Сайтове изследват пораженията на пластичната хирургия върху известните

Може и да звучи злорадо, но в САЩ има истински бум на уебстраниците, които представят не постиженията на пластичната хирургия, а провалите при корекциите за красота.

Жената-котка или Булката на Уилденщайн – 69-годишната милиардерската съпруга Джойслин Уилденщайн е похарчила близо 4 млн долара, за да изглежда така. Снимка: awfulplasticsurgery.com

Тези сайтове са безпощадни и надничат както в деколтетата на звездите, така и към носовете им.

Това, че пластичната хирургия може да бъде и мръсен бизнес, светът знае най-малкото от времето на Майкъл Джексън. Бившият крал на попа е най-известната от многобройните жертви на пластичните хирурзи. Затова и десетки интернет страници в САЩ се занимават със злополучните пластични корекции на известните личности. И тъй като за повечето от звездите могат да се намерят снимки от почти всеки етап от живота им, страници като awfulplasticsurgery.com правят изненадващи разкрития: почти всички поп- и филмови звезди имат корекции по тялото си.

Сайтът представя два кратки филма, които те карат да изтръпнеш. Първият показва, как запитана от репортер за своя външен вид, който е отвъд представите за хубаво и грозно, Джойслин Уилденщайн (съпруга на американския милиардер Алек Уилденщайн, прочута с това, че е похарчила близо 4 млн. долара за пластични операции) подхвърля изречението: „Целият живот е екстремен, независимо дали става дума за политика или за пластична хирургия.” Със здраво напомпаното си лице милиардерската съпруга изглежда като момичето на Мишлен. Като „момиче” не е съвсем точната дума – Уилденщайн е на 69 години, въпреки че възрастта й изобщо не може да бъде определена.

Подобен е случаят и на транссексуалния фотомодел Аманда Лепор. В началото на живота си нюйоркчанката е била мъж, но тъй като винаги искала да бъде „нещо средно между Джесика Рабит и Мерилин Монро, тя увеличила гърдите си до 2D. В допълнение – за по-малка талия – си счупила ребрата. Сега Аманда не прилича на Мерилин Монро, а на героиня от комиксите. Каквато всъщност е Джесика Рабит. Т.е. мисията е изпълнена.

Идолът на всички транссексуални Аманда Лепор мина през неизброими пластични операции, за да се превърне в жена. И то каква! Снимка: amandaleporeonline.com

Тези истории може да бъдат видени на сайта awfulplasticsurgery.com, чието име се превежда като „ужасна пластична хирургия”. Той е един от многото сайтове в САЩ, които документират успехите и провалите на звездите в пластичната хирургия. Появява се на бял свят преди четири години по идея на 30-годишната Тара: „Идеята ми хрумна, когато в един форум прочетох коментари, които твърдяха, че звезди като Ал Пачино не е трябвало да се подлагат на пластични операции. Помислих си, че би било забавно да се направи списък със знаменитости, за които се говори най-много.”

Кукла Барби в XXL-формат

Първоначално на страницата има само снимки „преди” и „след това”. Отскоро са качени и филмчета. Всеки ден в сайта влизат около 200 000 души, с което awfulplasticsurgery се нарежда сред най-успешните от този род. „Най-често търсената знаменитост” е една 40-годишна актриса – според awfulplasticsurgery и други сайтове за пластичната хирургия това е Никол Кидман, от която обаче почти нищо не е оригинално. Има и доста подробни снимки: в един от първите си филми Dead Calm (Мъртво вълнение, 1989 година), Кидман е с почти къдрава червена коса и меки черти на лицето, малка трапчинка на върха на носа и малки устни. Междувременно, както показва действителността, австралийката прилича на кукла Барби в XXL-формат. Скулите са по-изпъкнали, устните са доста по-плътни, косата е напълно изрусена и права като изгладена с ютия. И човек наистина не може да разбере какво става с 40-годишната звезда: при връчването на Оскарите лицето й изглеждаше като дълбоко замразено. Не точно ужасно, но ужасяващо, като демонстрираше как една привлекателна жена може да избере изкуствената хубост.

Д-р Юн твърди, че по 40-годишната Никол Кидман почти нищо не е истинско и тя се е превърнала в кукла Барби XXL-фромат. Снимка:awfulplasticsurgery.com

Доктор Антъни Юн предполага, че зад стерилизирания външен вид на Кидман най-вероятно се крие пълнителят за устни Restylane, „тъй като устните й не се движеха нормално”. Дали си е уголемила гърдите – „дори и да го е направила, не е прекалила”. А веждите й и класическият проблем с токсините, парализиращи нервите? Ако ботоксът се постави неправилно, веждите изглеждат като загубени. За една от запомнящите се появи на Майкъл Джексън в съда в края на 2002 година (когато на върха на носа му имаше лепенка с цвета на кожата) Юн предполага, че кожата е била пробита от имплантант. По погрешка.

