Спасяването на украинската валута ще спаси Украйна от Путин

„Украинската валута удря нов минимум“ бе едно от водещите заглавия на „Уолстрийт джърнъл“ миналата седмица. Проблемите на гривнята бяха обяснени с нескритите усилия на Русия да анексира част от източна Украйна, както направи с Крим, и да принуди остатъка от страната да стане на практика васална територия на Кремъл. Путин вярва, че богатството и силата идват от завоевание.

Натискът върху Украйна уви е съвсем реален. Проблемите й обаче са ненужно утежнявани от несполучлива икономическа политика, натрапвана й от Международния валутен фонд (МВФ), с благословията на САЩ и ЕС, по-специално чрез налагане на по-високи данъци и плаващ курс, т.е. обезценяване на гривнята, за да се стимулира износът. И двете политически линии са крайно контрапродуктивни. МВФ е неволен съюзник на Путин.

Украйна трябва незабавно да въведе валутен борд, с който гривнята да бъде пряко обвързана с долара. Хубавото нещо при една такава мярка е, че процесът е автоматичен и пазарното доверие се засилва, точно защото я няма свободата на действие на централната банка. Всяка гривня би следвало да е подкрепена с долари при фиксиран курс. Украинците биха били склонни да държат гривни, знаейки, че те лесно могат да бъдат обърнати в зелени банкноти.

Това не е теория. Валутни бордове се използват успешно от над 150 години. Когато през 1983 година Хонконг прикрепи своя долар към нашия, го направи с валутен борд. Днес страни като България и Литва използват този механизъм за обвързване на валутите си към еврото. Естония правеше същото с години преди да въведе самото евро.

Една стабилна гривня би направила чудеса за изпадналата в криза украинска икономика. Тя би била силен и съблазнителен контраст спрямо разклатената руска рубла.

Израел показа, че една държава може да посвети значителни човешки и парични ресурси, за да се защити и все още да има жизнена, иновативна икономика на фона на смъртоносни заплахи и доста чести терористични актове.

Уви, един такъв решаващ и разумен ход изглежда далечен. Както са показали ЕС, МВФ, Управлението за федерален резерв (централната банка на САЩ – бел. прев.) и всеки друг икономически орган, невежеството по отношение на валутната политика е най-голямата заплаха за нашето бъдеще.

БТА

*Малкълм Стивънсън (Стив) Форбс – младши е американски редактор, издател и бизнесмен. Син е на дългогодишния издател на Форбс Малкълм Форбс и внук на основателя на изданието Б. Ч. Форбс. Той бе и сред кандидатите на републиканците за президент на първични избори през 1996 и 2000 година.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.