Виното има 20 пъти по-малко захари от кола и безалкохолни

Отляво надясно е показано съдържанието на захар в една чаша на различни видове вина – от най-сухите brut nature, extra brut, brut, extra dry, до сухо и полусухо – dry, demi sec. Снимка: Уайнфоли

Т. нар. сухо вино, каквито са повечето вина на пазара, по нормативи има захарно съдържание до 5 г на литър. И става дума не за добавена захар, а за неферментирала гроздова захар.
Докато кока-колата има 106 г (!) захар на литър. На когото не му се вярва, да погледне опаковката на всяка бутилка безалкохолно. Захарното съдържание на повечето е почти еднакво. За кока-колата пише „захари 10,6 г на 100 мл”. Захарта в безалкохолните е с меласов, царевичен или др. произход. Захарите във виното са от гроздето.

Графиката показва съдържанието на захар в пенливо вино brut nature (вляво), в сравнение с някои напитки и коктейли. Илюстрация: Уайнфоли

Сайтът „Уайн фоли” е публикувал снимка, която показва нагледно какво е съдържанието на захар в пенливите вина (наричани у нас по традиция „шампанско”), сравнено и с някои безалкохолни напитки и коктейли. При производството на т. нар. шампанско се добавя захар, след като виното ферментира. Добавя се захарен сироп (който в по-хубавите видове пенливи вина е пак гроздова захар), а заедно с това и дрожди. Така става вторична ферментация в бутилката и се получава налягането, което гърми тапата.
В някои видове полу-сухи, сладки и усилени вина също се добавя захар. На тях пише „полусухо” (semi dry, demi sec), има и полусладко и др.
В пенливите вина захарите са повече, според вида – екстра брут, брут, семи драй и т. н. На снимката се вижда картинно изобразено количеството захар в една чаша от различните видове шампанско.
И въпреки това смущаващо количество от графиката става ясно, че различните видове коктейли с кола и безалкохолни са много по-зарахни от най-сладкото шампанско. Повече захар има и в топли напитки като капучино, чай и др.
А кока-колата съдържа най-малко 20 пъти повече захар от обикновеното сухо вино – и бяло, и червено.

Кока-колата има 39 грама захар на 330 мл. кутийка, 106 грама на литър.
Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.