Президентът Обама е предпазлив по расовите въпроси

Франс прес

Президентът Обама разговаря с губернатора на Мисури за безредиците в гр. Фъргюсън. Снимка: Белия дом

На голяма снимка на Барак Обама, издигана от демонстрантите във Фъргюсън, можеше да се прочете изписан с главни букви призив: „Моля, елате сега!“ Плакатът, появил се в това градче в Мисури, разтърсвано от насилие след смъртта на Майкъл Браун, чернокож младеж, попаднал под куршумите на бял полицай, обобщава част от огромните очаквания към първия чернокож президент на САЩ.

Той повдига и въпрос, който възниква периодично от идването му в Белия дом през 2009 г.: Трябва ли Барак Обама да вземе по-категорично и отношение при трагичен инцидент, възкресяващ призрака на расизма в страна, в която сегрегацията в някой щати беше премахната едва преди половин век?

В понеделник, за първи път от четири дни, Обама се изказа за случващото се във Фъргюсън. В много умерена и добре обмислена реч, президентът призова силите на реда да проявят сдържаност, а демонстрантите – да стоят настрана от насилието, „което повече пречи, отколкото помага на справедливостта“.

По повод въпроси за негово „по-лично“ участие и дори посещение на мястото на тази драма, която от десетина дни разтърсва Америка, Обама подчерта, че на този етап от разследването иска да е „много предпазлив“.

Коментирайки въпроса за расовото неравенство в САЩ в по-широк план, той акцентира върху пътя, който остава да се извърви, при положение, че в много общности има „по-голям шанс цветнокожите младежи да попаднат в затвора или да стигнат до съда, отколкото да влязат в университет или да получат добра работа“. „Това е огромен проект. Страната ни работи по него от два века“, отбеляза той, сякаш, за да разсее впечатлението, че е човек, който ще донесе спасение.

Още от края на първия си мандат, 44-ят президент на САЩ, избран благодарение на силната подкрепа на малцинствата, предупреждава, че хората не бива да хранят прекалени очаквания. „Никога не съм подкрепял идеята, че с избирането ми навлизаме по някакъв начин в пострасова епоха“, каза той в интервю за сп. „Ролинг стоун“ през април 2012 г.

„Време за силно послание“

Шерилин Ифил, която ръководи Фонда за правна защита на Националната асоциация за напредък на цветнокожото население (NAACP) – най-голямата организация за защита на правата на чернокожите в САЩ, смята, че е добре, че президентът стои на известна дистанция от събитията.

„Трябва да внимаваме да не искаме непрекъснато мнението на президента“, казва тя, подчертавайки, че действията на Белия дом в последните дни: федералното разследване, както и назначаването на отделна аутопсия, различна от извършената от местните власти, от една страна, и от семейството, от друга, са силни послания в потвърждение, че във Фъргюсън ще бъде „въздадено правосъдие“.

По време на кампанията Обама засегна много директно въпроса за отношенията между тъмнокожи и бели в реч във Филаделфия през март 2008 г. след провокативно изказване на бившия му пастор Джерамая Райт. „Расизмът е проблем, който тази страна не може да си позволи да пренебрегне“, каза тогава Обама.

След идването му в Белия дом обаче нещата тръгнаха зле. През юли 2009 г. Обама трябваше да се извини публично, след като нарече „глупав“ ареста на свой чернокож приятел и заподозря расови мотиви, без да разполага с всички факти.

Случаят Трейвън Мартин – 17-годишен чернокож младеж, убит през февруари 2012 г. във Флорида от охранител, докато се разхождал невъоръжен в жилищен квартал – беляза обаче поврат.

След съдебен процес, който в крайна сметка оправда охранителя, позовал се на законна самозащита, през юли 2013 г. американският президент възприе много личен тон. Въздържайки се да критикува присъдата, той говори за „болката“ на чернокожата общност, предизвикана от съдебното решение. „Преди 35 години аз можеше да съм Трейвън Мартин“, каза той.

Обратът в събитията във Фъргюсън, където вчера бе пратена Националната гвардия, би оправдал изказването на президента за необходимостта „да се атакува фронтално въпроса за расизма и социално-икономическото неравенство“, каза Адолфъс Пруит, председател на клона на NAACP в Сейнт Луис. „Време е за изключително категорично послание. Време е да се положат грижи за съседите на Майкъл Браун“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.