Д-р Тони Юн казва: „Вярно е, че Америка е обсебена от хубостта и от външния вид. От тях се роди интересът към пластичната хирургия, особено що се отнася до знаменитостите.” Юн е в бизнеса отдавна, а от година и половина поддържа блога celebritycosmeticsurgery.blogspot.com. „Когато започвах, нямаше блогове, в които пластични хирурзи да анализират операциите на звездите,” казва Юн. „Мислех, че при огромния интерес към темата е крайно време да се пише за повече неща, а не само за досадни медицински подробности.”

Според Юн повечето подобни блогове са сухи и без чувство за хумор. „Те се фокусират върху саморекламата. А аз искам да направя нещо различно.” В момента д-р Юн е един от най-извстните в САЩ. Когато регионални, национални или международни медии имат нужда от специализирано мнение за изопнатите звезди и звездички, те се обръщат към него. Той изскача отвсякъде – от списанията In Touch и National Enquirer, или от телевизионния канал Entertainment Television. Затова в блога на Юн е отделено специално място, където са указани възможностите и телефоните за връзка с популярния доктор за интервюта.

Оплаквания от бившия съпруг на Лайза Минели

Юн работи в Мичиган, който е доста далеч от Холивуд. Според него обаче недостатъкът на онлайн-дневниците е , че „освен че всеки може да напише в тях своите похвали, те са отворени и за мненията на хора, които окачествявам като „трудни”. Те са срещу пластичната хирургия по принцип, независимо за какво става дума. Те приемат пластичните хирурзи за алчни мошеници. Но повечето колеги не са такива.” Понякога изскачат и неподозирани проблеми, свързани с изявленията на Юн. При последния случай жълто списание трябваше да свали една статия, защото известна личност заплаши със съд, ако коментарът на доктора бъде отпечатан.

И собственичката на awfulplasticsurgery.com Тара е имала неприятности. „Майката на певицата Деби Гибсън се беше ядосала, като видяла дъщеря си на сайта ми,” казва Тара. „А бях написала, че Деби изглежда по-добре, отколкото на върха на кариерата си.” Бившият съпруга на Лайза Минели пък й изпратил писмо, в което настявал да не бъде наричан „гаден”.

Джойслин Уилденщайн и булката на Франкенщайн

Езикът на awfulplasticsurgery е безмилостен. Шарън Стоун например, която твърди, че никога не е лягала под скалпела, е наречена Crypt Keeper с рибешките устни (пазачът на гробницата от сериала с филми на ужасите „Приказки от криптата”). Джойслин Уилденщайн е титулована като „най-страховита звезда”, въпреки че зад ужасния й външен вид се крие тъжна история. Когато богатият й съпруг спрял да се интересува от нея, тя решила, че иска да изглежда като котка. Причината за откаченото й хрумване била, че Алек Уилденщайн обичал лъвовете и всякакви други диви животни. И днес САЩ наричат капризната Джойслин „жената-тигър”, „кралицата на джунглата” или „булката на Уилденщайн” по аналогия с английския филм на ужасите „Булката на Франкенщайн”.

Въпреки трагичните нотки във всяка история, Тара твърди: „Всички, които попадат в сайта ми, са в доста завидно положение. Това, което пиша, няма да ги засегне особено. Има определена цена, която човек трябва да плати, когато печели толкова много пари, колкото тях. Освен това, когато една личност стане известна, според законите на САЩ, тя става обществено достояние, а това означава, че аз водя fair game.” В реалния живот Тара е помощник-мениджър в интернет фирма, но няма никакво желание нито да съобщава фамилното си име, нито пък да публикува своя снимка на сайта си.

„Правете гърди, не бомби”

Понякога звездите попадат в awfulplasticsurgery несправедливо, без да има признаци за някакви „подобрения”. На снимките на Сандра Бълок например не може да се види никаква разлика във външия й вид преди и сега. За повечето от звездите обаче читателите остават изумени и се чудят как е могло да не забележат толкова видими промени. В редица сайтове са качени прастари снимки на звезди като Жизел Бюндхен, Холи Бери, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон и Парис Хилтън. И на всичките носовете им са поразяващо променени. Не са пощадени и представителите на силния пол. Патрик Суейзи изглежда така, като че ли живее на особено ветровито място.

Не е пощадена и бившата манекенка Хайди Клум, като е публикувана нейна стара снимка, на която изглежда с прекалено плоски гърди. В един друг сайт обаче – goodplasticsurgery.com – тя е обявена за „супермодел с много добри импланти”.

По темата „гръдна обиколка” може да бъде посетен най-интригуващият сайт Make Boobs not Bombs – Правете гърди, а не бомби. Той пожелава повече по-качествени гърди, защото „бомбите са разрушителни и деструктивни, а гърдите са красиви и радват света”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.