затворил поради липса на доставки. И дума не можа да става обаче да напусне: „Живея тук от 50 години, няма къде другаде да отида“, казва той.

Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей увери, че войските не са навлезли в Донецк, решение, от което населението се страхува, опасявайки се от кръвопролитни боеве. Противовъздушни убежища

Всичко в този град, чието население допреди няколко месеца наброяваше един милион души, говори, че войната приближава.

През нощта експлозии от артилерийска стрелба в покрайнините на града нарушават тишината, установена с полицейския час. В квартал „Петровски“ (в югозападната част на града), където през уикенда бяха убити шестима цивилни, кореспондентка на Франс прес видя в събота вечерта няколко жилищни сгради и едно училище без стъкла на прозорците вследствие на експлозиите, чиито произход е невъзможно да се определи.

Рекламни афиши насърчават жителите да се присъединят към сепаратистите. „Очаквам своя герой“ пише на един от тях. На него е изобразен калашник, украсен с оранжево-черна георгиевска лента, символ на руския патриотизъм.

Много собственици на магазини и апартаменти са залепили на прозорците ленти от скоч като буквата Х, за да ги предпазят в случай на експлозия. Повечето от магазините са затворени, а онези които отварят, работят само между 15 и 16 часа.

На някои жилищни сгради могат да се видят листове с указания къде се намира най-близкото противовъздушно укритие.

Стадионът на футболен клуб „Шахтьор“, чисто нова стъклена сграда, е безлюден, като изключим няколкото градинари, които се грижат за тревата.

На гарата, където се издигат статуи на миньори герои – гордостта на този миньорски район – пътниците се редят на опашка, за да си купят билети.

Любов разказва, че заради бомбардировките е напуснала с автобус град Кировске, на 50-ина километра на изток на бунтовническа територия, опитвайки се да стигне до Днепропетровск, по на запад, където живее сестра й със сина си.

„Взехме всичко и тръгнахме. Автобусите продължават да се движат, има храбри шофьори. Онези, които имат коли, вече заминаха“, разказва сивооката жена.

Юрий Иванович, човек с изпито лице, пристига от Шахтьорск – град, който подобно на Кировске, се намира в крайно оспорвана сепаратистка зона, близо до мястото, където се разби малайзийския самолет. „Нашата къща изгоря, както и тази на съседа ни. Улицата беше бомбардирана. Заминаваме за Москва“, обясни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.