Турция – за кого ще гласуват кюрдите?

Кюрд празнува изборната победа в северния иракски град Киркук. Снимка: АП/БТА

В борбата за президентския пост в Турция за пръв път участва представител на кюрдското малцинство. Действащият премиер Ердоган обаче се ползва с широка подкрепа дори сред кюрдите заради икономическия напредък и действията на правителството, насочени към тях.

Селяхаттин Демирташ се обявява за по-голяма демокрация и повече права на малцинствата и е най-младият кандидат за президент досега. 41-годишният кюрд представлява Демократичната партия на народите (ДПН) и ще се бори на изборите с действащия премиер Реджеп Тайип Ердоган и с Екмеледин Ихсаноглу, подкрепян от секуларистите и националистите. Избирателите ще решат кой ще победи на изборите в неделя, 10 август.

„Кюрдите всъщност ще избират между Ердоган и Демирташ“, казва политологът Вахап Джошкун от университета Диджле в Диарбекир, град, смятан за политически бастион на кюрдите. Що се отнася до Ихсаноглу, казва експертът, за кюрдите той е прекалено голям националист.

Ердоган би могъл да победи Демирташ дори на местен терен, твърди Джошкун. Причината за това е, че мнозина по-възрастни кюрди все още възлагат големи надежди на действащия премиер. „Проучванията показват, че кюрдите са доволни от досегашните инвестиции на Ердогановото правителство в този регион“, обяснява политологът.

Очаква се да продължат и инвестициите в образованието, здравеопазването и инфраструктурата. Членовете на най-голямото малцинство в Турция дълго време бяха икономически изостанали и сега заслугите за подобряването се приписват на Ердоган. Това показаха и резултатите от местните избори през март, на които управляващата Партия на справедливостта и развитието се представи доста добре.

От друга страна, Демирташ се ползва с подкрепата на по-младите хора, за които приоритетни са демокрацията и правата на човека. Това е основният акцент на неговите предизборни речи, казва Джошкун. В кампанията си той напомня за миналогодишните протести в парка Гези и за движението, възникнало от тях: „Те събарят дървета, чийто хлад не са успели да продадат. Затвориха кината, опразниха площадите. Какво стана с нашия град? Останаха само стени!“, заявява президентският кандидат Демирташ. Неговите привърженици се обявяват за „защита на кюрдската идентичност“, казва Джошкун, но и те се надяват на нови инвестиции в областите, където живеят кюрди.

Една от ключовите теми в кампанията за кюрдски избиратели е и мирният процес между турските власти и Кюрдската работническа партия (ПКК). И Ердоган, и Демирташ обещаха продължаване на преговорите в случай на победа на предстоящите избори.

Турското правителство преди изборите прие и нов закон, с който се дават правни гаранции за мирните преговори и се обещава реинтеграция в обществото на бившите членове на ПКК. Такива закони създадоха у кюрдите голямо доверие към правителството, а това е определено предимство за Ердоган, казва Джошкун.

В предизборната кампания Демирташ се обърна и към другите малцинства в Турция. Той нарича себе си „кандидат на народите, които живеят в Турция“ и се обявява за по-големи права на малцинствата, еманципация на жените и зачитане на правата на хомосексуалистите. Това допринесе значително за неговия политически авторитет, но не е достатъчно за по-голям успех на изборите, оценява Джошкун.

Преговорите за мир и икономическата стабилност са в полза на Ердоган, дори и в предимно кюрдските области. Демирташ трудно ще получи повече от 7 процента от гласовете, смята турският журналист Дженгиз Чандар, който от години пише за кюрдите и техните политически партии. И все пак, със своите обещания за демокрация и права на малцинствата Демирташ успя да се представи като важна опозиционна сила в Турция, независимо от изхода от изборите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.