Турският президент Гюл напуска поста огорчен

в. Хюриет дейли нюз

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Турският президент Абдуллах Гюл и първата дама Хайрюниса Гюл напускат президентската резиденция Чанкая след седем години пребиваване там с чувство на огорчение, останало след „неуважението“, както те го наричат, от страна на някои проправителствени медии.

Това възмущение произтича не само от факта, че избраният за президент Реджеп Тайип Ердоган затвори вратите пред завръщането на Гюл в Партията на справедливостта и развитието (ПСР), но и от клеветническата кампания срещу президента и неговия екип в президентството. Семейната двойка обяви тази кампания за „проява на неуважителност и оскърбително отношение“, добавяйки, че са особено наранени от това, че кампанията е подета от „новодошли в политическата кауза, към която те принадлежат“.

„Честно казано, понесох доста оскърбления от своите в последно време. Проследих всичките. Всеки около мен вършеше работата си в рамките на независимото президентство“, каза Гюл пред журналисти по време на прощален прием на 19 август.

Гюл визира очернящата кампания чрез проправителствени медии спрямо най-близките му сътрудници, която се развихри в последно време след изразеното намерение от досегашния президент да се завърне в своята ПСР. Гюл бе един от основателите на ПСР през 2001 г. заедно с Реджеп Тайип Ердоган. Той бе избран за президент през 2007 г., след което съобразно конституционните изисквания трябваше да прекъсне отношенията си с партията.

„Поведението ми е добре известно на онези, които ме познават. Онези, които не ме познават, или онези, които едва напоследък са дошли в квартала, или онези, които не познават миналото много добре, говорят повърхностно по тези въпроси. Ще им напомня само тяхната непочтителност, това е всичко“, каза Гюл.

„Кварталът“, за който Гюл говори, е ПСР, а обект на критиките му е по-младото поколение в партията, на което Гюл и други политици ветерани биха искали да попречат да стане част от изпълнителния съвет. Младите кадри интензивно лобират външният министър Ахмет Давутоглу да стане следващият партиен председател и премиер и да наследи Ердоган.

След разговора на Гюл с журналистите Хайрюниса Гюл, която придружаваше президента, също намери време, за да разговаря с представителите на медиите. За разлика от своя съпруг тя не скри дълбокото си разочарование от клеветническата кампания в последно време срещу тях, като каза: „Той (президентът Гюл) не отговаря на тези критики заради доброто си възпитание. Чувстваме се много обидени заради някои медийни публикации в последно време. Никога не съм изпитвала подобно съжаление в своя живот както сега“.

Хайрюниса Гюл разкри своето смущение по време на приема, като отказа да се здрависа с двама проправителствени журналисти – Абдюлкадир Селви от в. „Йени шафак“ и Мехмет Акарджжа от АТВ.

По ирочнично стечение на обстоятелствата Гюл стана турският държавен представител на най-високо ниво, който назова Давутоглу като следващия лидер на ПСР, макар и партията да не е обявила досега решението (решението беше обявено от Ердоган снощи – бел.ред.). Гюл напомни, че именно той е въвел Давутоглу в турската политика и подчерта, че е уверен, че Давутоглу ще бъде много успешен като министър-председател.

Запитан за кариерата си след президентството, Гюл предпочете да не дава подробности, но каза, че ще се премести в Истанбул и няма намерение да остава в Анкара, където се намира сърцето на турската политика. Напомняйки, че неговото президентско управление върви към края си, Гюл каза, че би могъл да се върне в политиката с ПСР, но не съобщи подробности как би могъл да се върне в своята партия.

„Ще се опитам да споделя опита и знанията си за успеха на своята партия, която аз основах“, каза той. „Успехът на Турция зависи от всички нас. Ще продължа напред точно както и хората, които са служили като президенти по света“, каза той.

Междувременно продължават разногласията около официалния краен срок за мандата на Ердоган като премиер. Според непотвърдени информации офисът на премиера блокира публикуването на държавен вестник през последните пет дни в опит да забави официалното съобщение за президентството на Ердоган.

„Решението кога един статут на депутат свършва или не не се пада на президентската институция. За това има други традиции. Проучихме тези неща. Водят се спорове по въпроса и аз ги следя. Но не ние сме онази институция, която решава за статута на някого като депутат“, каза той. „Затова аз няма да направя нищо, с което да причиня хаос“.

Засягайки дебата за това дали Турция трябва да въведе президентска система на управление, Гюл каза, че е дал ясно да се разбере неговата позиция, когато въпросът е бил обсъждан, и повтори, че би предпочел сегашната система.

„Разбира се, никой не може да твърди, че президентската система не е демократична“, заяви той, подчертавайки, че най-важното нещо е да се запази балансът на системата, като се запазят съгласуваността и принципът за разделение на властите. „В крайна сметка, която и система да се избере, тя ще влезе в сила след одобрението на народа“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.