Марина Силва става опасен противник на Дилма Русеф в президентските избори

Франс прес

Марина Силва и Дилма Русеф. Снимка: от тв екрана

Екологична активистка, при това харизматична и популярна жена – Марина Силва, вероятната заместничка на покойния Едуарду Кампуш в октомврийската президентска надпревара, сериозно застрашава преизбирането на Дилма Русеф и според проучване ще я надвие във втория тур.

Без още да е посочена официално за кандидат, тя получава подкрепа от 21 на сто в анкетите сред бъдещи гласоподаватели, изпреварвайки вече досегашния фаворит номер две – социалдемократа Аесио Невиш, при все че остава далеч от 36-те процента на Дилма Русеф. И което е още по-важно – в случай на втори тур Марина Силва ще победи Дилма Русеф с 47 срещу 43 на сто.

Допитването на центъра „Датафоля“, чиито данни помести в понеделник в. „Фоля де Сао Пауло“, е първото след трагичната смърт на Едуарду Кампуш, кандидат-президента на бразилските социалисти, загинал на 13 август при самолетна катастрофа.

За сравнение, проучване от 22 юли – отпреди тази драма, посочи Дилма Русеф за водеща в листата на избирателските предпочитания с 38 на сто, отреди на Аесио Невиш 22 на сто, а на Едуарду Кампуш – 8 процента.

Петдесет и шестгодишната Марина Силва най-вероятно ще замени кандидата на социалистите, загинал на 49, с когото бе поела към изборите като кандидат за вицепрезидент.
Социалистическата партия ще реши утре в Бразилия дали да й повери борбата за поста, ще избере и кандидат-вицепрезидент, който да се представи заедно с нея. Президентската кампания започва официално днес.

Някога министър на екологията в кабинета на бившия президент Луис Инасиу Лула да Силва, Марина Силва изненада всички на изборите от 2010 г., като получи близо 20 на сто от гласовете като лидер на миниатюрната си партия Зелените. Съответно зае трето място; изборите бяха спечелени от Дилма Русеф, възпитаничка на Лула.

През 2014 г. Марина Силва отново прояви интерес към президентския пост като лидер на партията Мрежа за устойчиво развитие (Red Sustentabilidade). Не успя обаче навреме да регистрира своята политическа сила в Изборния съд и в крайна сметка се съюзи с Едуарду Кампуш.

„Алтернативата“

Новата й популярност отчасти се дължи на широкия отзвук, който получи смъртта на Едуарду Кампуш, смята политологът Рафаел Кортес от консултантската фирма „Тенденсиас“. В събота например 160 000 души почетоха паметта на популярния бивш губернатор на Пернамбуку в Ресифе, където бе погребан.

Но еколожката се очертава предимно „като кандидатка, способна да се изправи срещу Партията на трудещите се, водена от Русеф, и срещу Бразилската социалдемократическа партия на Невиш, които си делят властта от 1994 г.“, заявява аналитикът. Според анкетата тя е убедила мнозина избиратели, разколебани или почти решили да пуснат празна бюлетина – „знак, че гласоподавателите може да видят в нея алтернатива“. Родена в семейство, работило на каучиковите плантации в Амазония, тя се научава да чете и пише чак 16 г. Става боен другар на защитника на Амазонската джунгла Чико Мендеш, убит през 1988 г.

„Още е твърде рано да кажем дали резултатът (от анкетата, бел. на АФП) е окончателен, дали ще се задържи, щом стихнат емоциите след смъртта на Кампуш“, вмята Андре Перфеито, главен икономист в „Градуал инвестиментуш“. Според него, ако Марина Силва бъде излъчена за кандидат на Бразилската социалистическа партия, предизвикателството за нея ще е да се ангажира с цялата й програма, а не само с една част, както досега.

Мнозина социалисти в страната впрочем критикуват еколожката, че е ревностна евангелистка, изпълнена с религиозен плам. „Анкетата от понеделник дава на социалистите всички основания да номинират Марина Силва за кандидат-президент; това може да засили призивите за връщане на Лула в предизборната надпревара“, посочва експертът Давид Флайшер от университета в Бразилия.

Защото всеки път, щом се очертае опасност Русеф да изгуби властта, съюзници на кабинета надигат глас и настояват Лула да се завърне. До момента обаче последният яростно отхвърля тази възможност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.