Залезът на олигарсите

Как се стопиха състоянията на най-богатите румънци

Джиджи Бекали. Снимка: от тв екрана

До неотдавна се смяташе, че Дину Патричиу, Джиджи Бекали, Сорин Овидиу Вънту и Дан Войкулеску имат богатства за милиарди евро. Това бе по времето, когато тези олигарси се занимаваха с политика и се ползваха от протекция на високо ниво. Наказателни преследвания, загуба на влияние и лоши инвестиции станаха причина огромното им състояние да се стопи.

Смъртта на бизнесмена Дину Патричиу на 64-годишна възраст поради чернодробно заболяване отново провокира вниманието върху зрелищното стопяване на състоянието му за сравнително кратък период. Оценявано през 2007 година на 3,3 милиарда долара, богатството на основателя на дясноцентристката Националнолиберална партия в Румъния се стопи до 190 милиона евро, поне според официалните данни.

Дину Патричиу стана най-богатият румънец през 2007 година, когато продаде 75 на сто от акциите си в „Ромпретрол” на казахската компания „Казмунайгаз”за сумата от 2,7 милиарда долара. По-късно бизнесменът продаде на същата компания от Казахстан и останалите си акции за също значителна сума.

Само че начинът, по който Дину Патричиу стигна до тази успешна сделка, остана спорна тема. По професия архитект, основател на Националнолибералната партия, депутат три мандата, Дину Патричиу купи през 1998 година заедно с инвестиционен фонд бившето петролно държавно дружество „Ромпетрол”, междувременно приватизирано.

През 2001 година „Ромпетрол” придоби рафинерията “Петромидия”, която към този момент бе натрупала задължения към държавния бюджет от близо 400 милиона долара. Макар Дину Патричиу да се ангажира да ги плати, пресата писа, че правителството тайно му е предложило облекчения при плащането на акциите и освобождаване от дълговете към държавата. В действителност тези исторически задължения не бяха платени и до днес и в момента са тема на нападки между президента и премиера, както и на лобистки компании от казахстанска страна.

След като продаде „Ромпетрол”, Дину Патричиу инвестира пари в много бизнеси, които нямаха връзка с румънската държава и които в по-голямата си част фалираха. Един от най-впечатляващите провали на бизнесмена бе търговската верига Мик.ро, която през 2012 година стигна до близо 1000 магазина. Продажбите не вървяха, така че същата година бе обявен фалитът на Мик.ро, оставил след себе си 700 кредитори и над 5000 служители, които се бореха да си получат над 265 милиона евро, според централната преса. Освен това Дину Патричиу бе търсен от банките за връщането на кредити от 20 милиона евро.

По-късно и веригата му от заложни къщи – БетКафе Арена, се сблъска с големи финансови проблеми, така че само през 2012 година 10 фирми поискаха обявяване на несъстоятелност със същата цел – да си върнат задълженията, натрупани от бившия собственик на всекидневника „Адевърул”. Накрая Дину Патричиу беше принуден да продаде и медийната компания „Адевърул Холдинг”, след като беше инвестирал около 80 милиона евро в нея. Така финансовото му положение ставаше все по-лошо, а пресата писа миналата година, че след като е претърпял операция за трансплантиране на черен дроб в клиника в Милано, бил изчезнал без да плати болничните разноски.

БЕКАЛИ – ОТ 2,8 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА „САМО” 49 МИЛИОНА ЕВРО

Един от най-изтъкнатите бизнесмени, за когото през 2007 година се смяташе, че има огромно състояние, е Джиджи Бекали. Списанието „Капитал” пресметна по онова време, че собственикът на футболния отбор „Стяуа” притежава около 2,8-3 милиарда долара, пари, дошли от имотни сделки, строителство, месна индустрия. През 2013 година според същото списание крупният земевладелец е имал само 49 милиона евро.

Основната причина за стопяване на богатството му бе спуканият балон на пазара на имотите през 2009 година и обезценяването на имотите му. Освен това част от скъпите му парцели бяха придобити по незаконен начин чрез корупционни замени на парцели с военното министерство, поради което Бекали миналата година бе осъден на три години затвор.

През 2014 година само две от фирмите на Джиджи Бекали носят печалба, според анализ на „Економика.нет”. В момента Джиджи Бекали е в затвора, осъден по няколко дела.

ВЪНТУ, ОТ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА 90 МИЛИОНА ЕВРО

Сорин Овидиу Вънту бе основател на фалиралия Национален инвестиционен фонд. Националният инвестиционен фонд бе най-големият в Румъния до фалита си през май 2000 година. Около 300 000 вложители изгубиха общо 150 милиона долара. Списание „Капитал” оцени състоянието на Вънту през 2007 година на два милиарда евро, разделено в 700 фирми, сред които медийният холдинг „Реалитатя-Кацавенку”.

Междувременно Сорин Овидиу Вънту бе осъден два пъти на затвор за различни престъпления и в момента е в затвора, а бизнесът му започна да запада. През 2013 година същото списание оцени, че Сорин Овидиу Вънту няма повече от 90 милиона евро. Специалистите казват, че най-големите загуби на Вънту са били причинени от инвестициите му на капиталовия и медийния пазар.

ДАН ВОЙКУЛЕСКУ, ОТ 1,5 МИЛИАРДА ЕВРО НА 340 МИЛИОНА ЕВРО

Наскоро осъден на десет години затвор Дан Войкулеску е друга важна личност на политическата сцена, чието богатство е в опасност. За да бъдат покрити щети по съдебно дело в размер на 60 милиона евро, на Войкулеску бе конфискувана значителна част от имуществото му. Финансовият апогей на създателя на Консервативната партия бе през 2009 година, когато се смяташе, че притежава 1,5 милиарда евро. През 2013 година състоянието му спадна до 340-360 милиона евро. Войкулеску има бизнес в медиите, енергетиката, земеделието, недвижимите имоти.

ЗАГУБА НА ВЛИЯНИЕТО

Как обаче толкова бързо изгубиха богатството си “олигарсите” на Румъния? За да отговорим на този въпрос, трябва да тръгнем от факта, че в определен момент те са имали голямо влияние в политическия свят и са се ползвали от протекция на високо равнище. Освен това, както може лесно да се види, голяма част от богатството им е направено от бизнес с държавата. В момента, в който системата, която ги е протектирала, изчезва, започват и проблемите на тези бизнесмени.

Има обаче и други причини, поради които мнозина от най-богатите хора да загубят толкова много пари.

Банкерът Дан Паскариу обяснява, че на първо място в много от случаите богатството на най-богатите румънци е било силно надценявано от масмедиите. „Познавам хора, които фигурираха в класациите на богаташите и идваха при мен да заемат пари, защото нямаха с какво да платят едно или друго нещо”, казва Паскариу.

А икономическата криза стана причина за намаляване на стойността на много от компаниите, притежавани от големите бизнесмени. „Бизнеси, които през 2008 година можеха да бъдат продадени за сто милиона евро, сега не може да се продадат и за 20-30 милиона евро”, казва Паскариу.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.