„“Ню Йорк таймс“: Арабски страни изненадват САЩ, нанасят въздушни удари в Либия

в. Ню Йорк таймс

Два пъти през последните седем дни Египет и Обединените арабски емирства тайно са нанесли въздушни удари срещу проислямистки милиции, борещи се за контрол над либийската столица Триполи, потвърдиха висши американски представители – рязка ескалация на една регионална битка за власт, последвала Арабската пролет.

САЩ, заявиха американските представители, били изненадани: Египет и ОАЕ – и двете страни – близки военни съюзници и партньори – действали, без да информират Вашингтон, зад гърба на администрацията на Обама. Египетски представители изрично отрекоха пред американски дипломати техни военни да са играли някаква роля в операцията, която е нов удар за вече обтегнатите отношения между Вашингтон и Кайро.

Ударите в Триполи са пореден залп в борбата за власт, която може да се дефинира така: арабски автократи, воюващи срещу ислямистки движения, стремящи се да съборят стария ред. След свалянето от военните на ислямисткия президент в Египет миналата година, новото правителство и поддръжниците му в Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха кампания в целия регион – в медиите, политиката и дипломацията и чрез въоръжаване на местни марионетки, за да се противопоставят на екзистенциалната заплаха за властта си, която виждат в лицето на ислямистките групировки като Мюсюлманските братя. Обединени срещу срещу тях и подкрепящи ислямистите са съперниците им Турция и Катар.

Според американски представители египтяните и Емирствата са обединили срещу ислямистки мишени вътре в Либия поне още веднъж в миналото. През последните месеци екипи от „специални сили“, действащи от територията на Египет, но вероятно съставени предимно от поданици на Емирствата, са унищожили, също успешно, ислямистски лагер близо до източнолибийския град Дерна, бастион на ислямистите.

Няколко източници през последните дни твърдяха, че американски дипломати са бесни заради ударите, убедени, че интервенцията може още повече да разпали либийския конфликт, докато ООН и западните сили се мъчят за уредят мирно решение. Според източниците правителството на Катар вече е предоставяло оръжия и подкрепа за ислямистките сили вътре в Либия, така че новите удари представляват поврат от война чрез марионетки към директна намеса. Това би могло да отприщи и оръжейна надпревара. „От наша гледна точка в това няма нищо конструктивно“, каза високопоставен американски представител.

Ударите освен това засега се оказаха контрапродуктивни. Проислямистките милиции, воюващи за контрол над Триполи, успешно превзеха главното летище броени часове след като бяха атакувани с втората вълна от въздушни удари.

„На всяка арена – в Сирия, Ирак, Газа, Либия, дори в Египет, тази регионална поляризация – от едната страна Саудитска Арабия и ОАЕ, от другата Катар и Турция, се оказа гигантска спънка за международните усилия за уреждане на всяка една от тези кризи“, каза Мишел Дън от Фонда Карнеги за Международен мир, бивша специалистка по Близкия изток в Държавния департамент.

Ролята на Египет според американските представители е била да осигури бази за нанасяне на ударите. Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и други египетски представители направиха твърдо звучащи, но предпазливо формулирани публични изявления, отричайки каквото и да било пряко действие на египетски сили в Либия.

„Няма египетска авиация или сухопътни сили в Либия и нито един египетски самолет не е участвал във военна акция на територията на Либия“, каза Сиси, цитиран от националната агенция.

В частни разговори египтяните отричали по-категорично, твърдят американски представители. Според тях Емирствата, които се гордеят с едни от най-ефективните ВВС в арабския свят благодарение на американското оборудване и обучение, осигурили пилотите, изтребителите и техниката за зареждане във въздуха, необходима за изтребителите, за да бомбардират Триполи, излитайки от бази в Египет. Не е ясно дали самолетите или мунициите са били американско производство.

Емирствата не са коментирали директно ударите, но почти отрекоха участие. Вчера местен вестник помести декларация от Ануар Гаргаш, държавен министър на външните работи, който нарече всякакви твърдения за роля на Емирствата в атаките „диверсия“ за отклоняване на вниманието от желанието на либийците за стабилност и отхвърляне на ислямистите. Твърденията, каза той, идвали от групировка, която искала да използва „прикрието на религията, за да постигне политическите си цели“ и и че хората са открили „нейните лъжи“.

