Маски долу: Ваньо Танов се завръща начело на митниците

Честито на протестиращите, които цяла година се разхождаха по жълтите павета

Бойко Борисов и Ваньо Танов. Снимки: Сайт на ГЕРБ и на Агенция митници

Маските паднаха. „Правителството на Протеста“ върна начело на Митниците Ваньо Танов. Ченгето, което доказано e нарушило закона, за да спаси шефа си, мутрата „Буда“.

Честито на протестиращите, които цяла година се разхождаха по жълтите павета, за да разкарат от властта задкулисието. Резултатът е налице – връщат се ченгетата и мутрите, които нагло и явно крадяха пред кулисите.

Извоюваният от „Биволъ“ с цената на година и половина съдебни битки митнически протокол за прословутата проверка във фабриката на Бирата доказа категорично нашето първоначално предположение. Протичането и приключването на акцията на митническата група в цеховете на „Леденика“ в Мездра наистина е било възпрепятствано.

„Снемането на обяснения (от персонала – бел. ред.) бе възпрепятствано от“ – пише в протокола от митническата проверка на фабриката на покойния Михаил Миков – Мишо Бирата. Всички имена в него са заличени и не става ясно кой е попречил на държавния орган да си изпълни задълженията.

Скандалът Мишо Бирата избухна в началото на 2011 г. след като в публичното пространство изтекоха записи на телефона на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов. В един от разговорите бившият премиер Бойко Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка:

Б.Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т. Да?

Б.Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…


Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В.Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Б.Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Пълна транскрипция и анализ на предходните и следващи събития около скандала известен като „Мишо Бирата“ има в статията на Биволъ от 01 Март 2011. .

Прокуратурата образува проверка, която обаче се ограничи в търсене на изтичането на скандалните СРС-та и след няколко месеца тихомълком беше прекратена. На въпрос на Биволъ до Главния прокурор защо проверката е прекратена, тогавашният говорител на ВКП Стелиана Кожухарова отговори следното с писмо от 1 февруари 2012:

„Така установената от събраните доказателства фактическа обстановка, следва изводът, че митническата проверка не е била осуетена, а надлежно извършена от митническите служители. Няма данни за извършено престъпление от общ характер, което прокуратурата да разследва.“

В отговора на Кожухарова се посочваха точните дати и последователността на събитията. През март 2012 Биволъ поиска от Агенция „Митници“ протокола от митническата проверка N°286, извършена на 13.03.2010 г. от 20 до 24 ч., в който е документирано какво точно се е случило във фабриката на покойния Михаил Михов.

След отказ на Ваньо Танов да предостави този документ по ЗДОИ, „Биволъ“ заведе съдебно дело срещу Агенция „Митници“, което спечели окончателно през октомври т.г. Така днес протоколът е публичен факт и от записаното в него става ясно, че данни за престъпление от общ характер все пак има, въпреки твърденията на Прокуратурата.

Междувременно, през юли 2012 в интервю за сайта Politikat.net бившият премиер Бойко Борисов направи самопризнание, че е наредил на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката „Леденика“, защото президентът Първанов го бил помолил. Новият главен прокурор Сотир Цацаров поднови проверката и Бойко Борисов беше викан на разпит. Наскоро прокурор Роман Василев от СГП даде изявление във в. „Преса“, че магистратите в Прокуратурата са решени „да разчепкат аферата докрай“.

Протоколът ясно показва, че близо две години прокуратурата е „чепкала“ нещо друго, но не и данните за престъпление по чл. 272 или 288 от НК, документирани от митническия служител (според НК длъжностно лице извършва престъпление, когато оказва натиск върху свой подчинен, дори натискът да не доведе до резултат – бел. ред.).

До редакционното затваряне на статията от СГП не отговориха на запитването на „Биволъ“ дали въпросният протокол е присъединен към проверката по случая. Отговорът на този въпрос е важен, защото ако протоколът не е предаден на разследващите по съответния ред, възникват подозрения за съучастие на длъжностни лица от Агенция „Митници“ в прикриване на престъпление.

Кой?

Всички имена в предоставения протокол са заличени и не се разбира кой е възпрепятствал снемането на обяснения.

„Tъй като протоколът не е слeдствена или друга тайна, този който е заличил името на осуетилия проверката, е съучастник и ако не представи документа в цялост трябва да бъде даден на прокурор“ – коментира за „Биволъ“ бившият шеф на Комисията по вътрешен ред, юристът Минчо Спасов.

Към „протокола“, би трябвало да има и „докладна записка“, която не знам защо не ви е предоставена“ – лаконично коментира по мейла бившия зам.-шеф на Агенция Митници Антоний Странджев, който единствен потвърди автентичността на един от разговорите с Ваньо Танов, изтекли в началото на 2011 г.

„Биволъ“ поиска отново от Агенция „Митници“ да бъде предоставен протокола с незаличени имена, както и докладната записка към него. От тези документи трябва да стане ясно кой именно и по-какъв начин е възпрепятствал снемането на обяснения. Покрай този въпрос възникват обаче и други въпроси, които прокуратурата трябва да „разчепка“ докрай:

– Има ли издаден Констативен акт за установеното нарушение във фабриката? Ако няма такъв защо не е издаден?

– Защо разследващите не са обърнали внимание на „възпрепятстването“, записано в протокола, което е престъпление по НК и не са обследвали всички факти и обстоятелства около него?

Въпроси, чиито отговори позиционират държавната машина спрямо разделителната линия между силата на правото и правото на силата, а медиите имат морално задължение да задават докрай.

От сайта „Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.