Европейските фермери за руските санкции – между катастрофа и спад на цените

Софи Уолкър

Путин на кориците
Кориците на много списания по света сложиха на кориците си руския президент Путин заради кризата в Крим и и Украйна.

Европейските млекопреработвателни компании спряха производството  на сирене и масло за Русия, цените на норвежката сьомга се понижиха, а много дребни производители на пресни храни усещат първите последици от руската ответна забрана върху техните  стоки.

Русия спря в четвъртък вноса на повечето храни от Запада  заради санкциите на САЩ и ЕС, наложени на Москва за действията й  в Украйна. Приблизително 10% от европейския селскостопански  износ отива за Русия, като стойността му е около 11 милиарда  евро годишно по данни на ЕС.

Докато западните мултинационални компании разчитаха на местните си заводи за производство да им помогнат да се справят  със забраната, малките фермери не са чак такива късметлии.
Те посочват, че камиони, тръгнали за Русия се връщат, 8000 тона праскови са спрени в Северна Гърция, а опасенията от  последиците от забраната стават все по-големи, като обхващат  продукти от испанската шунка до шотландската скумрия.
Очаква се цената на норвежката сьомга да спадне с 10 % през  следващата седмица, принуждавайки фермерите да се борят за нови  пазари в момент, когато цените вече са подложени на натиск.
Важно е производителите да намалят производството си,  отбеляза експерт, който отказа да бъде назован. „Когато забраната бе обявена, бе пълен хаос,“ допълни той.

Шотландската риболовна индустрия също очаква да понесе удар,  тъй така Русия е важен пазар за износ на скумрия. Главният  представителен орган на сектора отбеляза, че е „изключително  обезпокоен“.

Удар върху млекопреработвателната промишленост

Arla Foods, която заявява, че е най-големият  млекопреработвателен кооператив в Европа, спря производството на  всички стоки за руския пазар в четвъртък вечер, съобщи компанията в петък. Пазарът възлиза на 1 милиард датски крони – 179,6 милиона долара годишно или 1,3 % от годишните приходи на  Arla Foods.
Говорител на компанията отбеляза, че фирмата се опитва да  изнася другаде или да премине към други продукти, предназначени  за други пазари.
„Непосредственото затруднение е затварянето на пазара,“  посочи говорител.
„Ще има обаче последици, които ще се проявят по-късно,“  допълни той.
Цените на млякото вероятно ще бъдат подложени на натиск,  като компаниите се борят за нови купувачи.
В Ирландия, която е голям производител на млечни продукт.  Износ на стойност около 70 милиона евро от целия експорт на  храни и напитки за Русия, възлизащ на 230 милиона евро, бе  засегнат, съобщи съответният държавен орган.

„Фермерите са притеснени от ефекта на доминото на пазара на  сирене в Европа. Изчезва най-големият износен пазар и това  сирене трябва да отиде някъде,“ посочи Шон О’Лери, производител  на мляко в Южна Ирландия и председател на комитета за млечни  продукти към Ирландската фермерска асоциация.
„Моментът просто е лош. Цените на млякото вече спадаха.  Фермерите разширяват дейността си преди края на европейските  квоти догодина и Русия щеше да бъде растящ пазар,“ допълни той.
Финландският млечен кооператив Valio съобщи, че планира  разговори с профсъюзите, засягащи 800 работни места. Компанията  произвежда около 85% от финландския износ, засегнат от руските санкции, посочи в петък Valio. „Производството на всички  продукти за руския пазар бяха спрени в четвъртък,“ допълни той,  като най-застъпени са сиренето, маслото и млякото.
Компанията отбеляза също така, че търси начин да намали  дейността си в Русия, където за нея работят малко под 500 души.
Общо финландският износ на храни за Русия е възлизал на 400  милиона евро миналата година. Малко под 300 милиона от този  износ се пада на забранените за внос в Русия стоки, което  представлява 0,5% от целия износ на Финландия, сочат данните от  митническата служба.

Гръцки праскови, испанска шунка

Гърция е изнесла около 160 000 тона плодове за Русия  миналата година на стойност 180 милиона евро (241 милиона  долара), според гръцката асоциация на износителите на плодове  Incofruit-Hellas.
Христос Янакакис, ръководител на асоциация, представляваща  около 5000 производители в Иматия, регион в Северна Гърция, в  който се отглеждат праскови, посочи, че нямат особено желание да  изнасят за Русия, ако са принудени да  връщат след това  стоката. По тази причина около 8000 тона праскови са задържани в  хладилници в областта.
„Русия е основният ни пазар,“ посочи Янакакис, допълвайки,  че около 50 до 60% от износа на праскови от региона отива за  Русия.
Производителите вече пострадаха тази година от кризата в  Украйна, която е вторият по големина техен пазар, както и от  свръх предлагането на праскови и леко спадане на търсенето. „То  (ембаргото) ще предизвика голяма криза в селскостопанската  общност на региона ни,“ посочи Янакакис. „Това е катастрофа“,  допълни той.

В Испания, където икономиката най-накрая излиза от  продължителна рецесия, производителите на плодове, зеленчуци и  месо – включително на шунка – заявиха, че са много обезпокоени.
„Всяка забрана на продукти създава излишък от стоки и  следователно голям спад на цените. Това засяга малките и  големите производители, не само износителите,“ допълни Мигел  Падиля, ръководител на земеделската и стоковъдна асоциация COAG.
Асоциацията е с централа в южната област Мурсия, голям  производител на плодове и зеленчуци, изнасящ годишно продукция  за около 33 милиона евро пряко за Русия, която е голям купувач  на праскови, марули и карфиол от Испания.
Голяма част от износа на Мурсия на стойност около 90 милиона  евро за Полша, Германия и Холандия също в крайна сметки отива  за Русия, посочи Падиля, който отглежда пъпеши и броколи.
„Експертите ни казаха, че някои камиони в ЕС се връщат сега,  защото поръчките им са били отменени,“ съобщи той.
Най-големите производители на риба и месо в страната  Pescanova и Campofrio няма да усетят последици от забраната.  Русия не е сред главните пазари за износ на  Pescanova, посочи  източник, който познава дейността на компанията. Campofrio  продаде руското си подразделение през 2008 година.

Последиците за туризма

Напрежението с Русия може да доведе до ефект на доминото за  испанския туристическата индустрия, един от основните  икономически двигатели на страната, сектор, който в последно  време отчита бум благодарение на повишаването на броя на  туристическите посещения и на направените разходи на руските  туристи.
Те са похарчили около 1,6 милиарда евро в Испания миналата  година или с около пет пъти повече от сумата от 388 милиона  евро, която страната получава от износ на храни в Русия.
Във Финландия може да се каже обратното. Санкт Петербург е  на около 200 километра от финландската граница и местните жители  от финландската страна се надяват шопинг туризмът частично да  компенсира удара от забраната за внос на храни в Русия.
„Много е вероятно пазаруването тук да се увеличи – все  отнякъде трябва да взимат храна,“ отбеляза Рейо Терво, който  ръководи супермаркета Citymarket в Лаппеенранта, на няколко  километра от руската граница.
„Вече видяхме хора да се запасяват, главно със сирене и  соеви продукти,“ допълни той.

(БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.