Криза по български или Алиса в страната на простотиите

Статия в „Ню Йорк Таймс“ със снимка на опашка пред банка описва ситуацията в България и изразява опасения, че кризата може да стане неконтролируема.

Днешните простотии в политиката и икономиката на България ни се описват като чудеса от медиите. Защо ли?
Хайде да видим как е в огледалният свят на останалите държави, дори и развиващи се и какво става в „светът на чудесата“ (у нас):

Чудо 1: Кризи в правителството

Обикновено навсякъде има кризи – един си преписал дипломната работа (в Германия и Унгария), друг преспал с допълнителна жена освен законната (Франция, Италия, САЩ – все морални държави), трети не си платил данъците (Испания) , четвърти го „поръчали” от глобален политически противник и го отстреляли (едновремешна Латинска Америка, днешна Украйна). Абе поводи за кризи да търсиш.

В България КРИЗА НЕМА. Това, че преди повече от година Бойко Борисов го хвана шубе от финансовото състояния на страната и се изсули с оня зареян страдалчески поглед „Доган ме поръча” и даде властта на вторите по ред (поръчител и леви) – това не е криза. Все пак след година пи кафе със зам.-поръчителя, а към днешна дата вече са коалиция. Значи като цяло това е местна простотия с елемент на съспенс и вкус на шльокавица, която обаче разказа играта на бизнеса впоследствие. И на икономиката на страната, де. Ама не е криза. Едно време какви кризи имаше!

След мелодрамата на Бойко дойде театралният мотив тип „етюд за прием в НАТФИЗ” от някакви млади, умни, красиви, който се разиграваше пред президентството основно, и сума ти медии се стремяха да го нарекат криза, ама сега, да викаш „криза” на разкарване на картонени танкчета по жълтите павета, омотани в българско знаме девойчици, и стари рошави демократи, дето се молят някой да ги опердаши и да ревнат. Дето се вика – всички тия са за безконтактна употреба – а криза ще правят! Айде смешки!

После дойде шоуто „избори до дупка” (без да се уточнява коя и на кого дупката!) и …стана пак веселба. Борисов пак победител, ама а, де. Левите на принципа 15/15 – то бива теория на игрите, бива, ама ако чакат Нобелова награда за това…, ДПС-то както винаги с организиран, планиран и реализиран електорат, всичко синьо и десно – у лево. Това криза ли е? Абе простотия си е, ама то зависи от гледната точка – медиите си го харесват.
Та така безкризисно и до днес. Избори наесен…

Чудо 2: Криза в икономиката

В огледалният свят криза в икономиката е когато или парите се свършат в една държава, или производството западне и почне див внос, та изкара парите им зад граница. Корпорации вият, банки се рутят, някои стачкуват като гърци, други правят банката на БРИКС (бел. ред.- нов Международен валутен фонд на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР). Но общо взето си е чистичка работа това икономическата криза.

В България обаче нема такова нещо като икономика. Пардон, икономически закони. В България бизнеса е много лесен, инвестира се на килограм (теглото на банкноти в чанта), курорти като слънце – туризмът слънчев и дебилно ухилен – туристите от радост пият и падат от балконите с кеф. Производството съсипано за разцвет на екологията повсеместно и неотлъчно. Възход на икономиката на врачките, евтините некачествени стоки за масово потребления и ГМО внос-боклуците за храна, зелената енергия и банките, и небанковите лихвари. Е как да не се накефиш отвсякъде на ситуацията.
Работната сила масово се е самоизнесла в чужбина. Старците, малцинствата, уж подпомагани, ама не е ясно как и с какво (освен кинтите по избори). Профсъюзите строени вечно за стачка, ама то не е ясно като няма работещи предприятия каква стачка – сигурно ще прожектират стари филми от профсъюзите нa САЩ, озвучени с песни на Синатра. Абе веселба е. И мирише на печена ГМО наденица и развалена бира. Лятно време. Зиме мирише на прашуляци и се чува вой от високи сметки за ток и парно. Като филмче е. Пародийка. Но на местната преса е интересно и източник на сензации.
Ако много врякате, ще се вдигнат пак цените на парно, ток, вода и народът ще плаща – де ще иде. Като ви казва статистиката, че народът е богат, вие не вярвате – ама плаща, нали? Като не плаща, събира му се имуществото, ама пак влиза нещо в таз държава. Нямало икономика ли. Айде бе!

Като допълнителен съспенс по мотиви от Уолстрийт (там имат Вълка, тук да го наречем Мишока) тук измишкува една банкова криза. Това е допълнителна екстра, да не се забравя онзи гениален подход преди години, дето с една банкова криза се изнесе бая нещо по чужбина и офшорки и се гътна цяло праителство. Таз „криза“ ще я наречем мемориална значи.

От гледна точка на икономиката сме добре. Онзи ден един интернет финaнсов мераклия ми предложи да му помогна да инвестира фонда си в България. Аз се разтревожих „Ти луд ли си бе човече?“ Човекът имаше ясната визия, че с мои или на приятели лични данни и сметки ще врътка капитали от Азия насам. Е то добре, ама тези игри са за БГ-политици, не да ми ги оферира на мен. Обясних му, че докато си прехвърли фонда тука (айде, остави да попадне изобщо в чудната система „български лични данни“ не знам дали ще си и помисли дa прaви интернет измами повече, засрамен от аматьорството си), само от SWIFT такси, комисионни и прочие фонда му ще намалее едно 10%. После, докато го точи на „малки траншове“, я ДАНС, я някой политик ще го засече и ще си каже „Алоу, тез пари що не идват в моята сметка“ и дето се вика за едната далавера ще пофалира банката, ако се наложи, но няма да остави тоз фонд да не дойде в неговата сметка, нa политикa сметкaтa. Опитах се да му уточня на човека, че по всички параметри прати ли си тук фонда, няма да го намери. Ей го – Вежди Рашидов без фонд и ще се беси човека, а Елена Костова няма пари за кофичка мляко и хляб. А те тука са емблематични лица, нищо че междунaродните интернет фондови притежатели не ги знаят. Ама как да му обясня – то нашите примери и алюзии в икономиката не подлежат на превеждане. Че са писани и на кирилица!
Значи икономиката ни е силна, стабилна и в растеж. Разбрахте ли? Ако не сте разбрали ще го чуете от служебното правителство преди изборите, и в края на всеки мандат от всички управляващи,

Чудо 3: Вие още слушате, четете преса и вярвате?
Големи (българи) сте!

От блога на Галена Славова със съкращения.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.