В „Къща от карти“ – задкулисието в мрачния му блясък

Кевин Спейси в ролята на Франсис, корицата на книгата, сър Майкъл Добс. Колаж: Книжен Ъгъл


„Сиела“ издава романа на лорд Майкъл Добс, основа на култовия сериал с Кевин Спейси

Темите за политически игри, корумпирани медии и задкулисие са особено горещи в България в момента. И най-вероятно ще продължат да бъдат. Затова е важно излизането на „Къща от карти“ на Майкъл Добс. На тази книга е базиран сериалът – суперпродукция на Netflix с Кевин Спейси в главната роля и Дейвид Финчър като основен режисьор.Майкъл Добс ни въвежда зад кулисите на безскрупулни политически машинации и корумпирани медии във Великобритания в края на 80-те, с детайл и дълбочина, присъщи на автор, преживял това, което разказва.

Настоящият член на Камарата на лордовете Майкъл Добс е бил директор на щаба на Маргарет Тачър през 87 г., той е дългогодишен деец на Консервативната партия, консултант, анализатор и автор на политически трилъри. Това му дава огромни познания за тематиката на романа.

Главният герой, Франсис Ъркарт, използва връзките и информацията си, за да излезе от сянката на анонимен партиен пост. Задейства грандиозна подмолна машина за скандали и шантаж, което ще разклати всички в Уестминстър, за да свали премиера и да заеме мястото му. Амбициозната млада журналистка Мати Сторин се натъква на историята на живота си, но тя ще й струва твърде много.

„Къща от карти” е политическа драма за власт, задкулисие, амбиция, слабостите на човешката природа и тръпката от играта на надмощие. Разказът започва в навечерието на изборите за правителство във Великобритания, някъде в края на 80-те. Премиерът Хенри Колингридж е преизбран за втори мандат, а неговата партия за четвърти пореден. Но мнозинството им не е достатъчно и много от постовете в кабинета са изгубени.

От това пострадва дългогодишният партиен апаратчик Франсис Ъркарт – 62 г., достолепен шотландски аристократ, един от доайените в политиката. Той е имал основен принос за изборната победа и съответните очаквания за по-висок пост, но остава в същото положение. Разочарован и лично обиден, Ъркарт търси промяна на статуквото в своя полза, като се обръща към безскрупулните уроци от младостта си, огромното количество вътрешна информация, с която разполага и сравнително прикрития си профил.

В зловещата му схема, която се разгръща в действието на романа, той използва слабостите и амбициите на други: младата и доказваща се репортерка Мати Сторин; пристрастения към кокаин ПР на правителството Роджър О’Нийл; алчният медиен магнат Ландлес; проваления брат на премиера, алкохолика Чарлз.

Журналистката Мати Сторин успява умело да комбинира острия си ум и политически нюх със съветите и подхвърлената информация от Ъркарт и бързо се издига в редакцията в един от вестниците на Ландлес. Същите тези качества й помагат да усети някакъв заговор, който е предизвикал падането на премиера. Но когато започва да разследва, работата й е спряна от редактора на вестника, под пряка заповед на Ландлес.

Тя напуска с гръм и трясък и продължава разследването сама, с помощта на влюбения в нея заместник редактор. Мати търси отново помощ от Ъркарт. Заслепена от благодарност към него и от чара му, който той умело прилага върху нея, тя има всички факти, но не забелязва, че човекът, от когото иска помощ е всъщност злодеят, когото търси…

През 1989 е първата публикация на романа “House of Cards”, през 1990 BBC прави минисериал по книгата, през 2013 авторът, Майкъл Добс, прави редакция на текста, през 2013 също Netflix го адаптира в суперпродукция с Кевин Спейси в главната роля и Дейвид Финчър като основен режисьор.

В романа детайлите и предисторията на всеки герой, всяка институция, всяка сграда са впечатляващ и грандиозен фон за развитието на фабулата. А действието се развива в Лондон, където всичко има дълга и цветна история. В сериала е използвана една десета от материала на романа. Ако сериалът е Джак Даниълс, романът е Лафроиг. Изисква придобит вкус.

От Книжен Ъгъл

* Преводач на романа – б. р.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.