ОАЕ някога се смятаха за „младшия партьор“ на Саудитска Арабия – регионален авторитет и доминантна сила сред арабските монархии в Залива. Саудитските управници, които черпят собствената си легитимност от пуританско разбиране на исляма, отдавна се страхуват от заплаха от други религиозни политически движения, особено такива добре организирани и масови като Мюсюлманските братя.

Но западни дипломати в региона твърдят, че ОАЕ сега са много по-активни и агресивни дори от саудитците по отношение на небходимостта от изкореняване на ислямистките движения в целия регион, може би защото техните лидери усещат по-голяма вътрешна заплаха.

Въпросът причини необичайно разцепление сред арабските монархии в Залива, понеже Катар застана на противоположната страна. В рязък контраст със съседите си, Катар приемаше ислямистки изгнаници в столицата си Доха и подкрепяше техни фракции из региона, включително в Либия.

По време на въстанието срещу полковник Муамар Кадафи в Либия преди три години и Катар, и ОАЕ играеха активна роля, но всяка страна фаворизираше различти клиенти сред бунтовниците. Докато Катар подкрепяше определени ислямисти, Емирствата поддържаше определени племенни или регионални милиции, включително милициите от западния планински град Зинтан, обяснява Фредерик Уехри, също от Фонда Карнеги за международния мир, експерт по Либия и Персийския залив.

Съперничеството чрез марионетки в Либия между двете страни от Залива според него датира още от 2011 година.

Сега то се е разширило и включва подкрепа за различни страни в конфликта, който заплашва да се превърне в гражданска война между враждуващи коалиции в либийски градове, племена и милиции.

Макар че идеологическите разделителни линии са размити, Емирствата подкрепиха своите зинтански клиенти в битката срещу ислямистките екстремисти, както я наричат те. Катар, неговите ислямистки клиенти и съюзени регионални или племенни групи в крайбрежния град Мисрата са се обединили на другата страна. Повечето настояват, че борбата им няма нищо общо с политическия ислям и цели да предотврати „контрареволюция“ в египетски стил.

Първите удари бяха нанесени преди разсъмване преди седмица, поразявайки позиции в Триполи на контролирани от ислямистки милиции. Бомбите взривили различни мишени, включително малък склад за оръжие, и според местите власти убили шестима души.

Втори залп бе нанесен южно от Триполи в ранните часове на 22 август. Ислямистките милиции бяха на път да отнемат летището от зинтанските милиции, съюзници на ОАЕ, които го контролираха от 2011 година, и може би целта на ударите е била да забавят настъплението им.

Отново преди разсъмване, самолети бомбардираха ракетни пускови установки, военни автомобили и склад, всичките контролирани от ислямистка милиция. Най-малко десет души бяха убити според местните власти. Но само след няколко часа ислямистките сили въпреки всичко бяха превзели летището.

Отговорността за въздушните удари първоначално беше загадка. И в двата случая антиислямистките сили, базирани в Източна Либия под командването на бившия генерал Халифа Хафтар, се опитаха да поемат отговорност. Но ударите, нанесени през нощта и отдалеч, надминават познатия капацитет на силите на генерал Хафтар.

Проислямистките милиции, обединени под знамето на „Либийска зора“, побързаха да заподозрат Египет и ОАЕ, но не дадоха нито подробности, нито доказателства.

Американски представители заявиха след първия удар, че има признаци, сочещи към Емирствата, но за някои американски представители беше трудно да повярват, че те ще рискуват регионална ответна реакция. Не беше ясно как бойци от ОАЕ биха могли да стигнат до Триполи без база в региона, а Египет отричаше каквато и да било роля.

Вчера обаче американски представители заявиха, че втората вълна от удари през уикенда е предоставила достатъчно доказателства, за да се направи извода, че Емирствата са извършили ударите и дори са осигурили самолетите танкери за зареждане на изтребителите, за да стигнат до Триполи от Египет.

Запитана от „Ню Йорк таймс“ говорителка на Държавния департамент отказа коментар. Не съм в позиция да дам каквато и да било допълнителна информация, заяви Джен Саки пред репортери на брифинг в Белия дом.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.