Испански младежи воюват на страната на бунтовниците в Източна Украйна. Срещу тях нацисти и наемници

Казбек Басаев

Боец от батальона „Азов“ пред щаба си. Снимка: „Телеграф“

Испанецът Анхел Давиля-Ривас, дошъл в Източна Украйна да се  бие на страната на проруските бунтовници, гордо показва два едноцветни лика на съветските лидери Владимир Ленин и Йосиф Сталин, татуирани на дясната и лявата страна на торса му.  Давиля-Ривас и другарят му Рафа Мунес, и двамата на около  25-годишна възраст, пътували с влак от Мадрид до Източна  Украйна, където се присъединили към батальона „Восток“, най-известното и най-тежковъоръженото подразделение, което се  бие срещу украинските сили.  „Аз съм единствен син, и майка ми и баща ми, и моето  семейство ги боли много, че се излагам на риск. Но не мога да  спя в леглото си, като знам какво става тук“, каза Давиля-Ривас,  който носи шапка със забодена на нея съветска червена  петолъчка. Тази петолъчка, и лентата около китката на Мунес загатват за  основанията на испанците да се присъединят към война на хиляди  километри от дома. Цветовете на лентата, червено, жълто и лилаво, са цветовете  на републиканците от времето на Испанската гражданска война, конфликт от 30-те години на миналия век, когато хиляди чужденци  отиват да воюват на страната на  левите срещу десните врагове,  които накрая надделяват. Анхел каза, че иска да върне услугата, след като Съветският  съюз при управлението на Сталин подкрепил републиканците в  Испания.

Над 1100 души са загинали в боевете в Украйна от средата на  април според ООН, в граждански конфликт, който смъкна  отношенията между Русия и Запада до най-ниската им точка след  Студената война.  Испанците не са първите чужденци, които се включват в  боевете. Мъже от Русия, от някогашната й бунтовна република Чечения и от кавказката област Северна Осетия, се бият заедно с  доброволци от подкрепян от Русия грузински анклав, както и хора,  родом от Сърбия.
Руснаци също така са заели водещи позиции сред бунтовниците,  въпреки че начело на самопровъзгласилата се „Донецка народна  република“ в четвъртък застана местен човек – ход, имащ за цел  да притъпи западните обвинения, че бунтът е ръководен от Москва.  Москва заяви миналия месец, че според съобщения в медиите  граждани на Швеция, Финландия, Франция и бившите балтийски  съветски републики са се присъединили към прокиевски  доброволчески батальони на изток като „наемници“.

Давиля-Ривас упрекна Запада – който наложи санкции на  Москва, обвинявайки я в подкрепа на бунтовниците – в подклаждане  на войната.  „Съединените щати се опитват да провокират трета (световна  война) срещу Русия тук с вашия народ“, каза той.

„Обикновените хора страдат, защото са хванати между три  имперски сили – Руската федерация, Европейския съюз и,  несъмнено, САЩ, които вкарват пари във всичко това“.  Боец от „Восток“ каза, че се радва, че испанците са при тях.  „Сега се нуждаем от подкрепа, от бойци. Още една автоматична  пушка няма да ни е излишна, за да прикрива гърба на някого“,  каза младежът с кестенява коса, който не каза името си.

(БТА)


„Телеграф“: Нацисти и чужди наемници се бият срещу опълченците в Източна Украйна

Кореспондент на британския вестник „Телеграф“ Том Парфит е посетил погребението на един от бойците от батальона „Азов”, участващ във военната операция в Източна Украйна. Според журналиста, някои от дошлите да се сбогуват със загиналия боец, не крият, че са нацисти. Един от тях дори имал татуировка с емблемата на SS на врата си.

Наемническият батальон си има знаме с нацистки символи. Снимка: „Телеграф“

Авторът на статията твърди, че батальонът „Азов” има най-нееднозначната репутация от всички, които участват в обсадата на Донецк в момента.
Батальонът „Азов” използва неонацисткия символ „вълча кука” на знамената си, а бойците открито заявяват антисемитските си възгледи и превъзходството на бялата раса.

„Аз лично съм нацист”, казва боец с псевдонима Фантом. Той е 23-годишен младеж, бивш юрист. Облечен е с камуфлаж и носи автомат Калашников. „Мразя представителите на другите националности, но мисля, че всяка нация трябва да си живее в своята държава”, споделя Фантом.

Преди да встъпят в редиците на „Азов”, новобранците преминават само през двуседмични тренировки. Оръжието и оборудването се предоставят от министерството на вътрешните работи или от частни спонсори.
Щаб-квартирата на батальона се намира в град Урзуф на брега на Азовко море, в сградата на бивша вила, собственост на сваления от власт президент Виктор Янукович.

Мускулест мъж с черна тениска и камуфлажни панталони, представящ се за господин Билецки, разказва, че батальонът е лека пехотна единица, идеална за военни действия в града.
35-годишният командир започва създаването на батальона, след като е освободен от предварителен арест през февруари тази година на фона на прозападните протести в Киев. Той отрича обвиненията в опит за убийство, като определя делото като политически мотивирано.
Билецки е лидер и на екстремистката група Социал-нациаонална асамблея.
„Азов” за кратко време успя да привлече в редиците си и чужди наемници. Бойци от Италия, Гърция, Ирландия и скандинавските страни са сред бойците в батальона.

Микаел Скилт, бивш снайперист от шведската армия, провежда тренировки на базата в Урзуф. „Когато видях протестите на Майдана, аз разбрах храбростта и страданията на тези хора. Воинът в мен се събуди. Но вие не можете да постигнете много с палки и камъни. Аз имам някакъв опит и реших, че ще мога да помогна”, заяви Скелт пред „Телеграф“.
Шведът споделя, че получава заплата от  £100 на месец. След като приключи работата си в Украйна, той планира да отиде в Сирия.
Подобни персонажи дискредитират киевските власти, смята авторът на статията. Те дават единствено повод за това, пратвителството с право да бъде наричано “фашистка хунта”.

От The Telegraph

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.