Мегаполисът Сао Пауло е обхванат от страшна суша

Франс прес

Водохранилище край Сао Паоло. Снимка: глобо

Сао Пауло, мегаполис и икономическо сърце на Бразилия, от месеци е обхванат от страшна суша, която заплашва снабдяването с вода на милиони хора. Водохранилищата на мрежата „Система Кантарейра”, която захранва 45 процента от град Сао Пауло и околности – район с население 20 милиона души – са на най-ниското равнище в историята си и продължава да спада, докато други мрежи показват признаци на умора.

Местното правителство, оглавявано от социалдемократа Жералдо Алкмин, който през октомври ще се бори за преизбиране, изключи възможността за режим в града и предградията въпреки препоръките на прокуратурата да въведе ограничение на потреблението в най-голямата си мрежа за водно разпределение, за да се справи с най-тежката водна криза в района и да предотврати авария, която да засегна цялата мрежа от водохранилища.

Водната компания „Сабесп” гарантира водоснабдяването до март 2015 г., смятайки да прехвърля вода от други язовирни системи и да продължи да използва резервите за кризисни ситуации, като наред с това насърчава населението да намали потреблението. А водата?

Според „Сабесп” няма да има нито спиране, нито режим на водата в 364-те общини в Сао Пауло, които тя обслужва (повече от половината от всички).

За живеещите в щата Сао Пауло 41,2 милиона души обаче няма нищо по-несигурно.

Допитване на всекидневника „Фоля де Сао Пауло” показа, че през август на 46 процента от жителите на града водоснабдяването е спирано поне веднъж, докато в предишно допитване от май това се е случило на 35 на сто от анкетираните.

„Миналата седмица останахме четири дни без капка вода в крановете. Беше много трудно”, разказва пред АФП Адилсон Бесера, 36-годишна продавачка, която живее в предградията.

Дъждовният период, който трае от октомври до март, беше белязан през 2013-2014 г. от необичайна суша в Сао Пауло, а според експертите това положение ще се запази и през 2015 г.

Липсата на валежи се отразява и на производството на водноелектрическа енергия – основния вид в Бразилия, който отстъпи пред по-скъпите и замърсяващи околната среда топлоелектрическите централи. В година на избори обаче бразилското правителство изключи идеята за режим.

„При питейната вода и енергетиката положението е критично. Идеалното би било населението да намали потреблението”, коментира Кристофер Влавианос, президент на независимата електроразпределителна компания „Комерк Енержия”. Малко валежи

В други градове в щат Сао Пауло, които не се обслужват от “Сабесп”, режимът вече е налице. Например в Гуарульос, община с 1,3 милиона жители, водата се спира от март.

„Създало се е впечатление, че в Бразилия никога няма недостиг на вода. През 2009 и 2010 г. имаше воден излишък, но тази вода беше изгубена, тъй като нямаше къде се съхранява. Ситуацията е сложна”, казва Марко Аурелио Кардозо, директор на водна компания „Гуарульос”.

„Години наред бяхме на ръба на запасите си и нищо не беше направено за подобряване на инфраструктурата, докато населението и търсенето се увеличиха”, обяснява географът Пауло Роберто Мораес от Католическия университет в Сао Пауло.

Системата удържа на натиска, но „сега преживяваме суша, поради която във водохранилищата няма достатъчно вода от 15 месеца”, допълва той.

Сао Пауло е икономическата столица на Бразилия и важен индустриален център с автомобилни заводи и самолетостроене, селскостопанско производство, минна, петролна, текстилна и химическа промишленост, строителни предприятия и т.н.

„Недостигът на вода ще има икономически последици с още неизвестен мащаб. Най-лошото обаче е положението с недоверието и очакванията, тъй като изводите, които се правят, са че управлението е лошо”, отбелязва икономистът Андре Парфейто от консултантската агенция „Градуал инвестиментос”.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.