Тревоги заради зависимостта на Гърция от руския газ

Зависимостта на Гърция от руския природен газ е голяма и министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени е обезпокоено, че ако има проблеми в газовите доставки през Украйна, цените на синьото гориво ще скочат заради повишеното търсене в Азия, но и заради евентуални спекулативни действия от страна на европейски компании, транспортиращи втечнен газ.

Най-общо всички европейски страни не проявяват една и съща чувствителност по въпроса за евентуално спиране на преноса на природен газ през Украйна.

Европа задоволява от Русия 35-40 на сто от своите газови нужди. Това става през различни тръбопроводи, а в някои случаи държави членки на ЕС, като например България, са зависими на сто процента от руския природен газ.

В Гърция 60 на сто от природния газ се доставя през Украйна от газовата компания ДЕПА, а освен Гърция през Украйна се захранва със синьо гориво почти половин Европа – Австрия, Унгария, Чехия, България, Словения, както и Черна гора, Босна и Херцеговина, Молдова. За разлика от тях, Испания, Франция, Италия, Португалия, Обединеното кралство, ще понесат умерени до минимални щети в енергийния си баланс от недостига на руски природен газ.

Значим проблем, който съществува за газовите доставки в ЕС с кораби за втечнен природен газ LNG са големите количества, които страните от Азия консумират, особено от Далечния изток и на първо място Япония. Нуждите на тези страни доведоха до скок на цените на доставките LNG до нива, много по-високи от тези в САЩ и ЕС.

В контекста на тези очаквания за евентуална газова криза е възможно европейски компании да продават товари LNG на Гърция и други държави членки на високи цени.

По този причина газовата компания ДЕПА е напълнила догоре газовото хранилище в Ревитуса. Втечненото синьо гориво в тях възлиза на 130 хиляди куб.м., количество, което може да покрие напълно търсенето в Гърция за десет дни. Властите в Гърция са поръчали и два извънредни товара LNG, които биха могли да захранят пазара за още 20 дни. Оттам насетне захранването на Гърция ще зависи от това доколко тя би могла да намира своевременно товари LNG, за да напълни хранилището в Ревитуса.

Тези и други проблеми накараха гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис да се опита да предотврати евентуална криза и да излезе с предложение за създаване на европейски механизъм за извънредни ситуации, чрез който да се осигурява захранването с втечнен газ на Съюза заради кризата в Украйна. За целта Гърция предлага това да става с европейско съфинансиране на страната и на други държави от ЕС, които биха пострадали от една такава газова криза, в случай че Русия спре кранчето през Украйна.

Вероятността от газова криза вдигна под тревога правителството в Атина. Ако Киев реши да задържи количества руски газ, предназначени за Гърция и други европейски държави, алтернативите са ограничени, де факто възможни са единствено доставки на втечнен газ с кораби тип LNG.

Повишеното търсене обаче ще доведе до по-нататъшен скок на цените на доставките LNG, които вече започнаха да вървят нагоре.

Гръцкото предложение цели да предотврати точно този кошмарен сценарий. А то освен европейски координационен механизъм, предвижда още да бъде изработен списък на доставчиците, които разполагат с такъв вид кораби за доставки, както и съответен списък с националните нужди на държавите членки, а също и да се осигурят гаранции, в това число и финансиране от страна на ЕС, за да може доставките да стигат до страните от Съюза,

За целта гръцкият министър е изпратил писмо не само до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, но и до председателстващия Съвета на министрите по енергетика на ЕС, заместник-министъра на икономическото развитие на Италия, която в момента председателства ЕС, за да накара европейските правителства да се произнесат по него и за да не се загуби гръцкото предложение по етажите на европейската бюрокрация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.