Таланти, финансиране и ниски заплати: унгарската рецепта за нови компании

Франс прес

Млади таланти, не особено високи заплати и налични свежи пари: с тази рецепта Будапеща множи новоизгряващите компании и мечтае да стане централноевропейска столица на младите технологични компании.

Амбиция, която вече се материализира в изключително съвременните офиси, изградени изцяло от стъкло, на Ustream, доставчик на Samsung, Sony и Cisco, където собственикът Гюла Фехер, с джапанки на краката, разказва пред АФП.

Ustream, компания, специализирана във видео стрийминг и основана през 2007 година, вече дава работа на 250 души, половината от които са в унгарската столица, а другите – в Калифорния, Сеул и Токио. Стойността й бе оценена на 150 милиона долара от „Икономист“.

„Ако бяхме създали поредната нова кампания в Силициевата долина, нямаше да ни забележат“, обяснява Гюла Фехер, който е на 36 години, има интереси във всякакви области, а по образование е юрист. „При наличието на необходимите таланти, преценихме, че дейността ни ще процъфтява добре и тук“.

Ustream е в челната тройка на близо 200 новосъздадени частни компании, тръгнали от дунавското крайбрежие, за да завладеят света. На върха е LogMeIn – „облак“, който позволява дистанционно да се управлява информационен парк. Компанията се оценява на 1,2 милиарда долара.

„За пет години успехите се умножиха“, ентисуазирано разказва Петер Арвай, основателят на Prezi (механизъм за представяне на 3D). Неговата компания е третата най-голяма сред унгарските й „новоизгряващи звезди“. „Творческата енергия започва да се освобождава по осезаем начин“.

Добре подготвени инженери и на добра цена

Качеството на научната подготовка има дълга традиция в Унгария. Освен това тази страна гради мостове между университета и компанията.

Националният институт по иновация е превъплъщение на тази насоченост. Основан през 2012 година, той получи стабилна подкрепа още на следващата година по силата на правителствен план, чиято цел е да превърне Будапеща в централноевропейската столица на новоизгряващите компании до 2020 година.

Давид Отлик, съосновател на Synetiq, дружество, което прави пари от анализа на чувствата, твърди, че в Унгария лесно могат да се намерят пари: „Има много пари, които само трябва да поискаш да инвестираш, и малко надеждни „новопрохождащи компании“. В Сан Франциско е обратното!“.

Един от източниците на свежи е програмата Jeremie, която е част от европейската политика за регионално развитие.

Преди този механизъм, замислен за да улесни достъпа до финансиране на малките и средни предприятия и новосъздадените компании, „прохождащите дружества бяха пренебрегвани и парите отиваха за по-слабо рискови икономически проекти“, коментира Юдит Каршай, икономист в Академията на науките на Унгария.

Други елементи, които според нея, отличават Унгария от съседките й, са: „Наличието на държавни пари и присъствието на квалифицирани инвеститори на рисков капитал“.

Най-сетне има и един решаващ фактор – ниското равнище на унгарските заплати удължава „burn rate“, или с други думи времето, с което една новосъздадена компания разполага от раждането си през ключовия етап на съществуването си, когато прави първи стъпки, преди да да изчерпи първоначалния капитал.

Десетки допълнителни часове

Чонгор Биаш, директор на проекта в Design Terminаl, инкубатор за новопрохождащи компании, финансиран от унгарското правителство, припомня, че „всяка година от 8000 до 10 000 млади инженери, получили образование в Унгария, започват кариерата си, получавайки 250 000 форинта месечно (810 евро), което е четири пъти по-малко, отколкото получават техните колеги в Берлин“.

Като една от сенките в тази история на успеха на Будапеща наблюдателите на пропускат да откроят факта, че някои проекти, обявени в края на 2013 година от правителство, все още чакат финансиране.

Финансистът Имре Хилд, директор на iCatapult, посочва също, че в някои унгарски новосъздадени компании, служителите все още не са свикнали да трупат допълнителни часове, както правят техните колеги в чужбина.

Това не е основание да се помрачава оптимизмът на Петер Арвай, според когото „в Будапеща има толкова творчество и амбиция“, колкото и в признатите центрове на високите технологии като Лондон, Берлин и Стокхолм.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.