Защо футболът буди атавистична агресия

Конрад Паул Лисман обяснява тънкостите на живота

„Какво доминиране над нещата: можеш да им раздаваш ритници, при това без да си помръднеш височайшите ръце” – Петер Хандке за същността на футбола.

Цитира го Конрад Паул Лисман във „Вселената на предметите” (изд. „Изток-Запад”). Словото и ръката са символ на еволюцията на човека, припомня Лисман. Футболът е „игра с атавистични изразни форми… Най-унизителното, което може да се причини на човек – да го риташ с крака, в ритането на топката е запазено в сублимиран вид.

Преобръщането на играта в агресивно поведение на и извън игрището е свързано с изкушенията на такива атавизми”.
Футболът е тема на едно от 12-те есета на австрийския философ. Той е по-мислещият, защото вижда в това, което всички виждаме, повече от всеки. Той вижда обезсмислянето на понятието „кич” в днешната свръхкомерсиализация. Която превърна живота в кич по формулата „всичко трябва да може да се купува от всички”.

Лисман вижда в тоталното продуциране на медийни идоли отказ от стойности и авторитети. „Идолът е измамен образ на божеството, който само симулира истината, фигура, която само дава вид, че е наместница на съвършеното, фалшификат, който се кичи с атрибутите на светостта”. Проблемът е, че „идолите се почитат, като се наподобяват”. И „хората се превръщат в репродукции, които се считат за оригинали”.

По-мислещият напомня: „Защо трудовите правоотношения трябва да стават по-жестоки, пенсионната възраст да се удължава, след като за все по-малко време могат да се произвеждат все повече стоки с все по-малък разход? Този въпрос се докосва до едно от действащите табута на съвременния обществен строй: ползите от рационализацията и автоматизацията са неприкосновени. Човешкото достойнство не е”.

Мислещият е опозиция на живота, на обществото и на себе си, не на определена партия. Изживелите се като мозък на ланшните софийски протести бяха водени от биографични комплекси, дребнобуржоазни инстинкти и странични интереси. Конюнктурата ще работи все по-срещу им и те ще намаляват.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.