Сърбия трябва да избере страна

Стратегическото партньорство на Сърбия с Русия не бива да бъде в противоречие със стремежа на страната да стане член на Европейския съюз, а може да послужи като посредничество в усилията за прекратяване на гражданската война в Украйна и да даде възможност на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ да работи в съответствие с мисията си.

Сърбия трябва добре да помисли и да съгласува външната си политика към Русия и Украйна с ЕС, казва за „Данас“ Йохана Даймел, заместник директор на германската Асоциация за Югоизточна Европа, коментирайки изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод кризата в Украйна, че Сърбия „не може да санкционира по-големите и по-силните от себе си“.

Според г-жа Даймел, ако сръбското правителство иска да бъде сериозно приета позицията му, че зачита териториалната цялост на Украйна и намирането на мирно решение, то въвеждането на икономически санкции срещу Русия би било опит за постигане на тези цели.

„Санкциите са болезнени, защото ще имат отрицателен ефект и върху страните от ЕС, включително върху Германия. Ако Сърбия се присъедини към санкциите на ЕС, руските банки, които работят в Сърбия, като Сбербанк, няма да бъдат засегнати. Следователно икономическите последствия за Сърбия биха били доста ограничени, но в бъдеще, ако Сърбия не съгласува външната си политика с тази на ЕС, политическите щети биха били доста по-големи“, посочва събеседничката на „Данас“.

Тя изтъква, че равнището на руските инвестиции в стратегическата инфраструктура в Сърбия вече е достигнало „критичното равнище“ и се поставя въпросът за това дали неотдавнашният договор между компаниите „Сърбиягаз“ и „Газпром“ за „Южен поток“ е наистина толкова полезен за Сърбия, колкото би трябвало да бъде. „България трябваше да прекрати изграждането на „Южен поток“, за да не наруши Третия енергиен пакет на ЕС.

Руският „Газпром“ би контролирал целия газопровод в България и вместо диверсификация, би бил установен мопопол на Русия. Доколкото забелязвам, възможно е същото да се отнася и за Сърбия и за договора, подписан на 8 юли. Затова спазването на правилата на ЕС, които се отнасят и за демонополизиране на изграждането на „Южен поток“, би било полезно за Сърбия“, посочва германският експерт по Западните Балкани.

По повод съобщението на министър Дачич, че ще посети Германия в края на месеца, г-жа Даймел казва, че поканата да посети Берлин само дни преди конференцията за Западните Балкани показва, че германското правителство „интензивно използва дипломатическите си канали да спре кризата в Украйна и да убеди политическия елит на Сърбия да се присъедини към ЕС в тези стремежи“. „Сърбия трябва да определи позицията си до посещението на руския президент Владимир Путин в Белград, планирано за октомври“, заключава Йохана Даймел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.