Невероятно, но факт: Дъщерята на Раул Кастро гласува „против“ в парламента

Асошиейтед прес

Мариела Кастро е директорка на Националния център за сексуално възпитание и активистка за ЛГТБ права. Снимка: от тв екрана

Още една революционна традиция в Куба бе нарушена – депутат гласува „против“ в парламента. И то не кой да е депутат. Мариела Кастро, дъщерята на президента Раул Кастро и племенница на Фидел Кастро, гласува против законопроект за правата на работниците, защото според нея той не дава достатъчно гаранции срещу дискриминацията на хора, заразени с вируса ХИВ, или срещу тези с нетрадиционна сексуална идентичност.

Никой от експертите, с които АП се свърза по този повод, не си спомня друг случай на гласуване „против“ в 612-членното Национално събрание, което се събира на две кратки сесии годишно и одобрява законите с единодушно вдигане на ръце.

„Това несъмнено се случва за първи път“, каза Карлос Алсугарай, историк и бивш кубински дипломат. Той добави, че дори мерки, които са били масово критикувани на публични обсъждания, като например закона за вдигане на пенсионната възраст, в парламента са били гласувани с единодушие.

Малцина в Куба узнаха за това гласуване и то едва след като законът влезе в сила това лято. Тогава гей активистите дадоха гласност на отрицателния вот на Мариела Кастро, която е най-известният защитник на правата на хомосексуалистите в страната.

Според Артуро Лопес-Леви, кубински анализатор, който чете лекции в университета в Денвър, САЩ, това може да „отвори вратите за други важни инициативи“.

Самата Мариела Кастро като че ли намеква, че това може да е начало на повече дебати в парламента. „Има напредък в начина, по който нещата се дискутират, най-вече в начина, по който те се обсъждат на масово равнище – в предприятията, синдикатите и в партийните организации“, каза тя в интервю, поместено в края на юли в блога на Франсиско Родригес, проправителствен активист на гей правата. “ Мисля, че ние трябва още да подобрим демократичното участие на народните представители в парламента“, добави тя.

Други обаче са скептични доколко този прецедент може да стане отправна точка. „Бих казал, че това е повече знак какво може да бъде позволено на Мариела, отколкото знак какво може да бъде позволено на един обикновен депутат“, каза Тед Хенкен, професор по латиноамерикански проучвания в колежа „Барух“ в Ню Йорк.

Като застъпник на правата на хомосексуалистите Мариела Кастро винаги е заемала позиции, които оспорват социалното статукво, но винаги са твърдо в подкрепа на комунистическото правителство. Новият трудов кодекс забранява дискриминацията на работното място въз основа на пол, раса и сексуална ориентация. Той обаче не споменава нищо за ХИВ статуса или за сексуалната идентичност.

„Аз не бих могла да гласувам „за“, ако не съм сигурна, че трудовите права на хората с различна сексуална идентичност ще бъдат недвусмислено признати“, каза в интервюто си Мариела Кастро.

Самият Раул Кастро постепенно ревизира кубинската система, позволявайки ограничена частна дейност и премахвайки омразното изискване за изходна виза. Той обаче даде да се разбере, че комунистическата партия ще си остане единствената разрешена партия.

Огромното мнозинство от народните представители в Куба запазват традиционната си работа и не са професионални законодатели. Законите като цяло се пишат от шепа депутати и се обсъждат с кубинците, преди да бъдат внесени в парламента.

Без отговор останаха исканията за интервю с Мариела Кастро, която е шеф на кубинския Национален център за сексуално възпитание – структура под шапката на Министерството на здравеопазването.

Преди тя е казвала, че иска да бъдат легализирани еднополовите бракове, макар че досега не е прието конкретно законодателство в тази посока. Самият факт, че правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация са предмет на обсъждане, е признак, че много неща са се променили след 60-те и 70-те години, когато гейовете на острова бяха подложени на системен тормоз и изпращани в трудови лагери наред с хора, смятани за подозрителни като обществено поведение.

През последните години Фидел Кастро изрази съжаление за начина, по който са били третирани гейовете в миналото, и днес кубинската система за всеобщо и безплатно здравно обслужване покрива дори операциите за промяна на пола.

Но активисти твърдят, че старите навици и предразсъдъци умират трудно и че общността на хората с нетрадиционна сексуална ориентация се нуждае от повече юридическа защита. Родригес и още 20-ина други от „Проект Дъга“ – група, застъпваща се за техните права, неотдавна изпрати открито писмо, в което призовава Мариела Кастро да предложи законова поправка в трудовия кодекс. „Това не са дребни неща, – каза Родригес. – Това са социални проблеми на днешна Куба.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.