Ръката на Катар зад провала на мирните преговори за Газа?

Асошиейтед прес

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

Експлозиите, разтърсващи ивицата Газа, може да изглеждат далеч от лъскавите коли и небостъргачи на ултрабогатия Катар, но усилията за прекратяване на боевете между Хамас и Израел може да зависят от това, как малката арабска страна от Залива ще използва влиянието си над палестинска екстремистка групировка, на която не й остават много приятели.

От 2012 г. Катар дава убежище на лидера на Хамас в изгнание Халед Мешаал и си е спечелил ролята на ключов финансов донор за Газа, купувайки влияние докато крепи икономика, ръководена от Хамас.

Тази подкрепа води до обвинения, че Катар е помогнал за провала на трайното примирие в едномесечната война в Газа, увеличавайки натиска докато страната, съюзник на САЩ, се оказва във все по-голяма изолация след като по-големите сили в Близкия изток започнаха да изолират ислямистите след Арабската пролет.

Представител на движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас заяви вчера, че Катар е провалил мирните преговори. След знаците за напредък миналата седмица, преговарящите от Хамас се върнаха на масата с нови условия след консултации в Катар – предизвиквайки подобен отговор от Израел, каза той.

Представителят на Фатах, пожелал анонимност, защото няма разрешение да обсъжда преговорите публично, заяви че този случай показва, че Катар „няма интерес“ от успеха на ръководените от Египет преговори и че Катар и „Мюсюлманските братя“ работят заедно, за да подкопаят Египет.

Базираният в Лондон панарабски вестник „Ал Хаят“ цитира отделно високопоставен представител на Фатах, заявил че Катар е заплашил да изгони Мешаал, ако Хамас приеме египетското мирно предложение.

Вестникът написа, че Хамас е поискал Египет да признае ролята на Катар при решаването на кризата в Газа, но от Кайро са отхвърлили идеята, докато Катар не се извини официално за своята политика в Египет от свалянето на подкрепяния от „Мюсюлманските братя“ президент Мохамед Морси миналото лято.

Не можа да бъде осъществена връзка с представители на Катар, които да коментират твърденията. Говорител на Хамас в Катар отхвърли статията в „Ал Хаят“ като неоснователна и заяви, че тя е опит да се саботират преговорите.

„Това е безсмислица. Същността на отношенията между Катар и Хамас не е такава“, заяви пред АП Хусам Бадран, говорителят на Хамас.

Представителят на екстремистката организация „Ислямски джихад“ Халед ал Батш също отрече наличието на катарска намеса. „Никога, в никакъв момент не сме почувствали наличието на катарско присъствие на преговорите“, заяви той.

Представител на израелското правителство, пожелал анонимност защото няма разрешение да обсъжда въпроса с медиите, заяви че не знае дали Катар активно е насърчавал Хамас да заеме твърда линия, но заяви, че Катар е най-малкото непряко отговорен за провала на преговорите.

„Катар за нещастие беше част от проблема. Те са важен поддръжник на Хамас“, заяви израелският представител.

По едно време Катар беше разрешил в страната да работи израелско търговско представителство – рядкост в арабския свят – преди да нареди то да бъде затворено след израелския конфликт с Хамас от 2008 година.

Бившият ръководител на израелския преден пост, Ели Авидар, заяви пред АП, че вярва, че Катар притежава „огромно влияние“ над Хамас и че страната е оказвала натиск над Мешаал да заеме много по-екстремна позиция в преговорите.

„Точно в момента Катар е главният проблем и определено не е част от решението“, написа той в имейл. „Управляващото семейство в Катар трябва да разбере, че техният емир играе опасна игра.“

Но при последвалото развитие на ситуацията, отразяващо както значението на Катар, така и влиянието му върху Хамас, страната от Залива съобщи, че Абас е пристигнал вчера в Доха, където ще води преговори с Мешаал и емира.

Това далеч не е първият случай, в който Катар е обвиняван, че заема непопулярна в региона позиция. През март Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн отзоваха посланиците си от Катар, заявявайки, че страната не е спазила своята част от споразумение в областта на сигурността за спиране на намесата в политиката на другите нации и подкрепата на групи, заплашващи регионалната стабилност.
Много аналитици сметнаха това за порицаване на катарската подкрепа за ислямистки групи и активната външна политика на страната, включително подкрепата на сателитната мрежа „Ал Джазира“, която е засягала правителства в целия регион.

Катарските лидери отхвърлят твърденията, че стоят зад Хамас и настояват, че финансирането за Газа е предназначено за тези, които живеят там. „Катар не подкрепя Хамас. Катар подкрепя палестинците“, заяви катарския външен министър Халид ал Атия пред Си Ен Ен в края на юли.

Предишният емир на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани опита поне публично да подкрепи помирението между Хамас и подкрепяната от Запада Палестинска автономия, която управлява Западния бряг. Той договори преходно правителство на националното единство между Абас и Хамас в началото на 2012 г., което никога не встъпи в длъжност.

Преди да изтече годината емирът посети Газа, ставайки първия държавен глава, посетил крайморската територия след като бойците на Хамас поеха контрола над нея през 2007 година. Той даде старт на проекти на стойност над 400 милиона долара, включително планове за жилища, болница и пътища, и призова за палестинско единство.

Халил Шахин, политически анализатор в Рамала, определи като преувеличена идеята, че Катар подкрепя само Хамас. Той посочи, че Катар е осигурил финансиране и за правителството на Абас и не се е опитвал да обвърже помощта си за Газа за военните действия на Хамас.

„Никога не е имало истинска криза между Катар и Палестинската автономия, дори и през най-тежките времена между Хамас и Фатах“, добави Шахин.

Той заяви, че Катар иска признаване на ролята си в преговорите за примирие заради добрите си отношения с Хамас и за да покаже, че Египет „не е единствения доминантен играч в региона“.

За САЩ Катар играе роля, която самите те често не могат да изпълнят, действайки като посредник с групи, които Вашингтон смята за противни. По-рано тази година Катар договори освобождаването на сержанта от американската армия Бо Бъргдал в Афганистан в замяна на петима талибани.

По-рано тази седмица, преди преговорите да се провалят, говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф нарече Катар „ключов партньор“ в усилията за изграждане на мирно споразумение в Газа . В отговор на въпросите дали Катар подкрепя тероризма и Хамас, тя заяви, че Катар играе ключова роля за убеждаването на Хамас да приеме примирие.

„Имаме нужда от страни, които имат влияние върху лидерите на Хамас, които могат да помогнат да се достигне до примирие, и Катар със сигурност играе тази роля“, заяви тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.