Време, спри!

Румен Белчев

В изключително време живеем! Динамично, задъхано, забързано, ако беше преди време, да речем – петилетката за четири години, ама това, новото време, направо ни кърти мивките и ни скрива шапките под тях!

Правителството вместо за четири години си изкара мандата за четиринайсет месеца. Треньорът на „Левски“ – само за месец и половина. Министърът на изборите – за два дни!

А едни мушмороци от любимия на сърцето ми град Варна използваха знанията, получени в училище, за да хакнат тотото и да му върнат часовника с един час назад.

Какво става с това време напоследък! Ние ли него обръщаме или то нас обръща?

В един ден споразумението с „Уестингхаус“ от огромен скандал се превърна в незначителен успех, след което има всички шансове отново да се развие като скандал. „Превод на договора за VII реактор разбуни духовете“ – четем в „ПРЕСА“.

Останалите вестници снизходително пропускат новината, че „Английската дума „наблюдение“ в българския текст е заменена с „одобряване“. Някой малко се е изгубил в превода – „Думата oversight, която в превод означава наблюдение, надзор или контрол, в българската версия на прессъобщението е заменена с „одобряване“.

Е, ква стана тя сега? Май все пак трябва да вярваме повече на английската версия – като се има предвид досегашният ход на преговорите, нашите хора повече са наблюдавали, а са одобрявали, само когато и каквото им разрешат големите чичковци.

Междувременно времето обърна нещо и във вестниците – изведнъж банкянският сатрап и мутренски предводител, наричан от тях с наслаждение Боко Тиквата, като по чудо отново се превърна в народен любимец, наричан галено с малкото си име – „Бойко става кръстник“ – радостно съобщава „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“. Щял да кръщава роднинско детенце – това е новината, но вестникът е затова – да ни припомни, че „Фирма и теленце носят името на лидера на ГЕРБ“.

Пропуснато е да се споменат и вафлите, и одите, писани от поклоннички, да не забравяме и агънцето Бойко, което протестиращи животновъди разхождаха по жълтите павета. Неприятен спомен – особено, след като след известно време май пак ще трябва да лъскаме генералските патъци…

„СТАНДАРТ“ не остава назад – кой пръв помогна на нещастните хора в Мизия? Естествено – „Бойко прати ТИР с вода“! А какво правят в последния ден на управлението си другите? Нищо и половина! „Миков предлага бонус срещу застраховки“ – твърди изданието. Дето се вика – изберете сами. Висш пилотаж на политическата журналистика е това, учете се от него!

Все пак на авансовата наколенка на „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ стандартното издание не може да се опре – вдъхновен от телевизионното шоу, вестникът се е заел да дири двойници на министрите от служебното правителство – „Транспортната министърка като Шефи Граф, оприличават Раданова на Джокондата, премиера – на Сорос“…

Внимателното вглеждане в снимките на проф. Близнашки и милиардера Сорос наистина открива поразителна прилика – и двамата са с очила! По-нататък приликата поизчезва, но това не пречи за бързо движение с четката по патъците – „Като се вгледа в тях човек, и двамата приличат по свой начин на птица от рода на бухалите или совите. Дано и Близнашки се окаже толкова мъдър“…

Имам неприятното усещане, че варненчетата май не са върнали назад само часовника на тотото.

И не само с един час – с много повече…

От блога „РазПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.